Νέες διαστάσεις στην υπόθεση του κατεστραμμένου CD που περιείχε δεδομένα από το κινητό τηλέφωνο του Γιώργου Καραϊβάζ και μονοπώλησε το ενδιαφέρον στη δίκη για τη δολοφονία του αστυνομικού ρεπόρτερ προκύπτουν από το περιεχόμενο εγγράφου που έχει περιέλθει σε γνώση της «Εφ.Συν.». Η δίκη του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο αφενός με την αθώωση λόγω αμφιβολιών των κατηγορούμενων αδερφών Λάλα, αφετέρου με αναπάντητο το ερώτημα για το περιεχόμενο των συνομιλιών του δολοφονημένου δημοσιογράφου. Τι περιείχε το τεκμήριο «33» -η τύχη του οποίου εξακολουθεί να αγνοείται- που περιλάμβανε τις επαφές του Γ. Καραϊβάζ και όλως τυχαίως καταστράφηκε με συρραπτικό;
Σύμφωνα με πληροφορίες, το έγγραφο της Εισαγγελίας Αθηνών επιβεβαιώνει πως το κατεστραμμένο CD περιέχει «ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.ά.». Πρόκειται για έγγραφο που τίθεται προς ενημέρωση της Εισαγγελίας Εφετών από την αρμόδια εισαγγελέα της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που δίκασε τα δύο αδέρφια τον περασμένο Ιούλιο. Η αναφορά αυτή, αν και γενικόλογη, καθιστά σαφές πως το τεκμήριο «33» δεν περιλάμβανε μόνο «επαφές» αλλά και «ιστορικό» επαφών με πρόσωπα με τα οποία συνομιλούσε ο δημοσιογράφος, όπως και «αρχεία κειμένου», δηλαδή και γραπτά μηνύματα, και ξεδιαλύνει το τοπίο που ακόμα και μετά το πέρας της δίκης παρέμενε θολό.
Στο έγγραφο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως «το με αριθμό αναγνωστέο 33 (έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για το αποτέλεσμα της ανάσυρσης του κινητού του θύματος Γ. Καραϊβάζ – ιστορικό επαφών, αρχεία εικόνας, κειμένου κ.ά.) είχε επισυναπτόμενο CD με το περιεχόμενο της ανάσυρσης το οποίο πιθανότατα είχε καταστραφεί λόγω συρραφής του με συρραπτικό» (σχετικά: freedomofpress.gr), υπογραμμίζοντας πως η καταστροφή αυτή σημειώθηκε στα πρακτικά, χωρίς όμως να κάνει λόγο για ενέργειες που έκανε το δικαστήριο για να ληφθεί κάποιο αντίγραφο από τη ΔΕΕ, προκειμένου να διαβαστεί στο δικαστήριο το περιεχόμενο πριν από την ολοκλήρωση της δίκης.
Το πόσο ουσιώδες ήταν το περιεχόμενο του κατεστραμμένου CD μπορεί εύκολα να αξιολογηθεί. Η εισαγγελέας της έδρας, που κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των αναγνωστέων διάβαζε το έγγραφο με τη λίστα με τις επαφές του προσωπικού κινητού του δημοσιογράφου, ανέγνωσε και μία επαφή ονόματι «Βαγγέλης Ζαμπού». Ονομα που παραπέμπει ευθέως στον Βαγγέλη Ζαμπούνη, άνθρωπο της νύχτας, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2024 από χτύπημα της Greek Mafia. Πρόκειται δηλαδή για υλικό που συνδέεται άρρηκτα με το ερώτημα αν ο Καραϊβάζ δολοφονήθηκε λόγω των ρεπορτάζ του για το βαθύ κράτος του υποκόσμου.
Στη δίκη μάθαμε, ακόμα, πως το CD περιλαμβάνει επαφές του αστυνομικού ρεπόρτερ με μια σειρά από αναγνωρίσιμα ονόματα, όπως αυτά των «Δημητριάδη», «Κοντολέοντα» και «Καραμαλάκη». Ονόματα που ευθέως παραπέμπουν στον πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου και τότε υπεύθυνο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Γρηγόρη Δημητριάδη, στον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και στον πρώην αρχηγό της Αστυνομίας Μιχάλη Καραμαλάκη. Επιφανή πρόσωπα με κοινό νήμα σύνδεσης το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης αυτής δίκης είχαν εκφραστεί διαφορετικές θέσεις από τους συνηγόρους σχετικά με το περιεχόμενο του συγκεκριμένου αναγνωστέου. Οπως σημείωνε τότε η «Εφ.Συν.», όταν η εισαγγελέας ενημέρωνε τους διαδίκους πως το τεκμήριο «33» καταστράφηκε, δεν ειπώθηκε τίποτα για το γεγονός πως βρίσκονται στην κατοχή της Πολιτικής Αγωγής αντίγραφα του περιεχομένου του κινητού του θύματος, προκειμένου να ενημερωθούν οι δικαστές. Μόνο την επόμενη μέρα, κι ενώ είχαν προκληθεί εύλογες αντιδράσεις ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο, οι συνήγοροι διευκρίνισαν πως έχουν στη διάθεσή τους σκληρό δίσκο που εμπεριέχει αντίγραφο του περιεχομένου του κατεστραμμένου CD, υπογραμμίζοντας με βεβαιότητα πως πρόκειται μόνο για τις επαφές του Γ. Καραϊβάζ και όχι και για το περιεχόμενο των συνομιλιών τους. Τελικά, όταν η έδρα ζήτησε τη συσκευή με τα αντίγραφα του αναγνωστέου, οι συνήγοροι ενημέρωσαν πως δεν μπορούν να ανοίξουν τα αρχεία που περιλαμβάνονται μέσα και πως ίσως είναι απαραίτητη η συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.
Το σκεπτικό πίσω από το αίτημα αναίρεσης
Το ζήτημα επανήλθε χθες από τους δικηγόρους της οικογένειας Καραϊβάζ (Ρόη Παυλέα - Σπύρο Χαριτάτο), οι οποίοι επισκέφθηκαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη καταθέτοντας αίτημα αναίρεσης κατά της αθωωτικής απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Είχε προηγηθεί το ίδιο αίτημα στην Εισαγγελία Εφετών, η οποία όμως απέρριπτε το σκεπτικό, κρίνοντας ότι σωστά αθωώθηκαν τα δύο αδέρφια λόγω αμφιβολιών.
Ξεδιπλώνοντας το σκεπτικό τους οι δύο δικηγόροι υπογραμμίζουν την κρισιμότητα του συγκεκριμένου αναγνωστέου και επικαλούνται μια από τις σηµαντικότερες αρχές που διέπουν το ελληνικό δικονοµικό δίκαιο· την αρχή της δηµοσιότητας της δίκης. Σημειώνουν μάλιστα πως οι δικαστές θεώρησαν «εσφαλμένα ότι, αν και κατεστραμμένο, μπορεί να θεωρηθεί ως αναγνωσμένο» και πως για τον λόγο αυτό η απόφαση του ΜΟΔ «πάσχει από απόλυτη ακυρότητα».
Οι ίδιοι κάνουν λόγο και για «έλλειψη ειδικής αιτιολογίας» της απόφασης, ενώ υπογραμμίζουν πως για την κρίση των δικαστών ελήφθησαν υπόψη «καταφανώς ψευδείς καταθέσεις» μαρτύρων υπεράσπισης. «Η απόφαση που ελήφθη με μειοψηφίες, αντίθετη εισαγγελική πρόταση (...) παρά και ενάντια σε αδιάσειστα στοιχεία, αφορά στην εκτέλεση πολίτη και δη δημοσιογράφου, που δολοφονήθηκε γιατί ερευνούσε προς όφελος των πολιτών», σημειώνουν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας