Μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση των «τρύπιων» θυρίδων της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη. Με απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου αποζημιώνονται με 245 χιλιάδες ευρώ γιατρός και η γυναίκα του που είχαν χάσει κοσμήματα και αντικείμενα αξίας. Δημιουργείται νομικό προηγούμενο σε βάρος των τραπεζών για τη φύλαξη και προστασία του περιεχομένου στις θυρίδες.
Η υπόθεση ταλανίζει τη Δικαιοσύνη εδώ και μία δεκαετία. Αφορά κλοπή πολύτιμων αντικειμένων, αξίας περίπου 2,7 εκατ. ευρώ, από θυρίδες του κεντρικού καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Ιωνος Δραγούμη, στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά από εννέα τραπεζικές θυρίδες που είχαν μισθώσει 13 ιδιοκτήτες, αφαιρέθηκαν τιμαλφή και μετρητά, ανάμεσα στα οποία χρυσές λίρες, πανάκριβα ρολόγια, 100.000 ευρώ και 3.196 δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους. Αυτό ακριβώς ήταν και το πρόβλημα, ότι δηλαδή το περιεχόμενο των κλεμμένων ήταν κατά δήλωσή τους, αφού η τράπεζα δεν έχει γνώση του περιεχομένου…
Ωστόσο, το δευτεροβάθμιο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (πρωτοδίκως η υπόθεση είχε κριθεί από Ειρηνοδικείο) επιδίκασε σε αντρόγυνο μισθωτών μιας από τις επίδικες τραπεζικές θυρίδες αποζημίωση 117.600 ευρώ για την αξία των κλαπέντων (κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα) αλλά και για ηθική βλάβη, ενώ το συνολικό χρηματικό ποσό που οφείλει πλέον να καταβάλει η Εθνική Τράπεζα μαζί με τους νόμιμους τόκους και τα δικαστικά έξοδα ανέρχεται σε περίπου 245.000 ευρώ! Το δικαστήριο έκρινε ότι η κλοπή των αντικειμένων των εν λόγω μισθωτών «οφείλεται στο γεγονός ότι η εναγόμενη (δηλαδή η τράπεζα) δεν έλαβε τα ενδεικνυόμενα, αναγκαία και πρόσφορα προστατευτικά μέτρα για την ασφαλή φύλαξη και προστασία των τοποθετημένων εντός αυτής αντικειμένων, ανατρέποντας έτσι την ευλόγως αναμενόμενη και με βεβαιότητα προσδοκώμενη από αυτούς ασφάλεια που πίστευαν ότι διέθετε η θυρίδα που είχαν εκμισθώσει».
Τα θύματα είχαν υποβάλει αγωγή αποζημίωσης όταν διαπίστωσαν ότι εξαφανίστηκαν τα πολύτιμα αντικείμενα που φύλασσαν στη μισθωμένη θυρίδα τους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν χρυσά δαχτυλίδια, σταυροί, περιδέραια, βραχιόλια, σκουλαρίκια με πολύτιμους λίθους και μαργαριτάρια, ρολόγια, χρυσές λίρες Αυστρίας (δουκάτα), χρυσό 20δόλαρο Αμερικής, χρυσά πεντόλιρα και λίρες Αγγλίας, χρυσά κωνσταντινάτα, ασημένια σκαλιστά μαχαιροπίρουνα, επαγγελματική φωτογραφική μηχανή και άλλα.
Και αυτή δεν ήταν η μόνη απόφαση που δικαιώνει πελάτες της τράπεζας!
Ανάλογη ετυμηγορία εξέδωσε το ίδιο δικαστήριο για ακόμα έναν μισθωτή θυρίδας, στον οποίο αποφασίστηκε τελεσίδικα να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα, ενώ του επιδίκασε επίσης αποζημίωση για ηθική βλάβη. Τον δρόμο των αστικών δικαστηρίων έχουν πάρει κι άλλες αντίστοιχες αγωγές που κατέθεσαν θύματα της ίδιας υπόθεσης. Οι περισσότερες έχουν γίνει δεκτές και εκκρεμούν οι τελεσίδικες αποφάσεις.
Σε ό,τι αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης που αναδείχτηκε την περίοδο 2011-2015, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με βούλευμά του απάλλαξε έξι τραπεζικούς υπαλλήλους (συνταξιούχους και εν ενεργεία), που κατέστησαν κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση, ενώ για άλλον έναν έπαυσε η δίωξη λόγω θανάτου (αυτοκτόνησε).
«Μόνο η δυνατότητα των κατηγορούμενων τραπεζικών υπαλλήλων να έχουν πρόσβαση στον χώρο του θησαυροφυλακίου και στα κλειδιά των θυρίδων δεν αρκεί για να θεμελιώσει αντικειμενικά την αποδιδόμενη σ’ αυτούς ποινική ευθύνη», αποφάνθηκαν οι δικαστές του Συμβουλίου, σύμφωνα με το βούλευμα που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2023.
Για την υπόθεση ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης είχε ασκήσει κακουργηματική δίωξη εις βάρος των έξι υπαλλήλων που ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη των θυρίδων.
Στις απολογίες τους, ωστόσο, είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας