Ηχηρό «όχι» είπαν το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων της Κω και νωρίτερα το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και του δικαιώματος των προσφύγων να περνούν τα σύνορα για να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας. Το Δικαστήριο Ανηλίκων αθώωσε την Πέμπτη Σομαλό πρόσφυγα που κατηγορούνταν από τις διωκτικές αρχές για παράνομη είσοδο, διευκόλυνση παράνομης εισόδου και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορίες βαριές που επιφέρουν συνήθως μακρόχρονη φυλάκιση, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τραβηγμένες από τα μαλλιά σε δικογραφίες που υπηρετούν τις αντιπροσφυγικές και αντιμεταναστευτικές μεθοδεύσεις των ελληνικών Αρχών.
Αν και στις περισσότερες υποθέσεις η ελληνική Δικαιοσύνη έχει δείξει ότι κάθε άλλο παρά παίρνει αποστάσεις από αυτές τις μεθοδεύσεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε μετρημένες άλλες περιπτώσεις που τιμούν το κράτος δικαίου και έχουν γνώμονα τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Ο πρόσφυγας ήταν ανήλικος όταν ήρθε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2021 για να ζητήσει άσυλο και ταξίδευε χωρίς την οικογένειά του. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης HIAS, που τον εκπροσώπησε νομικά, ο ασυνόδευτος ανήλικος, όταν έφτασε στην Ελλάδα μαζί με άλλους πρόσφυγες, έδωσε το τηλέφωνό του σε συνταξιδιώτη του για να επικοινωνήσουν με οργάνωση και να διασφαλίσουν κατά το δυνατόν ότι θα μπορέσουν να ζητήσουν άσυλο χωρίς να προλάβουν να τους «εξαφανίσουν» οι ελληνικές Αρχές, επαναπροωθώντας τους παράνομα στην Τουρκία.
Με βασικό στοιχείο την επικοινωνία των προσφύγων με την οργάνωση, ο ασυνόδευτος ανήλικος κατηγορήθηκε για τα ακόλουθα εξωφρενικά, που όμως έχουν γίνει ψωμοτύρι για τις μεθοδεύσεις των ελληνικών Αρχών: 1. παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, 2. σύσταση εγκληματικής οργάνωσης μαζί με δύο συνταξιδιώτες του και έναν άγνωστο διακινητή από την Τουρκία με σκοπό να διευκολύνουν την παράνομη είσοδο ανθρώπων στην Ελλάδα με σκοπό το κέρδος, συνεργαζόμενοι με κάποιον που παρέχει διευκολύνσεις κατ’ επάγγελμα.
Στο δικαστήριο το κατηγορητήριο κατέρρευσε. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι κανένα έγκλημα δεν έκανε ο ανήλικος πρόσφυγας ερχόμενος στην Ελλάδα, καθώς δεν επιφέρει καταδίκη ούτε τιμωρία η παράτυπη είσοδος ανθρώπων που θέλουν να ζητήσουν άσυλο, όπως άλλωστε το σημειώνει ρητά η ελληνική νομοθεσία, βασισμένη στο διεθνές προσφυγικό δίκαιο.
Ως προς τις άλλες κατηγορίες, το Δικαστήριο Ανηλίκων βασίστηκε σε απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, που είχε ήδη αθωώσει τους ενήλικες κατηγορούμενους, κρίνοντας ότι δεν συνιστά διευκόλυνση παράνομης εισόδου η συνδρομή σε πρόσφυγες προκειμένου να ζητήσουν άσυλο, όταν η συνδρομή αυτή γίνεται μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Οπως επισημαίνει η ανακοίνωση της HIAS, οι δικηγόροι του ασυνόδευτου ανήλικου, Ελλη Κριωνά-Σαράντη και Μαρία Σπηλιωτακάρα, χαιρετίζουν την απόφαση και υπογραμμίζουν ότι «η ποινικοποίηση της μετανάστευσης και των υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων πρέπει να πάψει να χρησιμοποιείται ως τακτική αποπροσανατολισμού από τη συνεχιζόμενη έλλειψη αποτελεσματικών ερευνών για τα εγκλήματα κατά των μεταναστών στα σύνορα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας