Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
34°C
35.4° 33.1°
4 BF
28%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
35°C
38.9° 31.3°
3 BF
38%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
34°C
36.5° 34.4°
3 BF
39%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
34°C
33.9° 33.9°
3 BF
27%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
33°C
33.5° 32.9°
4 BF
31%
Βέροια
Αίθριος καιρός
35°C
37.0° 30.7°
2 BF
40%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
33°C
33.4° 31.8°
2 BF
22%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
35°C
35.2° 35.2°
3 BF
22%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
31.4° 28.8°
4 BF
48%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
32°C
33.9° 31.1°
3 BF
39%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 27.8°
5 BF
51%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
31°C
30.7° 29.6°
3 BF
58%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
36°C
35.9° 35.9°
3 BF
32%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
35°C
36.3° 32.9°
3 BF
28%
Λαμία
Αίθριος καιρός
34°C
33.8° 31.5°
3 BF
34%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
32.3° 30.8°
4 BF
58%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
34°C
35.3° 33.3°
4 BF
20%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
31°C
31.3° 31.0°
3 BF
50%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
32°C
36.1° 31.4°
3 BF
62%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
32°C
31.6° 31.6°
2 BF
33%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
Παπαδάκης
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ

Προσφυγή Παπαδάκη για ποινικές ευθύνες αστυνομικών στις προσαγωγές δικηγόρων

Ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης προσέφυγε σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών κατά της Απορριπτικής Διάταξης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών  με την οποία τέθηκαν στο αρχείο οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες κατά τη σύλληψη των δικηγόρων Κώστα Παπαδάκη και Θανάση Καμπαγιάννη στις 6 Δεκεμβρίου 2020. 

Ο δικηγόρος σημείωσε πως αντί άμεσης προσαγωγής στον Εισαγγελέα, όπως απαιτείται όταν συλλαμβάνονται δικηγόροι, επελέγη η κράτηση μας στο Τμήμα Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη. Ακόμα, λέγοντας πως υπήρξε παράνομη παρακράτησή τους. 

Η ανακοίνωση του Κώστα Παπαδάκη: 

«Η σύλληψη των δικηγόρων Κώστα Παπαδάκη και Θανάση Καμπαγιάννη στις 06.12.2020, την ώρα που υπερασπίζαμε διαδηλωτές για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν θα μείνει νομικά ανέλεγκτη ! 

Προσφυγή ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών άσκησα σήμερα κατά της Απορριπτικής Διάταξης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών  Αθηνών, με την οποία τέθηκαν στο αρχείο οι ποινικές ευθύνες του τότε Αρχηγού της Γ.Α.Δ.Α. και κάθε άλλου υπευθύνου για ηθική αυτουργία και συνέργεια για την τέλεση των αδικημάτων της κατάχρησης εξουσίας (δίωξη εναντίον αθώων εν γνώσει του), παράβασης καθήκοντος (συλλήψεις δικηγόρων παρά την ρητή επιταγή της νομοθεσίας να γίνεται σεβαστή η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος), παράνομης κατακράτησης (διότι αντί άμεσης προσαγωγής στον Εισαγγελέα, όπως απαιτείται όταν συλλαμβάνονται δικηγόροι, επελέγη η κράτηση μας στο Τμήμα Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη) και παράβαση του μέτρων για την πρόληψη ασθενειών (μας συνέλαβαν σε υπαίθριο ανοιχτό χώρο, ενώ ήμασταν σε αποστάσεις μεταξύ μας και μας έκλεισαν σε μια κλειστή αίθουσα χωρίς αερισμό για πολλές ώρες τον έναν δίπλα στον άλλον. 

Δεν αποτελεί έκπληξη φυσικά το γεγονός ότι εκδόθηκε Απορριπτική Διάταξη για τις ποινικές ευθύνες του τότε αρχηγού Γ.Α.Δ.Α, έστω και παρά το γεγονός ότι προ πολλού είχε εκδοθεί Απαλλακτική Διάταξη για τις ποινικές ευθύνες των δικηγόρων και δεκάδων άλλων συλληφθέντων διαδηλωτών στις 06.12.2020. 

Όμως ο εθισμός στην εισαγγελική ανοχή των αστυνομικών αυθαιρεσιών και την δικαστική νομιμοποίηση τους γεννά αυξημένη κλιμάκωση αστυνομικής βίας, παράγει θύματα, ακόμη και ανθρώπινες ζωές που έχουμε θρηνήσει τελευταία, ενώ υπό το κράτος του ποινικού λαϊκισμού και της αυστηροποίησης της νομοθεσίας, η απαξίωση των δικηγόρων – υπερασπιστών φυσικών φορέων προάσπισης δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών είναι προφανές ότι θέτει σε κίνδυνο τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. 

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, και θεωρώντας ανεπίτρεπτο για την ιστορία μου στην υπερασπιστική και κινηματική δικηγορία να παραβλέψω και αυτό το κρούσμα συγκάλυψης, προσφεύγω στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών κατά της παραπάνω συγκαλυπτικής Απορριπτικής Διάταξης που δεν έχει λάβει υπόψη της κανένα από τα κρίσιμα πραγματικά περιστατικά της ημέρας εκείνης. Η σύλληψη των δικηγόρων, που είναι προφανές ότι υπαγορεύθηκε από πολιτικά κίνητρα, εξαιτίας του περιεχομένου της δράσης του που ξεσήκωσε τεράστια κατακραυγή και συσπείρωσε ολόκληρο το νομικό κόσμο (μεταξύ άλλων τον πρόεδρο του Δ.Σ.Α. κ. Δημήτρη Βερβεσό αλλά και τον τότε πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χριστόφορο Σεβαστίδη) στην καταδίκη της ενέργειας αυτής δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη και χωρίς νομικές επιπτώσεις για όσους την αποφάσισαν. Η παραπομπή στο ακροατήριο και σε δημόσια δίκη αντιστοιχεί στην πληθώρα των αποδείξεων (όχι απλά ενδείξεων) ενοχής των υπεύθυνων, είναι ώριμη και επιβεβλημένη.

Ο Εισαγγελικός Λειτουργός του Εφετείου που θα αναλάβει την υπόθεση αυτή θα κληθεί είτε να προασπίσει τον θεσμικό ρόλο της Εισαγγελίας πλέον, που και αυτός συμπεριλαμβάνει τον έλεγχο και την εποπτεία των αστυνομικών Αρχών, είτε θα επιλέξει να αποτελέσει το δευτεροβάθμιο και τελικό όργανο για την συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών αυτών που εκείνη την ημέρα μας συνέλαβαν, θέλοντας να στείλουν ένα σαφές μήνυμα τρομοκρατίας όχι μόνο σε εμάς τους ίδιους, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία για την οποία αγωνιζόμαστε. Οφείλει να γνωρίζει ότι σύλληψη των δικηγόρων συνιστά και σηματοδοτεί κατάργηση των δικαιωμάτων των πολιτών μέσα από την απαξίωση του φορέα τους. Και ας γνωρίζει ακόμα ότι πλέον λειτουργεί σε δημόσια θέα.

Θερμά ευχαριστώ τους Δημήτρη Ζώτο, Κωνσταντίνο Πουλή, Δανάη Μπαρτζώκα – Κίσκηρα, Κλέωνα Γρηγοριάδη, Νάσο Ηλιόπουλο, Μάγδα Φύσσα, Πέτρο Κωνσταντίνου, Μιχάλη Ρίζο και Θανάση Καμπαγιάννη για τη διαθεσιμότητά τους να καταθέσουν ως μάρτυρες για τα περιστατικά της υπόθεσης σε κάθε επόμενο στάδιό της.

Αθήνα, 30/05/2024
Κώστας Παπαδάκης 
Δικηγόρος, πρώην μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α
Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας»

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Προσφυγή Παπαδάκη για ποινικές ευθύνες αστυνομικών στις προσαγωγές δικηγόρων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας