Tην πλήρη αθώωση, παρά την καταιγιστική εισαγγελική πρόταση ενοχής, των τεσσάρων πρώην στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ που κατηγορούνταν για 22 ρουσφετολογικές συμβάσεις προκαλώντας ζημία χιλιάδων ευρώ σε βάρος του δημόσιου φορέα το διάστημα 2013-14 ανακοίνωσε συνοπτικά χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, απαλλάσσοντας τα «παιδιά του ΚΕΕΛΠΝΟ» από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν σε βαθμό κακουργήματος για απιστία κατ’ εξακολούθηση και συνέργεια σε αυτή.
Η απόφαση σ’ αυτή την πολύκροτη υπόθεση που έχει συνδεθεί πρωτίστως με το όνομα του Αδωνη Γεωργιάδη ήταν ομόφωνη και για τους τέσσερις κατηγορούμενους. Για τον βασικό κατηγορούμενο, πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρο Παπαδημητρίου, το δικαστήριο αποφάνθηκε πως «δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της απιστίας», όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της έδρας. «Το δικαστήριο θεωρεί ότι η σύνταξη και υπογραφή των μισθολογικών καταστάσεων δεν συνιστά αδικοπρακτική ενέργεια», συνέχισε, ανακοινώνοντας στη συνέχεια πως αθωώνονται και ο πολιτευτής της Ν.Δ., Σταμάτης Πουλής, και η σύζυγός του, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, όπως και η πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αικατερίνη Πολύζου «λόγω του παρακολουθηματικού χαρακτήρα του αδικήματος».
Αντίθετη με την τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν η εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας Σπύρου Παππά, ο οποίος αγόρευσε τον περασμένο Ιούνιο ζητώντας την ενοχή των τεσσάρων πρώην στελεχών του φορέα. Τότε ο εισαγγελικός λειτουργός κατέρριπτε έναν προς έναν τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, όπως ότι όλοι οι διορισμοί έγιναν νόμιμα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και ύστερα από εισήγηση της τότε προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένης Κρεμαστινού, ή ότι οι προσλήψεις ήταν απαραίτητες για την κάλυψη άμεσων αναγκών για τη δημόσια Υγεία.
Γιατί ήταν εντελώς αντίθετη η απόφαση των τριών εφετών με τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα; Οπως και με εκείνη των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών που διερεύνησαν την υπόθεση σπατάλης και αδιαφάνειας στο ΚΕΕΛΠΝΟ και παρέπεμψαν την υπόθεση στο ακροατήριο, αφού αποφάνθηκαν πως πρόκειται για σκάνδαλο και όχι για «σκευωρία», όπως διατεινόταν ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης;
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, κατά τη θητεία του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι συγκεκριμένοι διορισμοί, κατέθεσε ως μάρτυρας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δηλώνοντας πως οι περισσότερες από αυτές τις προσλήψεις έγιναν «με δική του πρωτοβουλία» και πως όχι μόνο δεν υπήρχε ζημία άνω των 250.000 ευρώ, όπως ανέφερε το κατηγορητήριο, αλλά και πως «υπήρξε ωφέλεια» για τη δημόσια Υγεία, αφού οι εργαζόμενοι ήταν σε σημαντικά πόστα για την αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων. Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ο εισαγγελέας, ωστόσο, ήταν κατηγορηματικά αντίθετος: «Η πλειονότητα αυτών δεν κάλυψε ανάγκες δημόσιας Υγείας: η [...] ήταν τηλεφωνήτρια του υπουργού, η [...] ήταν στο γραφείο Τύπου του υπουργού, ο [...] ήταν επιμελητής αρχειακού υλικού, ο [...] εργάστηκε στο γραφείο Τύπου του υπουργού αποκλειστικά για έλεγχο των δημοσιευμάτων που αναφέρονταν στο υπουργείο και τον υπουργό, ο [...] ήταν στο τηλεφωνικό κέντρο του γραφείου του υπουργού...», είχε τονίσει εμφατικά τον περασμένο Ιούνιο.
Σε κάθε περίπτωση, οι τέσσερις κατηγορούμενοι που ήλπιζαν σε μια πρώτη δικαστική νίκη άκουσαν με ανακούφιση την απόφαση του δικαστηρίου, αφού σύντομα θα ξανακαθίσουν στο σκαμνί για ακόμα 74 παράνομους διορισμούς διοικητικών υπαλλήλων. Αυτή η δεύτερη εξ αναβολής δίκη αναμένεται να διεξαχθεί στις 13 Νοεμβρίου και, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι προσλήψεις ζημίωσαν το Δημόσιο με 1,3 εκατ. ευρώ χωρίς να υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη.
Κόντρα Πολάκη - Γεωργιάδη
Η απόφαση προκάλεσε έντονη σύγκρουση μεταξύ του ανεξάρτητου βουλευτή Παύλου Πολάκη, που το 2017 ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε οδηγήσει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, και του νυν υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη. Με την ανακοίνωση της απόφασης, ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να σχολιάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «είναι μέρα μεγάλης χαράς και δικαίωσης» παρά τις «συκοφαντίες Πολάκη» και πως το δικαστήριο «δίκασε επί της ουσίας και κατέληξε στην πανηγυρική τους αθώωση, αποφαινόμενο ότι δεν έχει διαπραχθεί κανένα απολύτως αδίκημα».
Ο ίδιος προανήγγειλε (!) πως οι απολυμένοι «θα αξιώσουν και θα λάβουν την επαναπρόσληψή τους στο ΚΕΕΛΠΝΟ» και πως θα πρέπει να τους δοθούν «αναδρομικά και εντόκως» όλοι οι μισθοί «που έχασαν όλα αυτά τα χρόνια από την καταχρηστική τους απόλυση». Σχολίασε μάλιστα και την τότε εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, λέγοντας πως «η κυρία αυτή προχώρησε σε διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για απιστία», ενώ προανήγγειλε διεκδίκηση των χρημάτων από τον καταγγέλλοντα Παύλο Πολάκη λόγω «της τεράστιας οικονομικής ζημίας στον Οργανισμό».
Από την άλλη, ο κ. Πολάκης σε έντονο τόνο υπογράμμισε ότι «θα υπάρξουν δικαστές στην Αθήνα» και πως εκκρεμεί η μήνυσή του σε βάρος του ΕΟΔΥ που δεν παρέστη ως πολιτική αγωγή στη δίκη. Υπενθυμίζεται πως, αν και ο Οργανισμός επρόκειτο να παραστεί στο δικαστήριο προς υποστήριξη της κατηγορίας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη της δίκης και λίγες μέρες αφότου ο κ. Γεωργιάδης ανέλαβε ξανά τη θέση του υπουργού Υγείας, αποφάσισε να μη βρεθεί απέναντι από τους τέσσερις κατηγορούμενους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας