Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
31°C
31.9° 29.2°
2 BF
45%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
32.2° 30.4°
3 BF
47%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
30°C
32.0° 29.9°
2 BF
54%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
29.9° 29.9°
2 BF
39%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.1° 28.9°
4 BF
45%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
33°C
32.6° 28.5°
0 BF
41%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
28°C
29.0° 28.4°
2 BF
26%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
25.7° 25.7°
1 BF
46%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
29.9° 29.7°
3 BF
58%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.9° 31.1°
4 BF
45%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.5° 26.8°
5 BF
49%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.8° 26.7°
1 BF
69%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.9° 30.9°
4 BF
66%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
31°C
31.9° 30.7°
2 BF
38%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
32°C
31.6° 29.5°
2 BF
49%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
30°C
30.9° 29.8°
5 BF
68%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
32.1° 30.3°
3 BF
22%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.3° 27.7°
1 BF
66%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
30.7° 29.2°
4 BF
67%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
28°C
28.1° 28.1°
3 BF
31%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενοχα για τα ρουσφέτια τα «τέσσερα παιδιά» του ΚΕΕΛΠΝΟ!

Από το «πάρτι δοσοληψίας» ο εισαγγελέας εξαίρεσε πέντε περιπτώσεις που εργάστηκαν σε δημόσια νοσοκομεία ● Η πλειονότητα των άλλων 17 απασχολούνταν στο γραφείο τού (και τότε) υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη.

Σε μία μεστή και λιτή αγόρευση, ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Σπύρος Παππάς, κατέρριψε χθες έναν προς έναν τους ισχυρισμούς των τεσσάρων πρώην στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ που κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για τις 22 ρουσφετολογικές συμβάσεις που υπεγράφησαν το 2013, την περίοδο που στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας ήταν και πάλι ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των τεσσάρων «παιδιών του ΚΕΕΛΠΝΟ», όπως αποκαλούσε κάποτε τους κατηγορούμενους ο ίδιος ο υπουργός από το βήμα της Βουλής, για την υπόθεση των 22 παράνομων προσλήψεων στον αμαρτωλό οργανισμό, που οδήγησαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σε ζημία άνω των 250 χιλιάδων ευρώ σε βάρος του Δημοσίου.

Οπως τόνισε ο εισαγγελέας, αν και «σε έκτακτες περιπτώσεις επιτρέπονται οι γρήγορες προσλήψεις για την κάλυψη άμεσων αναγκών που αφορούν τη δημόσια υγεία», οι επίμαχες προσλήψεις έγιναν χωρίς να τηρούνται όσα όριζε η σχετική νομοθεσία και ο εσωτερικός κανονισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς να υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη και μόνο με την έγκριση του τότε διευθυντή του οργανισμού -και ηθικού αυτουργού σε απιστία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο- Θεόδωρου Παπαδημητρίου. Ο εισαγγελέας υπογράμμισε τη μη αναγκαιότητα των προσλήψεων αυτών, με δεδομένο πως αποτέλεσαν διοικητικό προσωπικό που δεν εργάστηκε ποτέ στο πεδίο.

Οσο για την ουσιαστική αξιοποίηση των προσλήψεων, ο εισαγγελέας ήταν κατηγορηματικός: «Η πλειονότητα αυτών δεν κάλυψε ανάγκες δημόσιας υγείας: η [...] ήταν τηλεφωνήτρια του υπουργού, η [...] ήταν στο γραφείο Τύπου του υπουργού, ο [...] ήταν επιμελητής αρχειακού υλικού, ο [....] εργάστηκε στο γραφείο Τύπου του υπουργού αποκλειστικά για έλεγχο των δημοσιευμάτων που αναφέρονταν στο υπουργείο και τον υπουργό, ο [...] ήταν στο τηλεφωνικό κέντρο του γραφείου του υπουργού...».

Και ήταν αυτή ακριβώς η παρατήρηση του εισαγγελέα που γκρεμίζει πλήρως το αφήγημα του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος, καταθέτοντας ως μάρτυρας κατηγορητηρίου τον περασμένο Φεβρουάριο, ζητούσε και τα εύσημα για τις προσλήψεις, που αποτελούσαν, κατά τον ίδιο, προσωπική πολιτική επιλογή και επιτυχία. Μάλιστα, επικαλούμενος την έξαρση κρουσμάτων HIV και ηπατίτιδας στη χώρα το 2013, είχε υποστηρίξει πως οι συγκεκριμένες προσλήψεις έγιναν στο πλαίσιο «έκτακτης ανάγκης» και πως οι εργαζόμενοι αυτοί όχι μόνο έδρασαν ενεργά στο πεδίο, μοιράζοντας σύριγγες και κάνοντας δειγματοληψίες, μεταξύ άλλων, αλλά ήταν και απόλυτα επιτυχημένη η δράση τους! «Ηταν τέτοια η επιτυχία», σχολίαζε από το βήμα του μάρτυρα, «που υπήρξε μείωση της έξαρσης και το κράτος κέρδισε από αυτές τις προσλήψεις. Τότε το AIDS στην Αθήνα ήταν πανδημία» (αναλυτικά: «Αμάρτησε για... καλό σκοπό», 3.2.24, «Εφ.Συν.»).

Από αυτό το «πάρτι δοσοληψίας» σε βάρος του οργανισμού, ο εισαγγελέας εξαίρεσε μόνο 5 από τους συνολικά 22 εργαζόμενους που διορίστηκαν κατά το επίμαχο διάστημα. Και αυτό με το σκεπτικό πως πράγματι απασχολήθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία και άρα οι προσλήψεις τους, σε κάθε περίπτωση, θα λειτουργούσαν ευεργετικά για τις υγειονομικές δομές και κατ’ επέκταση το δημόσιο συμφέρον. Σημείωσε χαρακτηριστικά «ότι ακόμα και σήμερα κανένας γιατρός δεν είναι περιττός στο ΕΣΥ». Ομως, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, από τα υπόλοιπα 17 πρόσωπα, οι 16 δεν φέρουν καν ιδιότητα γιατρού ή νοσηλευτή.

Θεόδωρος Παπαδημητρίου, Σταμάτης Πουλής
Αικατερίνη Πολύζου, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου

Ψευδείς ισχυρισμοί

Σε μία προσπάθεια να αμφισβητήσουν την ύπαρξη ζημιάς σε βάρος του Δημοσίου, οι κατηγορούμενοι είχαν ισχυριστεί πως τα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ ουδέποτε επιβαρύνθηκαν από τις προσλήψεις, γιατί οι μισθοδοσίες των συμβασιούχων γίνονταν μέσω χορηγίας της εταιρείας καλλυντικών Estée Lauder. Ομως τα χρήματα της εν λόγω χορηγίας, όπως σημείωσε ο εισαγγελέας, είχαν αξιοποιηθεί -και τελειώσει- χρόνια πριν.

Ειδικά για τον πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θ. Παπαδημητρίου, σημείωσε ότι «ουδέποτε εισηγήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού την αναγκαιότητα πρόσληψης προσωπικού. Γνώριζε ότι δεν υπήρχαν τα κονδύλια των χορηγιών, όμως υπέγραψε κανονικά τις συμβάσεις, για τις οποίες ουδεμία ανάγκη απασχόλησης προέκυψε, και ενέκρινε την καταβολή των μισθοδοσιών». Ποινική ευθύνη είδε και για τον Σταμάτη Πουλή, πολιτευτή της Ν.Δ., ο οποίος, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, συνέταξε ετεροχρονισμένα έγγραφο «για να μπορεί να έχει κάλυψη» προκειμένου να δικαιολογήσει, τον Δεκέμβριο του 2013, τις προσλήψεις σε μια προσπάθεια νομιμοφάνειας.

Οσο για την πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αικατερίνη Πολύζου, και την Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, διευθύντρια διοικητικού συντονισμού, εκ της θέσεώς τους είχαν πλήρη γνώση και για τις ανάγκες πρόσληψης προσωπικού και για την εικόνα των οικονομικών δεδομένων του οργανισμού, όπως σημείωσε ο εισαγγελέας.

«Αμφότερες οι κατηγορούμενες γνώριζαν το παράνομο των προσλήψεων, όπως και ότι δεν υπήρχε ταμειακό υπόλοιπο δωρεών από προγράμματα χορηγιών. Η μεν κ. Πολύζου είχε άμεση πρόσβαση στα οικονομικά του οργανισμού και φαινόταν πως δεν προέκυπτε ταμειακό υπόλοιπο. Η δε κ. Θεοφιλάτου εισηγήθηκε το αναληθές έγγραφο του κ. Πουλή, γνωρίζοντας ότι οι συμβασιούχοι απασχολούνταν όχι σε δομή, αλλά στο γραφείο του υπουργού».

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές Ιουλίου. Λίγο νωρίτερα, στις 26 Ιουνίου, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει μία δεύτερη δίκη με τους ίδιους κατηγορούμενους για ακόμη 74 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ (2011-2013) για μία μονάδα που φιλοξενούσε μόλις 30 οροθετικά άτομα και διοικούσε ο Στ. Πουλής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ενοχα για τα ρουσφέτια τα «τέσσερα παιδιά» του ΚΕΕΛΠΝΟ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας