«Αν θες βοήθεια, έλα σε μένα». Τρία χρόνια πέρασαν από το καλοκαίρι του 2021, όταν η φαινομενικά απλή φράση έγινε σύμβολο αλληλεγγύης για τη γειτονιά της Ηλιούπολης. Αυτή η φράση της σερβιτόρας που πρόσφερε τη βοήθειά της στην Ε., θύμα τράφικινγκ στην Ηλιούπολη, θα συνοδεύσει και όλον τον κόσμο που θα βρεθεί αύριο, Τετάρτη, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών όπου αναμένεται να ξεκινήσει η δευτεροβάθμια δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της 19χρονης επιζώσας που κατήγγειλε πως ο αστυνομικός Δημήτρης Μπουγιούκος την κρατούσε φυλακισμένη στο διαμέρισμά του, τη βίαζε, την κακοποιούσε και την εξέδιδε. Η γειτονιά της Ηλιούπολης, συλλογικότητες και φεμινιστικές οργανώσεις θα δώσουν μαζικό «παρών» στο δικαστικό κτίριο της οδού Λουκάρεως για μια από τις πιο σκοτεινές και δυσώδεις υποθέσεις μαστροπείας που έφτασαν στη Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια.
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με ταχύτατους ρυθμούς -σε μόλις 7 συνεδριάσεις- λίγο πριν από την εκπνοή του 2022, στο όριο της παρέλευσης του 18μηνου προφυλάκισης, έκρινε ένοχους κατά πλειοψηφία τους τρεις από τους συνολικά πέντε κατηγορούμενους. Μαζί με τον 42χρονο αστυνομικό, ο οποίος καταδικάστηκε για εμπορία ανθρώπων, ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη και οπλοκατοχή, καταδικάστηκε και ο «Ντάνιελ», πρώην σύντροφός της, ο οποίος επίσης την εξέδιδε όσο ήταν ανήλικη, και ο πατέρας της, ο οποίος, αν και κατηγορούνταν ότι τη βίαζε από την ηλικία των 11 ετών, τελικά καταδικάστηκε μόνο για οπλοκατοχή, με 6μηνη φυλάκιση με αναστολή. Ενας φίλος του αστυνομικού που κατηγορήθηκε για συνέργεια σε εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα και ακόμα ένα πρόσωπο για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών απαλλάχθηκαν πλήρως από τις κατηγορίες.
Από τους τρεις καταδικασθέντες που θα παρουσιαστούν αύριο ενώπιον τακτικών δικαστών και ενόρκων, μόνο ο 34χρονος «Ντάνιελ» βρίσκεται στη φυλακή, εκτίοντας τη 12ετή ποινή του για τις κατηγορίες της εμπορίας ανθρώπων και της μαστροπείας. Για τον Δ. Μπουγιούκο, αν και καταδικάστηκε σε 5,5 χρόνια κάθειρξη, το δικαστήριο αποφάσισε να έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεση και ο επίορκος αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Αθωώθηκε ακόμα και για το αδίκημα της σωματεμπορίας σε βάρος της δεύτερης καταγγέλλουσας, μιας 25χρονης κοπέλας η οποία είχε καταγγείλει ότι πέρασε τα ίδια με τη 19χρονη μερικά χρόνια νωρίτερα.
Η δικαστική εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης μόνο διαφήμιση δεν αποτελεί για τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας για την προστασία των θυμάτων τράφικινγκ. Η Ε., από το 2022 που ολοκληρώθηκε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, εκτός από το να επουλώσει τις πληγές της, έπρεπε να περάσει δύο χρόνια με την ανασφάλεια ότι ο καταδικασμένος αστυνομικός κυκλοφορούσε ελεύθερος, με μοναδικό περιοριστικό όρο την υποχρέωση της παρουσίας του σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του ανά 15 μέρες. Οι συνήγοροι της Ε. είχαν ζητήσει άμεσα από τις εισαγγελικές αρχές να ασκηθεί έφεση, ωστόσο η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό.
Βρέθηκε και κατηγορούμενη!
Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια εκφοβισμού, το θύμα τράφικινγκ βρέθηκε στη θέση του κατηγορούμενου μετά από μήνυση που υποβλήθηκε σε βάρος της για χρήση ναρκωτικών και γιατί «διαπιστώθηκε να εκδίδεται με αμοιβή χωρίς το απαιτούμενο πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος και χωρίς να υποβάλλεται στους σχετικούς ιατρικούς ελέγχους». Η καταγγελία είχε γίνει από τον ίδιο τον Δημήτρη Μπουγιούκο, δηλαδή τον άνθρωπο που, σύμφωνα και με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, την εξέδιδε παρά τη θέλησή της. Το ακόμα πιο γκροτέσκο είναι πως η Εισαγγελία στην κλήτευσή της ανέφερε ως χρονικό ορίζοντα της «παράνομης» πράξης της 19χρονης την περίοδο που ήταν αιχμάλωτη στο διαμέρισμα του αστυνομικού στην Ηλιούπολη.
Η Ε. δικάστηκε στο πλαίσιο του αυτοφώρου, από Μονομελές Πλημμελειοδικείο, με την έδρα να παρατηρεί -μέσα σε λιγότερο από 15 λεπτά που διήρκεσε η συνεδρίαση- αυτό που δεν είχαν παρατηρήσει οι εισαγγελικές αρχές που έκριναν πως η καταγγελία του Δ. Μπουγιούκου έπρεπε να οδηγηθεί στο ακροατήριο. Πως δηλαδή η «αξιόποινη πράξη» που της αποδόθηκε -δηλαδή ότι εκδιδόταν με αμοιβή χωρίς το απαιτούμενο πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος και χωρίς να υποβάλλεται σε ιατρικούς ελέγχους- θεωρείται πταίσμα και έχει καταργηθεί ήδη από το 2010! Και προφανώς η έδρα, αποδεχόμενη πως οι αιτιάσεις του καταδικασμένου μαστροπού δεν ευσταθούν, αθώωσε τη 19χρονη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας