Αθήνα, 35°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
35°C
35.9° 33.1°
5 BF
28%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
36°C
39.0° 33.8°
4 BF
33%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
35°C
37.6° 34.9°
3 BF
38%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
34.9° 34.9°
3 BF
26%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
34°C
34.6° 33.9°
4 BF
33%
Βέροια
Αίθριος καιρός
35°C
37.0° 30.7°
0 BF
37%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
33.4° 31.8°
0 BF
20%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
36°C
36.3° 36.3°
3 BF
21%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
33.0° 29.8°
4 BF
42%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
32°C
33.5° 31.6°
3 BF
39%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
27.8° 27.8°
5 BF
60%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
32°C
31.7° 29.0°
4 BF
48%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
34°C
33.9° 33.9°
0 BF
46%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
37.4° 32.9°
4 BF
28%
Λαμία
Αίθριος καιρός
35°C
34.9° 32.5°
3 BF
33%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.8° 31.7°
4 BF
55%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
34°C
35.4° 34.4°
5 BF
17%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
32°C
33.3° 31.6°
3 BF
46%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
32°C
36.1° 31.4°
3 BF
66%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
32°C
32.4° 32.4°
2 BF
30%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
Καλαμάτα - ναυάγιο
Αναρμόδιο το δικαστήριο - Αθώοι οι εννέα διασωθέντες από το ναυάγιο της Πύλου | Φωτογραφία Εφ.Συν.

Νίκη για τους εννέα ναυαγούς της Πύλου: Κρίθηκαν αθώοι, αφέθηκαν ελεύθεροι UPD

Το δικαστήριο αποφάσισε πως είναι αναρμόδιο και τους κήρυξε αθώους • Νίκη για τους κατηγορούμενους και το κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

Μεγάλη νίκη για τους εννέα Αιγύπτιους ναυαγούς και για το κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στη σκιά του ναυαγίου στην Πύλο με τους περισσότερους από 600 νεκρούς. Οι κατηγορούμενοι που βρέθηκαν στο εδώλιο μέσα από ένα διάτρητο κατηγορητήριο κηρύχθηκαν αθώοι και αφέθηκαν ελεύθεροι. 

Με την έναρξη της σημερινής δίκης στην Καλαμάτα, οι συνήγοροι των εννέα Αιγυπτίων υπέβαλαν ένσταση επισημαίνοντας ότι το δικαστήριο είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση, καθώς οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν σε διεθνή ύδατα. Προέβαλαν, μάλιστα, και ως δεδικασμένο ανάλογες αποφάσεις από το Εφετείο Ρόδου και το Εφετείο Κρήτης, τα οποία έκαναν δεκτές ανάλογες ενστάσεις.

Η στιγμή της απελευθέρωσης για τους 9 κατηγορούμενους | (ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ/EUROKINISSI)
Ξέσπασμα χαράς | (ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ/EUROKINISSI)

Μετά και την εισαγγελική πρόταση που ανέφερε ότι το δικαστήριο είναι αναρμόδιο, η έδρα ανακοίνωσε ότι κρίνει ως απαράδεκτη την ποινική δίωξη και κήρυξε αθώους τους κατηγορούμενους.

Η τοποθέτηση εισαγγελέα και η ανακοίνωση της έδρας σύμφωνα με το thecase

Εισ: Σύμφωνα με τους κανόνες διεθνούς δικαίου κάθε κράτος πρέπει να εφαρμόζει τους κανόνες της Σύμβασης της Θάλασσας, του 1982 […] Θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά στην Ζώνη Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης. Αποτελεί άσκηση διεθνούς δικαιοδοσίας της Ελλάδας. […] ο νομικός δεσμός του κράτους σημαίας με το σκάφος είναι πολύ σημαντικός. Μόνο το κράτος σημαίας μπορεί να ασκήσει δικαιοδοσία σε σκάφος στην ανοιχτή θάλασσα. […] Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, όπως, πειρατεία, δουλεμπόριο, παράνομες ραδιοτηλεοπτικές προβολές […] η παράνομη μεταφορά μεταναστών δεν υπάγεται στην εμπορία δούλων. […] Άρα σύμφωνα με αυτή τη νομική βάση, δεν μπορεί να ασκηθεί δικαίωμα επίσκεψης, το γράφει ο καθηγητής μου στη Νομική κ. Ρούκουνας στο βιβλίο του Διεθνές Δίκαιο» σελ. 168. Τι νοείται ως «ανοιχτή θάλασσα» […] ό,τι δεν περιλαμβάνεται στις ζώνες που προανέφερα, δηλαδή στην αιγιαλίτιδα ζώνη και τα χωρικά ύδατα. Δεν θεμελιώνεται κυριαρχία παράκτιου κράτους, άρα και δεν θεμελιώνεται ποινική δικαιοδοσία […] Το έγκλημα της παράνομης μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών στοιχειοθετείται από τη μετάφορά τους στην αιγιαλίτιδα ζώνη, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με ξένη σημαία σε καθεστώς αβλαβούς διέλευσης. Συνοψίζοντας, από την ακροαματική διαδικασία, τα έγγραφα τους μάρτυρες τις απολογίες, σαφώς και πέραν πάσης αμφιβολίας προέκυψε ότι το ναυάγιο συνέβη σε διεθνή ύδατα. Ήτοι στα 47 ν.μ. ΝΔ της πύλου ήτοι εκτός υδάτων της Ελλάδος, δεν θεμελιωνεται δικαιοδοσία της ελλάδος. Δεν νοείται ότι μπορεί να στοιχειοθετηθουν κατά αντικειμενική υπόσταση τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, και προτείνω να κηρυχθούν αθώοι.

[Χειροκρότημα από το ακροατήριο].

Πανταζής: Όταν η εισαγγελική πρόταση περιέχει σαφή και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, οφείλουμε να συνταχθούμε μαζί της, πέρα και από την εντιμότητά της.

Πρόεδρος: Διακόπτουμε για είκοσι λεπτά για τη διάσκεψη.

Διακοπή στις 12:23. Συνέχιση 12:41

Πρ: Το δικαστήριο κρίνει ως απαράδεκτη την ποινική δίωξη […] Κηρύσσει τους κατηγορούμενους αθώους.

[Χειροκροτήματα στην αίθουσα]

Πρ: Να ακυρωθούν κατασχέσεις κλπ

Λύεται η συνεδρίαση 12:44.»

Ανακούφιση, χειροκροτήματα και συνθήματα

Το άκουσμα της απόφασης για τους εννέα διασωθέντες που έφτασαν να κατηγορούνται ως διακινητές, αλλά και για πρόκληση ναυαγίου, έφερε έκρηξη χαράς και επευφημιών εντός κι εκτός της αίθουσας.

Από την κινητοποίηση για τους 9 της Πύλου | Φωτογραφία Εφ.Συν.
Τρικάκια και συνθήματα αλληλεγγύης | Φωτογραφία Εφ.Συν.
«Διακόσμησαν» ακόμη και την κλούβα της ΕΛ.ΑΣ. | Φωτογραφία Εφ.Συν.

Πλήθος κόσμου άρχισε να χειροκροτά και να φωνάζει συνθήματα όπως «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά».

Να παυθεί κάθε δίωξη στους 9 της Πύλου | Φωτογραφία Εφ.Συν.
Αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ στην Καλαμάτα | Φωτογραφία Εφ.Συν.
Παρέμβαση του Πέτρου Κωνσταντίνου | Φωτογραφία Εφ.Συν.

Το κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των εννέα Αιγυπτίων και των συνηγόρων τους, εξάλλου, έδωσε δυναμικό «παρών» από νωρίς σήμερα έξω από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας αψηφώντας και την πρωινή καταστολή από τη ΜΑΤ και δίνοντας δυναμική απάντηση στον δρόμο. 

«Καμία συγκάλυψη, να τιμωρηθούν οι ένοχοι». | Φωτογραφία Εφ.Συν.

Αστυνομική βία με το «καλημέρα»

Νωρίς το πρωί κλούβες των ΜΑΤ είχαν κλείσει τον δρόμο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει αποκλείσει το σημείο έξω από το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας και προχώρησε σε δύο προσαγωγές. | Φωτογραφίες/Εφ.Συν.
Αστυνομικοί χτύπησαν δύο μέλη σωματείων στην Καλαμάτα. | Φωτογραφίες/Εφ.Συν.

Μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ. απάντησε με επιθετικότητα όταν συγκεντρωμένοι, μέλη σωματείων επιχείρησαν να ανοίξουν ένα πανό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα, ένας με ανοιγμένο κεφάλι και ο δεύτερος με μώλωπες. Η αστυνομία προχώρησε και σε τρεις προσαγωγές. Ένας από τους τραυματίες μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου του έγιναν τρία ράμματα και στη συνέχεια πήρε εξιτήριο, ενώ και οι τρεις προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τραυματισμός διαδηλωτών από επίθεση της ΕΛ.ΑΣ. στην Καλαμάτα. | Φωτογραφίες/Εφ.Συν.

 

Οργή από το ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση εργατικών σωματείων και άλλων φορέων της Μεσσηνίας έξω από τα δικαστήρια της Καλαμάτας, όπου διεξάγεται η δίκη για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι η συγκάλυψη των τεράστιων ευθυνών του κράτους, της FRONTEX και της ίδιας της ΕΕ για το ναυάγιο και την επιχειρησιακή διαχείρισή του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ και καταλήγει:

«Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό διαδηλωτών και την προσαγωγή τριών, ανάμεσά τους και του Νίκου Κουτουμάνου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακού συμβούλου Πελοποννήσου. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει το λαό να διεκδικεί την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών και των πραγματικών ενόχων κι αυτού του εγκλήματος».

«Έδειξαν το αληθινό πρόσωπο του αυταρχισμού»

Για τη σημερινή αστυνομική βία μπροστά από τα δικαστήρια ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, Θανάσης Πετράκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η κυβέρνηση των ενόχων για το έγκλημα της Πυλου που έχασαν τη ζωή τους 600 άνθρωποι  έδειξε πάλι το αληθινό πρόσωπο του αυταρχισμού.  Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση  Μητσοτάκη για  την επίθεση που με εντολή της, έκαναν οι αστυνομικές δυνάμεις, στη συγκέντρωση αλληλεγγύης, στην Καλαμάτα, και τις συλλήψεις  του Περιφερειακού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Κουτουμάνου ,και των άλλων αλληλέγγυων  πολιτών. Απαιτούμε να, αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες   και να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις απο τη συγκέντρωση .Το έγκλημα, της Πύλου δεν θα συγκαλυφθεί.

 

"Υπάρχουν δικαστές στην Καλαμάτα"

Μετά από την ανακοίνωση της απόφασης ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νίκος Φίλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
Σήμερα στην Καλαμάτα χτύπησε δυνατά  η καρδιά της αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής Ευρώπης. 

Η απαίτηση  να  αθωωθούν οι  9 διασωθέντες  πρόσφυγες που μια άθλια επιχείρηση συγκάλυψης και μετάθεσης ευθυνών αποπειράθηκε  να τους φορτώσει ένα βαρύ έγκλημα, βρήκε δικαίωση. Χάρη στην ορθή δικαστική κρίση, την προσπάθεια άξιων δικηγόρων και την κινητοποίηση εκατοντάδων αντιφασιστών και αντιρατσιστών που διαδήλωσαν έξω από τα Δικαστήρια, 9 αθώοι άνθρωποι που ταλαιπωρήθηκαν άδικα επί ένα χρόνο αθωώθηκαν.

Το Δικαστήριο, κηρύσσοντας εαυτό αναρμόδιο, εφόσον το ναυάγιο συνέβη σε διεθνή ύδατα, τους απελευθέρωσε. 

Ο  πνιγμός  600  ανθρώπων στα ανοιχτά της Πύλου, με ευθύνη του ελληνικού Λιμενικού  και της διαβόητης Frontex, μένει μια ανοιχτή υπόθεση.  

Eκφράζουμε για μια ακόμη φορά τον αποτροπιασμό μας για το έγκλημα της Πύλου. 

Οφείλεται στην πολιτική που θέλει την Ευρώπη φρούριο απέναντι στους φτωχούς,  της "γης τους κολασμένους", τα θύματα επεκτατικών ή ιμπεριαλιστικών πολέμων και της κλιματικής κρίσης. Με την Ελλάδα σε ρόλο άθλιου προμαχώνα σε αυτή την απάνθρωπη και δολοφονική  πολιτική. 

Ζητάμε την πλήρη διερεύνηση, την απόδοση Δικαιοσύνης και τη δικαίωση των νεκρών αυτής της τραγωδίας. 

Να πέσουν τα τείχη και οι φράχτες της Ευρώπης φρούριο. 

Να καταργηθεί το νέο  Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Για μια άλλη μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική. 

Για αμέριστη αλληλεγγύη και υποστήριξη στους πρόσφυγες και τους Μετανάστες, με πολιτικές ένταξης, όχι διακρίσεων και αποκλεισμού.

Όπως ήταν η πολιτική που εφαρμόσαμε στο υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων».

ΚΕΕΡΦΑ: Νίκη της αλληλεγγύης, χαστούκι στο Μητσοτάκη η αθώωση των 9 επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου 

«Η αθώωση των 9 επιζώντων προσφύγων στη δίκη της Καλαμάτας είναι ένα ηχηρό χαστούκι στις μεθοδεύσεις του Μητσοτάκη να συγκαλύψει τις δολοφονικές της πολιτικές στα σύνορα. Όπως και στην περίπτωση της Δαδιάς οι πρόσφυγες που στοχοποιήθηκαν από τον ίδιο τον Μητσοτάκη ως εμπρηστές και αθωώθηκαν έτσι και τώρα ενώ τους στοχοποίησε ως διακινητές που προκάλεσαν το ναυάγιο αθωώθηκαν πανηγυρικά.
 
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν μια νίκη του κινήματος αλληλεγγύης που στάθηκε στο πλευρό των 9 προσφύγων και έγινε η φωνή των νεκρών και των οικογενειών τους. Το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση-κόλαφο για τον  ίδιο τον Μητσοτάκη κρίνοντας απαράδεκτη την ποινική δίωξη, αποφάσισε ότι υπάρχει έλλειψη ελληνικής δικαιοδοσίας για το ναυάγιο και για  εγκληματική οργάνωση καθώς συντελέστηκε στα διεθνή ύδατα. Σαφέστατα κήρυξε αθώους τους 9 για παράνομη είσοδο στη χώρα και διακίνηση.
Η ΚΕΕΡΦΑ χαιρετίζει τα συνδικάτα και το κίνημα αλληλεγγύης που βρέθηκαν μαζικά έξω από τα δικαστήρια και αντιμετώπισε την βαρβαρότητα της Αστυνομίας του Χρυσοχοΐδη.
 
Μαζί με την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας,τους επιζώντες και  του συγγενείς του ναυαγίου,την Αντιφασιστική Κίνηση Καλαματασ και τα συνδικάτα ου απεργουσαν με κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ μετατρέψαμε την δίωξη σε ταπεινωτική ήττα για την κυβέρνηση και τισ ρατσιστικές πολιτικές στα σύνορα που έφεραν το έγκλημα τησ Πύλου. 
Στεκόμαστε αταλαντευτα στον πλευρό των προσφύγων,για ανοιχτά σύνορα για την προσφυγιά,για να τιμωρηθεί η κυβέρνηση και η FRONTEX για την δολοφονία 650 προσφύγων στην Πύλο. Η κυβέρνηση απελευθερώνει τον Μιχαλολιάκο και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής,υιό κίνημα μας απελευθερώνει τους 9 πρόσφυγες.
Με αυτήν την ορμή πάμε για τον επόμενο μεγάλο σταθμό,την μάχη για να δικαιωθούν οι ναυαγοί τησ Πύλου στο Ναυτοδικείο.
 
Καλούμε σε πανελλαδική κινητοποίηση στον ένα χρόνο από το ναυάγιο της Πύλου στις 14 Ιούνη με συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 7μμ,σε άλλες πόλεις και έξω από τις ελληνικές πρεσβείες 

 

  Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
  Νίκη για τους εννέα ναυαγούς της Πύλου: Κρίθηκαν αθώοι, αφέθηκαν ελεύθεροι

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

  Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

  Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

  Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

  Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας