Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.5° 25.6°
4 BF
34%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.6° 23.7°
6 BF
42%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
23°C
25.5° 23.0°
3 BF
66%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
2 BF
52%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
82%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
25°C
25.4° 23.5°
0 BF
38%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.8° 20.4°
2 BF
35%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 24.1°
2 BF
40%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
26°C
27.1° 25.5°
4 BF
39%
Μυτιλήνη
Θύελλα
22°C
22.9° 20.7°
1 BF
71%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.8° 24.4°
5 BF
38%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.7° 22.9°
2 BF
50%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
3 BF
26%
Λαμία
Αίθριος καιρός
27°C
27.2° 25.6°
3 BF
39%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.8° 22.7°
4 BF
70%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.0° 26.7°
4 BF
18%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 20.5°
3 BF
80%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
24°C
26.1° 24.2°
2 BF
47%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
18°C
18.5° 18.5°
3 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
lipasmata kavalas
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Από παλαιότερη διαμαρτυρία των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας έξω από το υπουργείο Εργασίας | EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
O υφυπουργός Δικαιοσύνης παραδέχθηκε την κυβερνητική παρέμβαση για τους 115 απολυμένους από τα Λιπάσματα Καβάλας

«Αυτογκόλ» δικαίωσης για τους εργαζόμενους

«Aρμόδια για το κύρος των απολύσεων είναι τα πολιτικά δικαστήρια και όχι το ΑΣΕ», είπε από το βήμα της Βουλής ο Ιωάννης Μπούγας, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Νάσου Ηλιόπουλου.

Το μαύρο άσπρο επιχείρησε να κάνει η κυβέρνηση στη Βουλή ως προς το θέμα της πρόσφατης παρέμβασής της κατά των απολυμένων στα Λιπάσματα Καβάλας, ωστόσο το μόνο που κατάφερε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Νέας Αριστεράς, ήταν να βάλει αυτογκόλ και να δικαιώσει τους 115 απολυμένους εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» («Ωμή κυβερνητική παρέμβαση κατά των απολυμένων», 9/4/2024), μία ημέρα πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης με τις πρώτες μη συμφωνημένες ομαδικές απολύσεις στον Αρειο Πάγο, το υπουργείο Δικαιοσύνης πέρασε σε άσχετο νομοσχέδιο φωτογραφική τροπολογία - «σωσίβιο σωτηρίας» στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Με τη συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση, που προβλέπει ότι οι αποφάσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας προσβάλλονται στο ΣτΕ, υπάρχει ο κίνδυνος οι εργατικές διαφορές μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών (όπως είναι οι απολύσεις) να εκδικάζονται αντί για τα αρμόδια δικαστήρια (πρωτοδικεία, εφετεία κτλ.) στα διοικητικά δικαστήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η πλευρά Λαυρεντιάδη επιθυμούσε μια τέτοια παρέμβαση, ακριβώς επειδή είχε χάσει και στο πρωτοδικείο και στο εφετείο. Το θέμα έφερε στη Βουλή με ερώτησή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, με την απάντηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης να βγάζει «λαβράκι».

Ο υφ. Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας | EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως «αρμόδια για το κύρος των απολύσεων είναι τα πολιτικά δικαστήρια και πως το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) απλά γνωμοδοτεί και διαπιστώνει». Ηταν βέβαια το ΑΣΕ που τον Ιούλιο του 2021 με εισήγηση της γενικής γραμματέως Εργασίας, Αννας Στρατινάκη, και με οριακή πλειοψηφία «γνωμοδότησε» υπέρ των συγκεκριμένων ομαδικών απολύσεων. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, έστω και χωρίς να το συνειδητοποιεί, όπως φάνηκε, δικαίωσε πανηγυρικά τους εργαζόμενους που έλεγαν ακριβώς αυτό που παραδέχθηκε, κατέρριψε τους ισχυρισμούς της πλευράς Λαυρεντιάδη, που χρησιμοποίησαν τον νόμο στο δικαστήριο, και κυρίως εξέθεσε την ίδια την κυβέρνηση για τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης τροπολογίας.

Αρχικά ο υφυπουργός σημείωσε πως «το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας δεν είναι αρμόδιο να εγκρίνει ή να μην εγκρίνει τις καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας. [...]. Από τη διατύπωση του ίδιου του νόμου (5092/24) προκύπτει ότι οι πράξεις του ΑΣΕ που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις είναι πράξεις διαπιστωτικές και όχι εκτελεστές». Και απευθυνόμενος προς τον Ν. Ηλιόπουλο είπε: «Δεν αντιλαμβάνομαι πώς με βάση τη διατύπωση του νόμου που είναι καθαρή εσείς βλέπετε παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου και προσπάθεια εμπλοκής της νομοθετικής εξουσίας στα καθήκοντα της δικαστικής εξουσίας σε μια εκκρεμή δικαστική υπόθεση».

«Αθώα» τροπολογία

Ο ίδιος βέβαια ξέχασε να πει πως εντελώς τυχαία αυτή η «αθώα» τροπολογία αποτέλεσε το βασικό επιχείρημα της πλευράς Λαυρεντιάδη στον Αρειο Πάγο. Εξάλλου, μετά την ήττα της και στο Εφετείο η πλευρά Λαυρεντιάδη, οι εταιρείες του οποίου χρωστούν εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία, μπήκε σε διάλογο με τους εργαζόμενους. Εντελώς τυχαία ο διάλογος αυτός τερματίστηκε αμέσως μετά την κυβερνητική τροπολογία.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε ανάρτησή του ο Νάσος Ηλιούπολος υπογραμμίζει πως «σήμερα (σ.σ. χθες) και μετά τη δημόσια κατακραυγή που προκάλεσε η καταγγελία του σωματείου, η κυβέρνηση προσπάθησε να τα “μαζέψει”. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, μέσα σε πολλές αντιφάσεις, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το ζήτημα των απολύσεων οφείλει να απασχολήσει τα πολιτικά δικαστήρια και όχι το ΣτΕ. Τα πρακτικά της σημερινής συζήτησης θα κατατεθούν στον Αρειο Πάγο, για να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων, κόντρα στους ισχυρισμούς της εργοδοτικής πλευράς. Η προσπάθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης να τα “μαζέψει” δεν ακυρώνει την ντροπή αυτής της χαριστικής για τον Λαυρεντιάδη τροπολογίας. Οπως δεν ακυρώνεται και η ντροπή των πολιτικών δυνάμεων (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ), που δυστυχώς την υπερψήφισαν».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Αυτογκόλ» δικαίωσης για τους εργαζόμενους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας