• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 13.0°C
  2 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.8°C
  3 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 14.4°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.4°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.5°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  5 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.7°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  1 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 12.7°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  93%
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αναστέλλει προσωρινά το ΣτΕ την απόφαση Σκουρλέτη

 • A-
 • A+

Ανέστειλε το Συμβούλιο της Επικρατείας μέχρι νεοτέρας απόφαση του περασμένου Αυγούστου του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη για προσωρινή παύση της λειτουργίας των  μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική της εταιρείας  «Ελληνικός Χρυσός».

Το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (σε σχηματισμό Ολομέλειας) δημοσίευσε αργά σήμερα το απόγευμα  την υπ΄  αριθμ. 299/2015 απόφασή του (προεδρευών ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Ηλίας Μάζος) με την οποία διατάσσει,  την αναστολή της εκτέλεσης της επίμαχης απόφασης Σκουρλέτη, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κυρίας προσφυγής,  που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτή την αίτηση αναστολής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Ειδικότερα, το ΣτΕ «διατάσσει,   την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και του σχετικού εγγράφου της προϊσταμένης της Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, μέχρι την δημοσίευση οριστικής αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της ασκηθείσης αιτήσεως ακυρώσεως».

Στην δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι   το Δημόσιο, «το οποίο φέρει και το σχετικό βάρος, δεν επικαλείται ειδικώς, ούτε με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση ούτε με τις απόψεις και τα λοιπά έγγραφα της υπηρεσίας προς την Επιτροπή Αναστολών, συγκεκριμένη περιβαλλοντική ή άλλη βλάβη από την συνέχιση των εργασιών, η εκτέλεση των οποίων είχε εγκριθεί με τις ήδη ανακαλούμενες αποφάσεις».

Αντίθετα, για τους 867  εργαζόμενους στην εταιρεία  «Ελληνικός Χρυσός» το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι η απόφαση του κ. Σκουρλέτη, που έβαλε λουκέτο στα μεταλλεία θα προκαλέσει «στους  εργαζομένους ανεπανόρθωτη ή, πάντως, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη», η οποία συνίσταται  «την ουσιώδη μείωση των μέσων βιοπορισμού τους λόγω της θέσης τους σε διαθεσιμότητα ή της απώλειας των θέσεων εργασίας τους».

Παράλληλα οι σύμβουλοι επικρατείας αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν   ότι «η επενδύτρια εταιρεία έχει ήδη θέσει σε διαθεσιμότητα, στην συνέχεια των προσβαλλομένων, 867 εργαζομένους ενώ έχουν προσκομίσει προς επίρρωση των ισχυρισμών τους δηλώσεις της εν λόγω εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και άλλων συνεργαζομένων επιχειρήσεων, με τις οποίες γνωστοποιείται στις αρμόδιες αρχές η θέση εργαζομένων σε διαθεσιμότητα καθώς και δηλώσεις εργοδοτών περί καταγγελίας συμβάσεων εργασίας». 

Εξ άλλου, -συνεχίζει η δικαστική απόφαση-  «κατά νόμο   κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας ο μισθωτός λαμβάνει το ήμισυ του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης».

Αντίθετα, το ΣτΕ  με άλλη δεύτερη απόφασή του, την υπ΄ αριθμ. 300/2015, απέρριψε την αίτηση της εταιρείας  «Ελληνικός Χρυσός», που ζητούσε και αυτή να ανασταλεί η απόφαση του κ. Σκουρλέτη, καθώς αίτηση δεν έχει πλέον αντικείμενο, αφού έγινε δεκτή με την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (299/2015) η αίτηση των εργαζομένων και ανεστάλη η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, ο Πάνος Σκουρλέτης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter:

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Fast track» εκδίκαση για τις Σκουριές
Παρέμβαση υπέρ της απόφασης του τέως υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη για προσωρινή διακοπή των εργασιών στα μεταλλεία χρυσού Χαλκιδικής, κατέθεσαν χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας εννιά...
«Fast track» εκδίκαση για τις Σκουριές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Σκουριασμένα» πανηγύρια
«H σιωπή είναι χρυσός» λέει η λαϊκή σοφία, αλλά ορισμένοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για δικαίωση από το ΣτΕ σχετικά με το μέλλον των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, παρόλο που ο πρόεδρος του...
«Σκουριασμένα» πανηγύρια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο κόσμος το ’χει τούμπανο, το ΣτΕ κρυφό καμάρι
Ολες οι πληροφορίες χθες ανέφεραν ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση Σκουρλέτη για την αναστολή των αδειών λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική, αλλά σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή του ο...
Ο κόσμος το ’χει τούμπανο, το ΣτΕ κρυφό καμάρι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συζήτηση στην Ολομέλεια, στις 20/10 η απόφαση
Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου αναμένεται η κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί της προσφυγής της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», με την οποία ζητεί αναστολή της απόφασης του υπουργού Π. Σκουρλέτη. Εξαιτίας εκείνης της...
Συζήτηση στην Ολομέλεια, στις 20/10 η απόφαση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Ελληνικός Χρυσός» και σωματεία κατά της απόφασης Σκουρλέτη
Στο Στε προσέφυγαν χθες -όπως είχαν δηλώσει- η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και τέσσερα σωματεία εργαζομένων, στρεφόμενοι κατά της απόφασης του τ. υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία διέκοψε προσωρινά τη...
«Ελληνικός Χρυσός» και σωματεία κατά της απόφασης Σκουρλέτη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή για υποθαλάσσια σήραγγα
Θα συνεχιστεί κανονικά ο διαγωνισμός για τη κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας από το Πέραμα μέχρι τoν ανισόπεδο κόμβο Παλουκίων στη Σαλαμίνα, μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης...
Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή για υποθαλάσσια σήραγγα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας