Ερώτηση κατέθεσε πριν από λίγες μέρες ο βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τις επιπτώσεις στην κοινωνία και τη δημόσια ασφάλεια από την εφαρμογή του Ν. 4322/2015.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, μέχρι το τέλος του έτους περίπου 3.000 άτομα θα έχουν αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου περί απόλυσης κρατουμένων.
Οψιμα ανησύχησε ο κ. Φωτήλας, που δεν είναι χθεσινός στον τομέα των φυλακών, μια και πήρε μέρος σε αρμόδιες επιτροπές.
Μάλιστα ζητά από τον υπουργό αναλυτικά στοιχεία για το ποιοι αποφυλακίζονται αλλά και τι είχαν κάνει (!), ενώ επιμένει στο εγκληματικό περιστατικό της Υδρας, παρά τις σαφείς απαντήσεις που έδωσε τότε ο υπουργός.
Η συζήτηση για την αποσυμφόρηση των φυλακών και η λήψη αντίστοιχων μέτρων, ωστόσο, είναι παλιά υπόθεση και ποτέ δεν προκαλούσε την υποβολή παρόμοιων ερωτήσεων ή υπαινιγμών.
■ 2008, επί υπουργίας Χατζηγάκη κατατέθηκαν (μετά από απεργία πείνας 6.000 κρατουμένων) μέτρα αποσυμφόρησης με στόχο την αποφυλάκιση χιλιάδων κρατουμένων με διαγραφή πειθαρχικών ποινών, διαφοροποίηση στους όρους αποφυλάκισης εξαρτημένων και βαριά ασθενών κ.λπ.
Ο κ. Χατζηγάκης είχε ισχυριστεί πως με τα ευεργετικά μέτρα «θα αφεθούν ελεύθεροι περίπου 5.500 κρατούμενοι».
■ 2009, επί Δένδια (μετά την απόδραση Παλαιοκώστα - Ριτζάι) ανακοινώνονται παρόμοια μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
■ 2009, επί Καστανίδη (ύστερα από εξεγέρσεις σε πολλές φυλακές) εξαγγέλλονται και θεσπίζονται εκ νέου μέτρα.
■ 2011, επί Μ. Παπαϊωάννου, νέα τροπολογία κατατίθεται με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ανώτερα στελέχη των φυλακών, «η κοινωνία δεν κινδυνεύει από την απόλυση κρατουμένων ελάχιστους μήνες πριν από την κανονική αποφυλάκισή τους. Αντίθετα, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος έντονης αντίδρασης των κρατουμένων που στοιβάζονται στα κελιά». Το μέτρο αφορούσε 1.000 κρατουμένους.
■ 2012, επί Ρουπακιώτη εξαγγέλθηκαν ρυθμίσεις που θα προωθούσε στο νομοσχέδιο, με τις οποίες θα βελτιώνονταν οι συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, οι προϋποθέσεις για την υπό όρους απόλυση κρατουμένων, με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών για ορισμένα αδικήματα.
■ 2013, επί Αθανασίου κατατίθεται τροπολογία όπου επιχειρείται και η σταδιακή αποσυμφόρηση των φυλακών.
«Προβλέπεται η αποφυλάκιση όσων έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 3 χρόνια και έχουν εκτίσει το 1/10 της ποινής τους, όσων έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 5 χρόνια και έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους, καθώς και όσων έχουν καταδικαστεί για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών με το παλαιότερο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο και εκτίουν ποινή κάθειρξης, εφόσον όμως έχουν συμπληρώσει το 1/3 της τιμωρίας τους στη φυλακή».
Η αθλιότητα των φυλακών και το εξαιρετικά αυστηρό και τιμωρητικό ποινικό δίκαιο της Ελλάδας, που διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό ισοβιτών από το σύνολο των χωρών της Ευρώπης, επιβάλλουν -και μέχρις ότου αυτό τροποποιηθεί- ρυθμίσεις αναγκαστικής αποσυμφόρησης προκειμένου να σταματήσουν οι εγκληματικές αντιδράσεις εντός των φυλακών αλλά και οι συνεχόμενες καταδίκες της Ελλάδας για τις συνθήκες των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, με κύριο χαρακτηριστικό μάλιστα την υπερσυμφόρηση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας