Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν σήμερα οι δύο αιτήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) με τις οποίες ζητάει την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες η κυβέρνηση άλλαξε την σύνθεση των μελών της ΑΔΑΕ και του ΕΣΡ , παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης πως επρόκειτο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και ότι δεν είχε συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Αναλυτικότερα, κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με πρόεδρο την Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνα Κονιδιτσιώτου, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός και ο ομότιμος καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, υποστήριξαν οι δύο εν λόγω Αρχές συγκροτήθηκαν αντισυνταγματικά με πλειοψηφία μικρότερη των 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπως προβλέπει η νέα νομοθεσία, η οποία άλλαξε σε σχέση με το παρελθόν και προέβλεπε πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Από την άλλη πλευρά οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου (ΝΚΣ) Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου, Γεωργία Μπουρδάκου και Σταύρος Σπυρόπουλος ζήτησαν την απόρριψη των αιτήσεων ακυρώσεως του ΔΣΑ και υπεραμύνθηκαν της συνταγματικότητας των αποφάσεων της των Προέδρων της Βουλής.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του. Αναμένεται πάντως να εκδοθεί μέσα στον Ιούνιο, καθώς πλησιάζει η αποχώρηση της κ. Νίκα λόγω συνταξιοδότησης.
Η διαδικασία είναι εξαιρετικά σημαντική και, εάν τελικώς ακυρωθούν οι αποφάσεις, «καταρρέουν» επί της ουσίας η σύνθεση των Ανεξάρτητων Αρχών και οι αποφάσεις που έλαβαν.
Τα αιτήματα του ΔΣΑ κατατέθηκαν μετά τις σκανδαλώδεις αλλαγές στις συνθέσεις των Αρχών και ειδικά όταν με κουτσουρεμένη την απαιτούμενη πλειοψηφία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής των 3/5, η Ν.Δ., με τη σύμπραξη της Ελληνικής Λύσης, προχώρησε στους διορισμούς την παραμονή συνεδρίασης της ΑΔΑΕ με θέμα την επιβολή προστίμου στην ΕΥΠ για απόκρυψη στοιχείων στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Στις προσφυγές, που επιμελήθηκε ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο σύλλογος θέτει ενώπιον του ΣτΕ μια σειρά από κριτήρια που με κραυγαλέο τρόπο δεν τηρήθηκαν: δηλαδή την απουσία διαβούλευσης με τα πολιτικά κόμματα για την επίτευξη της συνταγματικά απαιτούμενης ευρύτερης συναίνεσης και, κυρίως, την επιλογή των προσώπων με 16 ψήφους, δηλαδή με μία ψήφο λιγότερη από τις ελάχιστες απαιτούμενες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας