Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
32.4° 28.9°
3 BF
39%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.6° 27.4°
2 BF
32%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
31.5° 27.0°
2 BF
62%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
41%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 26.9°
3 BF
34%
Βέροια
Αίθριος καιρός
29°C
30.0° 26.8°
0 BF
44%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.4° 25.1°
2 BF
26%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
34°C
33.5° 33.5°
2 BF
33%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
30.8° 27.8°
3 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.9° 26.8°
4 BF
40%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.8° 27.4°
4 BF
54%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.7° 25.1°
2 BF
57%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
5 BF
61%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.9° 29.0°
3 BF
27%
Λαμία
Αίθριος καιρός
31°C
31.0° 28.5°
2 BF
38%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
34.9° 28.8°
4 BF
49%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
32.1° 29.8°
3 BF
29%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.3° 26.0°
2 BF
67%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
28°C
29.4° 27.5°
3 BF
50%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.3° 25.3°
1 BF
41%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Κατέπεσε το κατηγορητήριο της Αντιτρομοκρατικής για τον Γιώργο Καλαϊτζίδη

Σε έξι μήνες με αναστολή καταδικάστηκε το μέλος του Ρουβίκωνα που κατηγορείτο με τον τρομονόμο για μια ανάρτηση στο Facebook

Το δικαστήριο συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας για μετατροπή της κατηγορίας από διέγερση σε τρομοκρατικές πράξεις (αρ. 187α παρ. 6 Π.Κ. ) στο πλημμέλημα της απλής διέγερσης (αρ. 184 Π.Κ.) καθώς, όπως είπε στην πρόταση της, «δεν προέκυψε ότι η ανάρτηση αυτή ενέχει τρομοκρατικά χαρακτηριστικά».

«Κινδυνεύει η δημόσια τάξη από αναρτήσεις στο Facebook;», αναρωτήθηκε κατά την αγόρευσή της η συνήγορος του Γ. Καλαϊτζίδη, Άννυ Παπαρρούσου, ενώ έκανε λόγο για «μια επιλεκτική δίωξη» που «έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της αναλογικότητας».

Κατά την απολογία του ο Γ. Καλαϊτζίδης, εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στο να κάνει την επίμαχη ανάρτηση, είπε: «Εμείς έχουμε ένα κοινωνικό κέντρο, το ΒΟΞ, που είναι ασφυκτικά περικυκλωμένο από τα ΜΑΤ. Τα ΜΑΤ ήταν κάθε μέρα εκεί. Δεν θα κρύψω τι γίνεται εκεί. Να μπαίνουν φίλες μας και να λένε "ωραίο μουνί" ή "καλώς την πατσαβούρα". Πήγα στον επικεφαλής και του είπα ότι δε γίνεται να συνεχιστεί αυτό, να φτύνουν, να βρίζουν να μας τραβάνε βίντεο με τα κινητά. Μου λέει "έχετε απόλυτο δίκιο", αλλά με ένα ύφος που να λέει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι. Περνάνε τέσσερις μέρες, έρχονται τα ΜΑΤ και φωνάζουν "θα μπούμε μέσα με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες". Βγαίνω έξω και λέω "κύριοι, επειδή το είπατε για να το ακούσουμε, αν είναι να εισβάλετε στον χώρο μας, θα γίνει με εντολή εισαγγελέα". Γυρνάει ο ΜΑΤ και μου λέει "εμείς τον εισαγγελέα τον γράφουμε στα αρχίδια μας". Τα έκανα όλα λοιπόν. Αφού δεν ακούστηκα, έκανα την ανάρτηση για να με ακούσει το υπουργείο. Και το κατάφερα. Τα ΜΑΤ έφυγαν. Υπέκυψε το κράτος σε έναν τρομοκράτη; Ή επήλθε ένας ορθολογισμός;».

Ο μάρτυρας αστυνομικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ο οποίος είδε την ανάρτηση και έτσι σχηματίστηκε η εν λόγω δικογραφία, δεν μπόρεσε να απαντήσει σχεδόν σε καμία ερώτηση που του τέθηκε, ενώ κατέθεσε ότι δε γνωρίζει αν η ανάρτηση εμπίπτει στον τρομονόμο 187α, αλλά ούτε και τι περιγράφει αυτός.

Άννυ Παπαρρούσου (συνήγορος Γ. Καλαϊτζίδη): Ο κατηγορούμενος είναι τρομοκράτης κατά την υπηρεσία σας;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό.
Άννυ Παπαρρούσου: Αποτελεί αυτή η ανάρτηση προσβολή κατά της ζωής προσώπου που μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό.

Άννυ Παπαρρούσου: Το «παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους», πώς σας φαίνεται; Είναι τρομοκρατικό;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω να σας απαντήσω.

Πέντε ήταν οι μάρτυρες υπεράσπισης του Γ. Καλαϊτζίδη, ανάμεσά τους και τρεις δημοσιογράφοι (Κωνσταντίνος Πουλής, Δανάη Κισκήρα-Μπαρτσώκα και Μαρία Κεφαλά), οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία της ελευθερίας του λόγου, αλλά και τη στοχοποίηση της συλλογικότητας του Ρουβίκωνα από τις αρχές, όπως αυτή προκύπτει από το ρεπορτάζ.

«Εδώ υπάρχει το εξής παράδοξο: έχουμε ένα τμήμα προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, το οποίο καταπατά το υπέρτατο αγαθό της δημοκρατίας, την ελευθερία του λόγου», είπε στην κατάθεσή της η Δανάη Κισκήρα-Μπαρτσώκα και χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις του Ρουβίκωνα ως πολιτικές δράσεις ανεκτές από ένα δημοκρατικό κράτος. Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου σχετικά με το αν θεωρεί ότι κάποιος μπορεί να τρομοκρατήθηκε από τη συγκεκριμένη ανάρτηση, η μάρτυρας είπε πως «όποιος ενημερώνεται στοιχειωδώς για τα τεκταινόμενα της χώρας όπου ζει, δεν υπάρχει περίπτωση να ένιωσε φόβο ή απειλή από το συγκεκριμένο κείμενο».

Ο Κωνσταντίνος Πουλής ξεκίνησε την κατάθεσή του λέγοντας ότι «τίθεται ένα ζήτημα ελευθερίας του λόγου, που συνίσταται στην προστασία του δικαιώματος των πολιτών να κρίνουν την εξουσία, ακόμη και όταν το κάνουν με αναίδεια ή επιθετικότητα». Σε σχέση με την ανάρτηση ανέφερε ότι «η αρχική φράση "θα μείνουμε ακίνητοι μέχρι να πεθάνουμε", συνιστά μάλλον το αντίθετο της τρομοκρατίας, ακριβέστερα συνιστά προτροπή για παθητική αντίσταση. Ούτε η προτροπή για παρεμβάσεις αντιστοιχεί σε τρομοκρατικές πράξεις, καθώς οι δράσεις του Ρουβίκωνα έχουν συμβολικό περιεχόμενο», ισχυρίστηκε.

Όταν ρωτήθηκε από τη συνήγορο υπεράσπισης, αν ο ίδιος ή κάποιος άλλος μπορεί να έχει τρομοκρατηθεί από αυτές τις αναρτήσεις, απάντησε ότι «η σχετική υπηρεσία για την προστασία του πολιτεύματος αυτή τη στιγμή επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στη δημοκρατία, διότι η δημοκρατία απειλείται όταν οι πολίτες δεν μπορούν να εκφραστούν πολιτικά χωρίς τον κίνδυνο να συλληφθούν, όχι όταν κάποιος γράφει μια ανάρτηση στα ΜΚΔ που δεν αρέσει στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία». Τέλος, ο δημοσιογράφος κατέληξε λέγοντας ότι η στοχοποίηση του Ρουβίκωνα είναι διαρκής και επίμονη, όπως φαίνεται και από την κατασκευή της κατηγορίας για ανθρωποκτονία που κατέπεσε στο προηγούμενο δικαστήριο που είχε παρακολουθήσει.

Με τη σειρά της, η Μαρία Κεφαλά ενίσχυσε τα περί στοχοποίησης, καθώς περιέγραψε ένα περιστατικό το οποίο έλαβε χώρα έξω από τον χώρο ΒΟΞ, με την ίδια να στοχοποιείται από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, απλώς επειδή βγήκε από τον κοινωνικό χώρο που διαχειρίζεται ο Ρουβίκωνας.

Όπως σημείωσε η Μ. Κεφαλά, η ίδια συμμετείχε σε μία εκδήλωση για το δυστύχημα των Τεμπών και κατά την αποχώρησή της μαζί με συγγενείς των θυμάτων,,, δέχτηκε απρόκλητη λεκτική και σεξιστική επίθεση από τις δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονταν ακριβώς έξω από το Κ Βοξ, εξηγώντας ότι αυτή ακριβώς η προκλητική συμπεριφορά ήταν η αιτία που ο κατηγορούμενος εξαρχής προέβη στη συγκεκριμένη ανάρτηση. «Ένας από τους αστυνομικούς μού απευθύνθηκε σεξιστικά και υβριστικά, αν δεν ήμουν με τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, θα προχωρούσα σε μήνυση. Αν αυτό έγινε σε εμένα που πήγα πρώτη φορά εκεί, σκεφτείτε τι συμβαίνει καθημερινά».

Όλοι ερωτήθηκαν από την πρόεδρο τον ορισμό της λέξης παρέμβαση και τι αυτή σημαίνει με τον τρόπο που γράφτηκε στην επίδικη ανάρτηση. Άπαντες εξήγησαν πως δεν μπορεί να θεωρείται τρομοκρατία η ανάρτηση ενός πανό έξω από μια πρεσβεία ή τα τρικάκια έξω από το σπίτι κάποιου πολιτικού προσώπου.

«Την ανάρτηση τη διάβασα αρκετές φορές, οπωσδήποτε είναι μαχητική, αλλά δεν παραπέμπει σε τρομοκρατία», είπε στην αρχή της κατάθεσής του ο Ν. Γιαννόπουλος, ο οποίος, όπως είπε γνωρίζει, τον Γ. Καλαϊτζίδη από 16 ετών.

Από τη μεριά της, η Α. Βαλσαμάκη, κάτοικος της περιοχής των Εξαρχείων, εξήγησε στο δικαστήριο πόσο ασφυκτική έχει γίνει η κατάσταση στη γειτονιά, με την έντονη παρουσία της αστυνομίας, ενώ αναφερόμενη σε καθημερινά περιστατικά είπε πως συχνά δέχεται απρεπή σχόλια από ένστολους, την ώρα μάλιστα που πηγαίνει το παιδί της στο σχολείο και εκείνοι την κοιτούν με το αυτόματο όπλο στο χέρι. «Διαβάζοντας τη συγκεκριμένη ανάρτηση, αυτή αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα που ζούμε οι κάτοικοι της περιοχής», είπε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κατέπεσε το κατηγορητήριο της Αντιτρομοκρατικής για τον Γιώργο Καλαϊτζίδη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας