• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.4°C / 28.0°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 27.8°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 25.0°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.4°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.6°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 29.5°C
  3 BF
  47%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 28.2°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 24.3°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 25.7°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  59%

Το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για συνέχιση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική αποδομεί με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό της Ιερισσού

EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Κριτική στην απόφαση του ΣτΕ

 • A-
 • A+

Επενδύ-ΣτΕ με κάθε κόστος; Δριμεία κριτική, αλλά με εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία, από απλούς ανθρώπους για την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία δικαιώνει προσωρινά την «Ελληνικός Χρυσός» κι επιτρέπει τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική.

Το Συντονιστικό της Ιερισσού κατηγορεί τους δικαστές ότι υιοθετούν τις απόψεις της «εκμεταλλεύτριας εταιρείας», που προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Οι σύμβουλοι που πλειοψήφησαν επικαλούνται το γεγονός ότι η διοίκηση έχει, στο παρελθόν, γνωμοδοτήσει για όλα τα θέματα. Η όποια όμως έγκριση και αδειοδότηση εμπεριέχει όρους –καλούς ή κακούς– τους οποίους η εταιρεία οφείλει να τηρεί και το κράτος να ελέγχει ότι τηρούνται. Στην περίπτωση της ακαριαίας τήξης, ο όρος είναι σαφής τόσο ως προς την επιτόπια εφαρμογή της μεθόδου όσο και προς το χρονοδιάγραμμα. Η εταιρεία, πέρα από το γεγονός ότι δεν έχει τηρήσει τον όρο, ουδέποτε αιτήθηκε την αλλαγή του για 3 χρόνια. Γιατί άραγε;», διερωτάται το Συντονιστικό, που επισημαίνει:

«Το ΣτΕ δέχεται ότι παραβιάζεται ο όρος αλλά, κόντρα σε κάθε έννοια κοινής λογικής, υιοθετεί το επιχείρημα της εκμεταλλεύτριας εταιρείας... Το ΣτΕ θεωρεί λογικό να περιμένουμε όλοι πότε θα αποφασίσει η εταιρεία να το αποδείξει, που μπορεί να είναι και μετά από 7 χρόνια».

Σχετικά με το επιχείρημα που αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ ότι για το Δημόσιο και για το περιβάλλον δεν θα υπάρξει ουσιαστική βλάβη από τη συνέχιση των εργασιών, ενώ για τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, το Συντονιστικό της Ιερισσού σχολιάζει:

«Προφανώς οι υπάλληλοι της “Ελληνικός Χρυσός” –οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά από απόφαση της εργοδοσίας και όχι της διοίκησης– είναι διαφορετικοί από χιλιάδες απολυμένους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».

Οι σύμβουλοι που πλειοψήφησαν γνωμοδοτούν επίσης και επί της σημασίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας για την τοπική και εθνική οικονομία επικαλούμενοι τη «δημιουργία θέσεων εργασίας, τη φορολογία, τις εξαγωγές και τη θετική επίδραση στο ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας».

Ακολουθώντας τη συλλογιστική τους αντιλαμβάνεται κανείς ότι υιοθετούν το δόγμα «επενδύσεις με κάθε κόστος».

Ανακοίνωση της εταιρείας

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε στο μεταξύ και η «Ελληνικός Χρυσός», στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως «η μεταλλευτική ανάπτυξη δεν θα πρέπει να αποτελεί ούτε προεκλογικό διακύβευμα ούτε και αντικείμενο συνεχών δικαστικών μαχών. Οι δικαστικές αποφάσεις αποτελούν, σαφώς, τεκμήριο της νομιμότητας του συνόλου των εργασιών, αλλά δεν μπορούν να αποτελούν συνεχώς εγγύηση για την ομαλή και απρόσκοπτη ανάπτυξη του έργου. Ουσιαστικός στόχος είναι η συνεχής και γόνιμη συνεργασία με το ελληνικό κράτος, τους αρμόδιους φορείς και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ελεύθεροι άλλοι εννιά κάτοικοι της Χαλκιδικής
Ελεύθεροι αφέθηκαν χθες, μετά τις απολογίες τους στην τακτική ανακρίτρια Πολυγύρου, και οι άλλοι εννέα κάτοικοι της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής που κατηγορούνται για τα επεισόδια του Μαρτίου 2012, κατά τη...
Ελεύθεροι άλλοι εννιά κάτοικοι της Χαλκιδικής
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ελεύθεροι οι 13 στις Σκουριές
Και οι 13 έμειναν ελεύθεροι. «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» λέει ο λαός, κι αυτό φάνηκε χθες κατά την απολογία συνολικά 13 κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής στον ανακριτή Πολυγύρου για τα επεισόδια που...
Ελεύθεροι οι 13 στις Σκουριές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Πάρτε πίσω τα 15,3 εκατ.»
Λίαν αποκαλυπτική είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που διατάσσει το Ελληνικό Δημόσιο να πάρει πίσω 15,3 εκατομμύρια ευρώ από την εταιρεία! Κρίνει πως η Ελλάδα έδωσε στην εταιρεία πλεονέκτημα από...
«Πάρτε πίσω τα 15,3 εκατ.»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Λουκέτο τώρα στις Σκουριές»
Με κεντρικό σύνθημα «Τόσες παραβάσεις είναι αρκετές, να βάλουμε λουκέτο τώρα στις Σκουριές», κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής και μέλη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις χρυσού πραγματοποίησαν χθες...
«Λουκέτο τώρα στις Σκουριές»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο εδώλιο με «νομικές κατασκευές»
Υπό τον όρο της απαγόρευσης προσέγγισης σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές αφέθηκαν ελεύθεροι οι τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους κατοίκους και αλληλέγγυους...
Στο εδώλιο με «νομικές κατασκευές»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παράνομη η απόλυση εργαζόμενου στα μεταλλεία Χαλκιδικής
Η δικαστική απόφαση υποχρεώνει την EDILMAC να αποδέχεται τις προσφερόμενες υπηρεσίες του ενάγοντος με την απειλή χρηματικής ποινής 150 ευρώ για κάθε μέρα άρνησης συμμόρφωσής της.
Παράνομη η απόλυση εργαζόμενου στα μεταλλεία Χαλκιδικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας