Αλλη μια μήνυση για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου κατέθεσαν χθες στο Ναυτοδικείο Πειραιά επτά επιζώντες μέσω των δικηγόρων τους, Εφης Δούση και Ευγενίας Κουνιάκη, ζητώντας να διερευνηθούν οι εγκληματικές ευθύνες που στέρησαν τη ζωή σε περισσότερους από 600 πρόσφυγες.
«Το αίτημα παραμένει κοινό, ανοιχτό, να αποδοθεί ευθύνη σε σχέση με την παράλειψη άμεσης παρέμβασης και διάσωσης από τις ελληνικές αρχές εκατοντάδων συνανθρώπων μας, αλλά και η ευθύνη της επιχείρησης ρυμούλκησης που είχε αποτέλεσμα την ανατροπή και τη βύθιση του σκάφους των προσφύγων. Η αποκάλυψη της αλήθειας δεν αποτελεί απλώς υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας και στοιχειώδες δικαιοκρατικό αίτημα, αλλά και υποχρέωση κάθε δημοκράτη πολίτη αυτής της χώρας» σημείωσε η κ. Δούση.
Εξω από το Ναυτοδικείο διαδήλωναν συγγενείς των νεκρών και επιζώντες, μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ, την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «η Ενότητα», την Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στις επαναπροωθήσεις και τη συνοριακή βία. «Στα Τέμπη και στην Πύλο κάναν δολοφονία, κάτω η Νέα Δημοκρατία» και «Πες το δυνατά, πες το καθαρά, σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν.
Στη διαδήλωση έδωσαν το «παρών» ο Θοδωρής Δρίτσας από τη Νέα Αριστερά, πρώην υπουργός Ναυτιλίας, και η Ιγκεμποργκ Μπέγκελ, η Ολλανδή δημοσιογράφος που είχε προκαλέσει εμφανή αναστάτωση στον πρωθυπουργό με την ερώτησή της μέσα στο μέγαρο Μαξίμου για τις επαναπροωθήσεις.
«Δεν θα ανεχτούμε καμία συγκάλυψη αυτού του φρικτού ρατσιστικού εγκλήματος. Είναι ένα έγκλημα στα χέρια του Λιμενικού και της κυβέρνησης γιατί επί 13 ώρες άφησαν ένα καράβι αβοήθητο, έστειλαν ένα σκάφος όχι για να διασώσουν αλλά για να καταδιώξουν. Αυτή η πολιτική των καταδιώξεων έχει γίνει πια πολιτική της Ε.Ε., έχουμε κάθε τόσο πνιγμένους πρόσφυγες και τον Μητσοτάκη και τους υπουργούς του να πανηγυρίζουν ότι κάνουν αποτροπή» υπογράμμισε ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου.
Ο Αλί Χασάν, 29 χρόνων από το Πακιστάν, που έχασε στο ναυάγιο τον 19χρονο αδελφό του, Φαχίντ Αλί, μίλησε για την απαίτηση της οικογένειάς του να υπάρξει δικαιοσύνη. Συγγενείς νεκρών που βρίσκονται στο Πακιστάν διαδήλωσαν χθες έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ, όπως και πριν από έναν μήνα, ζητώντας να ενημερωθούν για τις δικαστικές εξελίξεις.
«Δεν πνιγήκανε, τους πνίξανε οι λιμενικοί. Οι μάρτυρες λένε για δολοφονία. Δικαιοσύνη είναι να τιμωρηθούν αυτοί που έπρεπε να τους σώσουν και δεν τους σώσανε, αλλά προτίμησαν να τους οδηγήσουν στον θάνατο αρκεί να μη φτάσουν στην Ελλάδα», είπε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας. «Ε.Ε., ελληνικό κράτος και FRONTEX δολοφόνησαν πάνω από 600 ανθρώπους στην Πύλο. Ελευθερία στους επιζώντες του ναυαγίου» έγραφε το πανό της Ανοιχτής Συνέλευσης.
«Το Ναυτοδικείο ενώπιον μεγάλης ευθύνης»
Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, στέλεχος της Νέας Αριστεράς σήμερα, παρευρέθη στη διαδήλωση έξω από το Ναυτοδικείο και δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Με κανέναν τρόπο δεν μπορεί η υπόθεση της Πύλου όχι μόνο να ξεχαστεί, που δεν θα ξεχαστεί, αλλά και να χρονοτριβήσουν οι διαδικασίες από τις κρατικές και κυρίως τις δικαστικές αρχές πλέον, για να αποδοθούν οι ευθύνες, να αποκαλυφθούν όλα τα δεδομένα που προκάλεσαν αυτό το πολύνεκρο τραγικό ναυάγιο. Κυρίως το Ναυτοδικείο και οι άλλες δικαστικές αρχές οφείλουν, και το λέω με τη γνώση και την εμπειρία μου ως πρώην υπουργός Ναυτιλίας, να ελέγξουν τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της κυβέρνησης γενικότερα, αλλά και τις ευθύνες της ανώτατης ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος.
Ο τότε υπηρεσιακός υπουργός ήταν πρώην αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία μιας άγνοιας ή υπηρεσιακής απόστασης από τα πράγματα. Η έρευνα και η διάσωση είναι υποχρέωση, δεν είναι μια κατ’ επιλογή δυνατότητα του κάθε υπεύθυνου να το κάνει ή να μην το κάνει. Εχει κανόνες. Εύκολα μπορούν οι δικαστικές αρχές να διαπιστώσουν εάν δόθηκαν οι διαταγές, οι εντολές ή οι κατευθύνσεις ώστε να υλοποιηθούν πραγματικά οι δεσμευτικές υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους για τη διάσωση. Αυτή τη μεγάλη ευθύνη τώρα πια μόνο οι δικαστικές αρχές σηκώνουν το βάρος να την αποδώσουν. Δεν μπορούν λοιπόν να κωλυσιεργούν, να καθυστερούν, πρέπει να προχωρήσουν και μάλιστα με όλα τα πράγματα πολύ καθαρά. Το οφείλουμε και ως κράτος και ως πολιτεία και ως κοινωνία και ως άνθρωποι».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας