Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
20°C
21.4° 16.6°
1 BF
60%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
19.1° 14.9°
1 BF
83%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
18°C
17.7° 15.9°
1 BF
79%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
88%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.6°
0 BF
79%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
12.3° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
82%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
19.1° 15.8°
3 BF
51%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
17°C
17.9° 17.2°
0 BF
61%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.1° 19.4°
2 BF
71%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
3 BF
76%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
38%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
17.4° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.8° 15.5°
1 BF
62%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
20°C
20.4° 19.8°
3 BF
77%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
17°C
20.4° 16.8°
0 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 13.3°
0 BF
74%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
16.7° 15.3°
2 BF
100%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
11.2° 11.2°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
Δικαστήριο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI

Αντιδρούν στον δικαστικό «Καλλικράτη»

Μεγάλη μερίδα του νομικού κόσμου προχωρά σε κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τον νέο Δικαστικό Χάρτη που προβλέπει κατάργηση των ειρηνοδικείων, συρρίκνωση των πρωτοδικείων και αποψίλωση υπηρεσιών με πρόσχημα την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης

Μέχρι τις 18 Απριλίου θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον νέο Δικαστικό Χάρτη, με τον οποίο η κυβέρνηση αποβλέπει στην κατάργηση και συγχώνευση δικαστικών υπηρεσιών με κεντρικό αφήγημα την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

Eντονες αντιδράσεις για τις αλλαγές έχουν έως τώρα εκφραστεί από μεγάλη μερίδα του νομικού κόσμου, ενώ οι δικαστικοί υπάλληλοι εδώ και μήνες πραγματοποιούσαν κινητοποιήσεις αντιδρώντας έντονα στον δικαστικό «Καλλικράτη». Σφοδρές αντιδράσεις όμως έχουν ξεσπάσει και από τοπικές κοινωνίες υπό τον φόβο πως το κλείσιμο δικαστικών υπηρεσιών θα επιφέρει ερημοποίηση και δραστικές αλλαγές στις τοπικές οικονομίες.

Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στο μεγαλύτερο μέρος του κατά το νέο δικαστικό έτος και φιλοδοξεί, σε μια λογική κόστους-οφέλους, να λύσει τις αγκυλώσεις του δικαστικού συστήματος που οδηγούν σε απίστευτες καθυστερήσεις και στην επιβαρυντική για την Ελλάδα θέση στην απόδοση δικαιοσύνης σε εύλογο διάστημα, χωρίς όμως να προχωρά σε προσλήψεις.

Ετσι εύλογα γεννάται η απορία με βάση ποια στοιχεία ο αρμόδιος υπουργός κάνει την εκτίμηση πως, ενώ σήμερα ο χρόνος έκδοσης μιας τελεσίδικης απόφασης χρειάζεται μία τετραετία, μπορεί να μειωθεί ακόμη και στα δυόμισι χρόνια.

Η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων συνεχίζει τις κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας πως το σχέδιο συρρικνώσεων και συγχωνεύσεων των δικαστηρίων -δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Παγκόσμια Τράπεζα, αφού αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να απορροφήσει η χώρα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης- οδηγεί στην αποψίλωση των υπηρεσιών με σκοπό την υποτίμηση και σταδιακά την απονέκρωση όσων δικαστηρίων έχουν κόστος συντήρησης δυσανάλογο με το όφελος που προκύπτει από τη λειτουργία τους. Μετά τις χλιαρές επιμέρους αντιρρήσεις του προεδρείου της ΕνΔε, η μειοψηφία του Δ.Σ. κατέγραψε αναλυτικά την κριτική της στο νομοσχέδιο (antimolia.gr).

Τα Ειρηνοδικεία

Το νομοσχέδιο ορίζει πως καταργούνται και τα 154 Ειρηνοδικεία της χώρας ως δικαστικοί σχηματισμοί (63 που βρίσκονται σε έδρες των 63 Πρωτοδικείων, 43 που κλείνουν και ως κτίρια και ακόμη 48 που μετατρέπονται σε Πρωτοδικεία). Με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων, οι ειρηνοδίκες θα κληθούν να αναλάβουν (και) καθήκοντα πρωτοδικών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια δικαίου και την ποιότητα απόδοσης της δικαιοσύνης.

Οι δικαστές, δηλαδή, που μέχρι σήμερα χειρίζονται αστικές διαφορές θα κληθούν να δικάζουν και σε ποινικά δικαστήρια και να λαμβάνουν αποφάσεις για υποθέσεις για τις οποίες στερούνται της αντίστοιχης εμπειρίας. Οι αναταράξεις στο σώμα των ειρηνοδικών είναι τεράστιες, με δεδομένο πως ζητούσαν να παραμείνουν στην ίδια βαθμίδα Δικαιοσύνης, στο αντικείμενο της αρμοδιότητάς τους και όχι να χειριστούν ένα αντικείμενο σχεδόν άγνωστο σε αυτούς.

Η απάντηση του υπουργείου είναι πως θα πραγματοποιηθούν «ταχύρρυθμα» σεμινάρια στην Εθνική Σχολή Δικαστών για να ανταποκριθούν στο νέο καθεστώς, αν και προκαλεί ερωτήματα πώς θα καταφέρουν να ανταποκριθούν σε αυτήν την απαιτητική ύλη (ποινικό δίκαιο και ποινική δικονομία) σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα Πρωτοδικεία

Πέρα από το γεγονός πως ορίζονται 56 κεντρικά Πρωτοδικεία στη χώρα, κρίσιμο σημείο του νομοσχεδίου είναι η ύπαρξη μόνο ενός Πρωτοδικείου (εξαιρουμένων νησιωτικών και συνοριακών περιοχών) με έδρα την πρωτεύουσα κάθε νομού. Στις Περιφερειακές Ενότητες όπου υπάρχουν 2 ή 3 Πρωτοδικεία, οι έδρες των Πρωτοδικείων (πλην της κεντρικής) θα μετατραπούν σε παράλληλες με περιορισμένες αρμοδιότητες και χωρίς οργανικές θέσεις με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να μην έχουν εύκολη πρόσβαση στις δικαστικές υπηρεσίες, πολίτες να αναγκάζονται να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν αλλά και πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες που βλέπουν συνεχή κατάργηση υπηρεσιών.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Βοιωτίας όπου ορίστηκε κεντρική έδρα η Λιβαδειά και παράλληλη έδρα η Θήβα, υποβαθμίζοντας περαιτέρω την περιοχή και καθιστώντας το δικαστήριο της πόλης περιφερειακή έδρα ουσιαστικά χωρίς αρμοδιότητες, αν και πληρούσε σχεδόν όλες τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Τo νομοσχέδιο αποβλέπει ακόμη στο σπάσιμο του υδροκέφαλου Πρωτοδικείου Αθηνών που θα διαχωριστεί: η Ευελπίδων θα λειτουργεί ως Κεντρικό-Μητροπολιτικό για τις ποινικές υποθέσεις, ενώ τα αστικά τμήματα θα έχουν έδρα το σημερινό Ειρηνοδικείο που θα παύσει τη λειτουργία του. Ελλείψει κτιριακών εγκαταστάσεων, ακόμα τρία περιφερειακά Πρωτοδικεία (στο Μαρούσι, στο Κορωπί και στο Περιστέρι) το υπουργείο εκτιμά πως θα λειτουργήσουν στις αρχές του 2026.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αντιδρούν στον δικαστικό «Καλλικράτη»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας