Πλην μίας ολιγόωρης κατάθεσης στο πλαίσιο της διενέργειας -ταχύτατης- προκαταρκτικής εξέτασης για την αυτοκτονία της 22χρονης κρατούμενης στις φυλακές Κορυδαλλού στις 25 Οκτωβρίου 2024, καμία ουσιαστική διερεύνηση δεν έγινε στο ψυχιατρικό νοσοκομείο «Δρομοκαΐτειο» για τις δύο ψυχιάτρους που εξέτασαν την κρατούμενη μία μέρα νωρίτερα και την άφησαν να φύγει κρίνοντας ότι δεν αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα.
Η αυτοκτονία της 22χρονης ήταν το πέμπτο περιστατικό θανάτου σε συνθήκες κράτησης σε φυλακές ή σε αστυνομικά τμήματα που καταγράφεται μέσα σε μόλις δύο μήνες και στην προκειμένη περίπτωση αν και η νεαρή κοπέλα είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο έλαβε εξιτήριο, με τις ειδικούς να μην κρίνουν πως χρήζει νοσηλείας.
Η νεαρή κρατούμενη, η οποία όπως έγινε γνωστό αργότερα είχε τοξικοεξάρτηση, μεταφέρθηκε από τις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού στο νοσοκομείο του καταστήματος κράτησης, όπου κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά της σε ψυχιατρικό νοσοκομείο και στη συνέχεια στο «Δρομοκαΐτειο», απ’ όπου όμως της δόθηκε εξιτήριο αφού, όπως σημείωνε στο σχετικό ρεπορτάζ η «Εφ.Συν.», η γνωμάτευση έκανε λόγο για συμπτωματολογία «χειριστικού τύπου» και δεν επιχειρήθηκε κάποια ψυχιατρική φροντίδα («Αυτοκτόνησε κρατούμενη στον Κορυδαλλό αφού στο “Δρομοκαΐτειο” έκριναν ότι δεν αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα», 30.10.24).
Αν και στην περίπτωση των σωφρονιστικών υπαλλήλων που είχαν βάρδια εκείνη την ημέρα στις φυλακές Κορυδαλλού εξαντλήθηκε -έστω και τυπικά- η αυστηρότητα και ασκήθηκαν ακόμη και ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ως υπαίτιων για την αυτοκτονία, στην περίπτωση των δύο ψυχιάτρων δεν εκκίνησε η διαδικασία της ΕΔΕ για να εξεταστεί αν οι δύο ειδικοί ψυχικής υγείας του νοσοκομείου έπρεπε ή όχι να κάνουν μια συνολικότερη αξιολόγηση της κατάστασης ενός ατόμου με εξάρτηση που βρίσκεται σε συνθήκη εγκλεισμού και αν έπρεπε να κρίνουν ότι πρόκειται για περιστατικό που χρήζει νοσηλείας, προκειμένου να αποτραπεί ο θάνατός της.
Το σύστημα
Οπως είχε γίνει γνωστό, αφού επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού, δόθηκε εντολή για εκ νέου μεταγωγή στο νοσοκομείο για επανεκτίμηση της κατάστασής της. Το Μεταγωγών ωστόσο δεν πραγματοποίησε έγκαιρα τη μεταφορά και βρέθηκε νεκρή λίγο αργότερα.
«Είμαστε απολύτως νομότυποι και κρυστάλλινοι» σχολίασε στην «Εφ.Συν.» ο Αντώνης Χλωρός, πρόεδρος του ψυχιατρικού νοσοκομείου. «Η επαφή του Δρομοκαΐτειου με το συμβάν διήρκεσε μόλις 45 λεπτά. Πέρασε από εδώ, εξετάστηκε κατά τον νόμο και αποχώρησε».
Τον ρωτήσαμε αν κατά τη γνώμη του τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για τη διερεύνηση της υπόθεσης: «Δεν ήταν ψυχιατρικό πρόβλημα, ήταν εξαρτημένη. Δεν έχουμε σχέση με τοξικομανείς. Είχαμε όμως την ευαισθησία να το ψάξουμε. Διατάχθηκε η προκαταρκτική εξέταση, κλήθηκαν οι δύο ψυχίατροι να καταθέσουν, ολοκληρώθηκε, συνέταξε η διευθύντρια μία έκθεση και τέλος».
Η σπουδή του νοσοκομείου να κλείσει άρον άρον την υπόθεση δεν έρχεται εν κενώ, αφού η συγκεκριμένη υπόθεση αντανακλά τη συνολικότερη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα ψυχικής υγείας. Οπως σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ειδικοί στην ψυχική υγεία, η υπόθεση της 22χρονης είναι ενδεικτική της απορρύθμισης στην οποία έχει περιέλθει το ψυχιατρικό σύστημα ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Το «Δρομοκαΐτειο» είναι ένα από τα ελάχιστα ψυχιατρεία της χώρας που δέχονται περιστατικά για ακούσιες νοσηλείες κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, ακόμη και από την Κέρκυρα που διαθέτει ψυχιατρική υπηρεσία. Αποτέλεσμα, όπως έχουν καταγγείλει πολλές φορές οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι γιατροί να γίνονται διεκπεραιωτικοί· σήμερα όταν φτάνουν στο εφημερείο άτομα για ακούσια νοσηλεία, πληθαίνουν οι αρνητικές απαντήσεις στις εισαγγελικές παραγγελίες «όχι με βάση ουσιαστικά κριτήρια, αλλά με το αν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια».
Υποστελέχωση
«Αυτός ο θάνατος είναι προϊόν του τρόπου λειτουργίας των θεσμών (ψυχιατρικών και σωφρονιστικού) του κυρίαρχου συστήματος και των ασκούμενων άνωθεν πολιτικών, που τους έχουν φέρει σ’ αυτή την κατάσταση» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για ένα πολύμορφο κίνημα στην ψυχική υγεία, ζητώντας να αποκαλυφθούν πλήρως οι ευθύνες από όλες τις μεριές για τον θάνατο της 22χρονης.
«Οι ψυχίατροι δεν διαπίστωσαν καμιά ανάγκη νοσηλείας, χαρακτήρισαν τη συμπεριφορά της 22χρονης ως “χειριστική” [...] ως “προσποίηση” προς επίτευξη κάποιου “οφέλους”, με αποτέλεσμα να μη θεωρηθεί αναγκαία και να μην επιχειρηθεί η δέουσα ψυχιατρική φροντίδα και έτσι να επιστρέψει η 22χρονη στις φυλακές Κορυδαλλού» σημειώνει και συμπληρώνει πως «οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας έχουν καταλήξει να είναι απλώς χώροι εγκλεισμού ή απόρριψης, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει συχνά αυτή η απόρριψη της όποιας αναγκαίας φροντίδας» υπογραμμίζει, στηλιτεύοντας τη δραματική υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας