Αθήνα, 35°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
35°C
35.9° 33.1°
5 BF
28%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
36°C
39.0° 33.8°
4 BF
33%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
35°C
37.6° 34.9°
3 BF
38%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
34.9° 34.9°
3 BF
26%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
34°C
34.6° 33.9°
4 BF
33%
Βέροια
Αίθριος καιρός
35°C
37.0° 30.7°
0 BF
37%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
33.4° 31.8°
0 BF
20%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
36°C
36.3° 36.3°
3 BF
21%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
33.0° 29.8°
4 BF
42%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
32°C
33.5° 31.6°
3 BF
39%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
27.8° 27.8°
5 BF
60%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
32°C
31.7° 29.0°
4 BF
48%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
34°C
33.9° 33.9°
0 BF
46%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
37.4° 32.9°
4 BF
28%
Λαμία
Αίθριος καιρός
35°C
34.9° 32.5°
3 BF
33%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.8° 31.7°
4 BF
55%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
34°C
35.4° 34.4°
5 BF
17%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
32°C
33.3° 31.6°
3 BF
46%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
32°C
36.1° 31.4°
3 BF
66%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
32°C
32.4° 32.4°
2 BF
30%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

«Οργανωμένο» το έγκλημα στη ΔΟΥ Χαλκίδας

Η δομή της εγκληματικής οργάνωσης ● Την Παρασκευή οι απολογίες των επτά συλληφθέντων ● Οι αναφορές για εμπλοκή υφυπουργού της κυβέρνησης και του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Για τις 10 το πρωί της Παρασκευής «ανανέωσαν το ραντεβού» τους με τον ανακριτή οι πέντε εφοριακοί, ο λογιστής και η διεκπεραιώτρια, μέλη του κυκλώματος που «ψάρευε» πελάτες μεταξύ των φορολογούμενων επιχειρηματιών στη ΔΟΥ Χαλκίδας, εξυπηρετώντας τους εκβιαστικά και με το αζημίωτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπόθεση έχει συνταχθεί δικογραφία 5.000 σελίδων, ενώ περιλαμβάνονται άλλα έξι άτομα που δεν έχουν ακόμη συλληφθεί. Κεντρικά πρόσωπα στην εγκληματική οργάνωση φέρονται η 50χρονη Προϊσταμένη της Υπηρεσίας και ο 52χρονος Υποδιευθυντή και βραχίονες τρεις υπάλληλοι, ένας λογιστής και μια 56χρονη που εκτελούσε χρέη διεκπεραιώτριας.

Όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ, που μετά από έρευνες πολλών μηνών κατάφερε να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τους επίορκους υπαλλήλους και τους συνεργούς τους, η αντίστροφη μέτρηση για την αποδόμηση της ομάδας ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, όταν άγνωστος κάλεσε τις Αρχές και κατήγγειλε δύο υπαλλήλους της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χαλκίδας για επίμεμπτες ενέργειες.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, μία υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων, αγνώστων λοιπών στοιχείων, σε συνεργασία με την προϊσταμένη της, απαιτούσαν και λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει. Επιπρόσθετα, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ για να γλιτώσει από τον εκβιασμό τους, επισημαίνοντας ότι οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της προαναφερόμενης υπαλλήλου.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, διαπιστώθηκε η δράση μίας ιεραρχικά δομημένης, εγκληματικής οργάνωσης, με επιχειρησιακή δομή και διακριτούς ρόλους, η οποία προέβαινε σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας, που αντίκειται στα υπηρεσιακά καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας, είτε στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας είτε εκβιαστικά, χρηματικά ποσά ως αντίτιμο.

Και όπως αναφέρεται «τα μέλη της υπό έρευνα οργάνωσης αποτελούσαν υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας (Προϊστάμενοι γραφείων και λοιποί) και ιδιώτες (λογιστές/διεκπεραιωτές). Η δράση της, δε, ήταν διαρκής, τουλάχιστον από αρχές του μήνα Νοεμβρίου του 2023, με σκοπό την αποκόμιση παράνομων χρηματικών ποσών για τα μέλη της».

Προστίθεται δε ότι «οι ενέργειες – διευκολύνσεις στις οποίες προέβαινε ως "υπηρεσία" η εγκληματική οργάνωση, απαιτώντας το ανάλογο αντίτιμο, λάμβαναν χώρα κατ’ εντολή, γνώση και έγκριση της προϊσταμένης, ενώ τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση, παραλάμβανε είτε η προϊσταμένη είτε κάποιο σημαίνον μέλος της οργάνωσης.

Η ομάδα είχε έδρα την Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας. Για τον μέγιστο εντοπισμό υποθέσεων με φορολογικές εκκρεμότητες και την απαίτηση χρηματικού ποσού, η προϊσταμένη επικοινωνούσε τακτικά και με την διεκπεραιώτρια και παρείχε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με εταιρείες.

Διαρκούσης της έρευνας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και δράση μίας υποομάδας (Κλειστός πυρήνας Αρχηγού), αποτελούμενη από δύο μέλη - λογιστής και διεκπεραιώτρια - η οποία είχε άμεση επικοινωνία με την προϊσταμένη».

Οι υψηλές διασυνδέσεις της διευθύντριας και το... «τεφτέρι» 

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της διευθύντριας της ΔΟΥ Χαλκίδας, εντοπίστηκε και κατασχέθηκαν 10.000 ευρώ, καθώς και ο φάκελος μέσα στον οποίο παραδόθηκε από τον πολίτη το ποσό αυτό.

Στο πλαίσιο των ερευνών ελήφθησαν αντίγραφα υποθέσεων, από το συμβατικό αρχείο της εφορίας της πόλης, όπου οι ιδιώτες κατέβαλαν χρήματα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ενδελεχής φορολογικός έλεγχος.

Εκεί εντοπίστηκε επίσης σε σημειωματάριο που κατασχέθηκε, να αναγράφονται ιδιόχειρες σημειώσεις με ονόματα μελών της οργάνωσης και εμπλεκομένων, που προέκυψαν κατά την έρευνα, ημερομηνίες και αναγραφόμενα χρηματικά ποσά δίπλα σε αυτά.

Ειδικότερα, αναγράφονται τα ονόματα ΒΑΡ., ΝΤΑ., «ΣΠΥΡΟΣ», με αναγραφόμενα ποσά δίπλα από 250 έως 11.000 ευρώ και ημερομηνίες από 4-11-2020 έως και τον Μάιο του 2024.

Κατά την προσαγωγή της, η προϊσταμένη της ΔΟΥ ανέφερε προφορικά ότι πριν ακόμα λάβει τη θέση της ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, τον Σεπτέμβριο του 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρείες.

Όταν ανέλαβε τη θέση της Προϊσταμένης, την προσέγγισαν δύο υπάλληλοι - η υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας και η διεκπεραιώτρια - αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσε να έχει και η ίδια έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές της ανάγκες, πείθοντάς την να συμμετέχει ως προϊσταμένη στις παράνομες ενέργειες.

Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα της απολογίας, η διευθύντρια αρνήθηκε να πει οτιδήποτε και δεν υπέγραψε την κατάθεση.

Πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας είχε προμηθευτεί τηλέφωνο με αλβανικό νούμερο και αλβανικό όνομα, θεωρώντας έτσι ότι δεν θα μπορεί να την εντοπίσει κανείς από τις αρχές και δε θα κινδυνεύσει. Οι αστυνομικοί όμως μπορούσαν και την παρακολουθούσαν μέσω των νόμιμων επισυνδέσεων και την άκουγαν να κλείνει όλες τις «δουλειές» της.

Η 52χρονη πάντως, φαίνεται να έχει υψηλές γνωριμίες και να απολάμβανε ειδικής μεταχείρισης. Έγγραφο που δημοσιεύει το documentonews.gr, αποκαλύπτει πως η προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, ορίστηκε επικεφαλής, με απόφαση του Γιώργου Πιτσιλή, πριν από περίπου έναν χρόνο και μάλιστα με «ειδική Αιτιολογία του Διοικητή της ΑΑΔΕ». 

Επιπρόσθετα, τον περασμένο Φεβρουάριο, η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας είχε βραβευθεί από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλη Σπανάκη και τη Βουλευτή Ευβοίας Κωνσταντίνα Καραμπατσόλη, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Τμήματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, «για το σημαντικό έργο που επιτελείται στην εν λόγω Υπηρεσία».

Νωρίτερα πάντως, τόσο ο Διοικητής της ΑΑΔΕ όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είχαν σπεύσει να νίψουν τας χείρας τους και να δηλώσουν την «αυτονόητα αδιαπραγμάτευτη μηδενική ανοχή μας στη διαφθορά», ο κ. Πιτσιλής και την αδιάλειπτη μάχη της κυβέρνησης «ενάντια σε παραβατικές συμπεριφορές σε όλα τα επίπεδα και προς όλες τις κατευθύνσεις», ο Κωστής Χατζηδάκης. 

Η δομή της εγκληματικής οργάνωσης 

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το κύκλωμα είχε μία οργανωμένη δομή. Αρχηγός φέρεται να ήταν η 50χρονη προϊσταμένη, η οποία συγκέντρωνε πληροφορίες των υποψήφιων στόχων με τις μεγαλύτερες φορολογικές εκκρεμότητες. Μάλιστα, η ίδια διένειμε στα υπόλοιπα μέλη τα χρήματα που λάμβαναν.

Σημαντικό ρόλο είχε και η 67χρονη υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, η οποία λόγω επικείμενης σύνταξης λειτουργούσε αυτόνομα στην απαίτηση των χρημάτων και μάλιστα σχεδίαζαν την σταδιακή απομάκρυνσή της γιατί ρίσκαραν επικίνδυνα.

Ακολουθεί η 56χρονη διεκπεραιώτρια φορολογικών υποθέσεων που ήταν άμεση συνεργάτιδα της αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης για τον εντοπισμό των καλύτερων υποθέσεων με φορολογικές εκκρεμότητες, οι οποίες και θα «μεγάλωναν» τις απαιτήσεις της διεκπεραίωσης.

Στη συνέχεια, ο 62χρονος λογιστής που είχε μάλιστα μία θέση και στο επιμελητήριο της Εύβοιας. Γνώριζε τις φορολογικές εκκρεμότητες των επιχειρήσεων και ιδιωτών, επομένως ενημέρωνε σχετικά την αρχηγό και ήταν ένας από τους βασικούς κρίκους της υποομάδας που είχε δημιουργηθεί, που μιλούσε απευθείας με την αρχηγό της οργάνωσης.

Βασικό ρόλο είχε και ο 52χρονος υποδιευθυντής της ΔΟΥ που ήταν προϊστάμενος ελέγχων και επίσης ο 54χρονος προϊστάμενος εσόδων, ενώ υπάρχει και ένας υπάλληλος, ο οποίος συνεργαζόταν με τέσσερις λογιστές για επιχειρηματίες που είχε υψηλές φορολογικές εκκρεμότητες.

Κατά την ίδια πηγή, η «ταρίφα» ήταν από 5.000-30.000 για:

  • Επιστροφή φόρου
  • Μείωση ή διαγραφή προστίμων
  • Μη διενέργεια ελέγχων

Τα παράνομα έσοδα ανέρχονται 100.000 ευρώ σε 3 μήνες από 17 επιχειρηματίες

Μεταξύ των πειστηρίων ήταν:

  • 80.000 ευρώ στο σπίτι της διευθύντριας της Δ.Ο.Υ.
  • Σημειωματάριο με ονόματα και ποσά από 250 ευρώ έως 11.000 ευρώ από το Νοέμβριο του 2020 έως και τον Μάιο του 2024
  • Τηλεφωνική σύνδεση-φάντασμα της διευθύντριας της Δ.Ο.Υ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Οργανωμένο» το έγκλημα στη ΔΟΥ Χαλκίδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας