Οξύνονται τα πνεύματα στον απόηχο της πρότασης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για αποχή από την εκδίκαση υποθέσεων ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι το τέλος του χρόνου, πρόταση που ήρθε ως απόρροια δύο αποφάσεων του ΣτΕ, που έκριναν ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι «δεν έχουν έννομο συμφέρον» να ζητούν την ακύρωση του διορισμού μελών ανεξάρτητων αρχών με τον τρόπο που έγινε πέρυσι από την κυβέρνηση για την ΑΔΑΕ και το ΕΣΡ.
Mε φόντο το ευτελές επιχείρημα του χαρακτήρα της «λαϊκής αγωγής» που απέδωσε στις δύο αιτήσεις ακύρωσης η Ολομέλεια και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο δικηγορικό σώμα, χθες o πρόεδρος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, Μιχάλης Πικραμένος, επιχείρησε να τοποθετηθεί σχετικά με τη διαφαινόμενη αποχή και σε ανοιχτή του επιστολή απευθύνθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρη Βερβεσό.
Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τις ισορροπίες, ο κ. Πικραμένος, αν και αρχικά χαρακτήρισε «αυτονόητο» το δικαίωμα της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων «να αποφασίζει τον τρόπο δράσης για τη διεκδίκηση των αιτημάτων» της, στη συνέχεια αμφισβήτησε την άσκηση των συνταγματικών δικαιωμάτων του δικηγορικού σώματος για αποχή: υποστήριξε πως «είναι ευκταίο να μην προκρίνονται αντιδράσεις όπως η αποχή, ιδίως από υποθέσεις μείζονος σπουδαιότητας», ενώ σημειώνει πως η αποχή δεν νοείται «να συνδέεται με την αιτιολόγηση μιας δικανικής κρίσης (που βεβαίως υπόκειται ακόμα και σε δριμεία κριτική)».
Ο πρόεδρος του ΣτΕ -ο οποίος επελέγη τον περασμένο Ιούλιο από το υπουργικό συμβούλιο, εξασφαλίζοντας ευρύτατη αποδοχή- προειδοποιεί, μάλιστα, πως η διαφαινόμενη αποχή, για την οποία αναμένονται οι αποφάσεις των κατά τόπους δικηγορικών συλλόγων, «συντελεί στην αναποτελεσματικότητα απονομής της δικαιοσύνης» και την επίκαιρη επίλυση διαφορών σε κρίσιμες υποθέσεις που χειρίζεται η Ολομέλεια, «με εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες για τους διαδίκους και ευρύτερα για την κοινωνική ειρήνη και ευρυθμία». Και συμπληρώνει πως «οι δικηγόροι ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, που έχουν ευθύνη απέναντι στους διαδίκους, στους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο, πρέπει να είναι αρωγοί στη μεγάλη προσπάθεια για επίκαιρη επίλυση των διαφορών», παραλείποντας ωστόσο να τονίσει πως οι κωλυσιεργίες που διαχρονικά χαρακτηρίζουν τις διαδικασίες του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου οφείλονται σε «οίκοθεν» αναβολές και καθυστερήσεις και όχι σε αιτήματα αναβολής των συνηγόρων.
Η επιστολή του κ. Πικραμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούσε, με τους δικηγόρους να βρίσκονται επί ποδός πολέμου, αφού ο πρόεδρος του ΣτΕ αποφεύγει τόσο να τοποθετηθεί επί της ουσίας για την απόφαση της Ολομέλειας να «κόψει» τις αιτήσεις ακύρωσης του ΔΣΑ όσο και να απαντήσει στο ουσιώδες ερώτημα: αν δηλαδή οι δικηγόροι και οι νομικοί -και εν προκειμένω ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου- μπορούν να υπερασπιστούν βασικές αρχές του κράτους δικαίου, όπως η προστασία των ανεξάρτητων αρχών από κυβερνητικές παρεμβάσεις, άρρηκτα συνδεδεμένες με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας