Εκλεισε χθες ο κύκλος των απολογιών για τους τέσσερις κατηγορούμενους-πρώην στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ στη δίκη για τις 22 παράνομες συμβάσεις που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προκάλεσαν ζημία η οποία ξεπερνά τα 250 χιλιάδες ευρώ σε βάρος του Δημοσίου την περίοδο 2013-2014, όταν ήταν στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έγινε σαφές πως τα τέσσερα πρώην στελέχη του οργανισμού που κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και της συνέργειας σε βάρος του δημόσιου φορέα επιχείρησαν να επιρρίψουν ευθύνες στην πρώην πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού.
Πρώτη η πρώην οικονομική διευθύντρια του οργανισμού, Αικατερίνη Πολύζου, τόνισε απολογούμενη πως ήταν αρμοδιότητα της κ. Κρεμαστινού η επιλογή των δυνητικών εργαζομένων που θα απασχολούνταν στον οργανισμό.
«Είχαμε οδηγίες. [...] Τους επέλεξε όλους η κ. Κρεμαστινού. Επαιρνε στοιχεία από το γραφείο προσωπικού για να βγει η μισθοδοσία τους». Το ίδιο υποστήριξε και η Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, επίσης πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ και κατηγορούμενη μαζί με τον σύζυγό της, Σταμάτη Πουλή. Η ίδια ρητά δήλωσε πως «οι 22 προσλήψεις έγιναν κατ’ εντολή της προέδρου αφού είχαν αναρτηθεί οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος», συμπληρώνοντας πως «κανένα θέμα δεν ερχόταν στο Δ.Σ. [που αποφάσιζε για τις προσλήψεις] χωρίς την εισήγηση της προέδρου».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και ο πρώην διευθυντής του οργανισμού, Θεόδωρος Παπαδημητρίου, και ο Σταμάτης Πουλής, πολιτευτής της Ν.Δ. και σήμερα ειδικός σύμβουλος του Αδωνη Γεωργιάδη. Μάλιστα, ο κ. Πουλής ισχυρίστηκε πως είχε δεχθεί πιέσεις, στον απόηχο του σκανδάλου του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον τότε υφυπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη για να επιρρίψει ευθύνες στον Αδωνη Γεωργιάδη («Ο Πολάκης μού είπε “Αν δεν δώσεις τον Γεωργιάδη, θα σε λιώσω”»).
H κ. Κρεμαστινού, αν και αρχικά ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα της διοίκησης στα οποία είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση, στη συνέχεια απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και έχει διαχωρίσει τη θέση της από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, ισχυριζόμενη πως δεν είχε καμία γνώση για τους διορισμούς και πως θα ήταν αδύνατο να ελέγχει μία προς μία τις συνθήκες πρόσληψης και τη νομιμότητα των συμβάσεων. Μάλιστα, αν και ήταν ανάμεσα στους μάρτυρες κατηγορητηρίου που είχαν κληθεί να καταθέσουν στο δικαστήριο, τελικά δεν εμφανίστηκε ενώπιον των δικαστών.
Πλέον αναμένεται η εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας Σπύρου Παππά, ο οποίος θα προτείνει την αθώωση ή την ενοχή τους. Σε κάθε περίπτωση, οι τέσσερις κατηγορούμενοι θα καθίσουν ξανά στο σκαμνί για ρουσφετολογικές συμβάσεις σε βάρος του οργανισμού στις 26 Ιουνίου. Πρόκειται για τη δεύτερη δίκη που αφορά ακόμη 74 παράνομες προσλήψεις την περίοδο 2011-2014, από τις οποίες ζημιώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά 1,4 εκατ. ευρώ. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 30 Μαΐου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας