• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.8°C / 7.3°C
  0 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.1°C / 6.6°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 11.2°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 2.0°C
  0 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 1.3°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.6°C / 5.7°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -0.5°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.7°C / 7.6°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 10.3°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 10.2°C
  3 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.5°C / 3.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.5°C / 6.2°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.8°C / 9.9°C
  3 BF
  33%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 7.5°C
  1 BF
  90%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.0°C / 4.9°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.7°C / 6.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  1 BF
  53%

Είναι προφανές ότι η συνολική της κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Εκτιμούμε ότι η παράταση της αποχής από τη σίτιση με μαθηματική «ακρίβεια θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό της» λένει οι γιατροί της Εύης Στατήρη

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εισαγγελείς υπεράνω του νόμου

 • A-
 • A+

Η Εύη Στατήρη, σύντροφος του Γ. Τσάκαλου, καταδικασμένου για συμμετοχή στην οργάνωση ΣΠΦ, είναι πλέον «ένα μάτσο κόκαλα» στο κρεβάτι του νοσοκομείου της Νίκαιας, ενώ η χθεσινή ιατρική γνωμάτευση είναι εξαιρετικά ανησυχητική:

«Η κατάστασή της έχει επιπλέον επιβαρυνθεί, διότι εδώ και δύο ημέρες έχει εμφανίσει εικόνα οξείας γαστρεντερίτιδας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση των φαινομένων υπότασης και αφυδάτωσης που εμφανίζει. Σημειώνουμε ότι η κ. Στατήρη αρνείται χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών ενδοφλεβίως.

»Είναι προφανές ότι η συνολική της κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Εκτιμούμε ότι η παράταση της αποχής από τη σίτιση με μαθηματική ακρίβεια θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό της σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της ίδιας της ζωής της».

Τα πλέον ανησυχητικά όμως, πέρα φυσικά από τους κινδύνους για την υγεία και τη ζωή της προφυλακισμένης γυναίκας, είναι τα σημάδια μιας «πεισματάρας» και «εκδικητικής» μερίδας λειτουργών της Δικαιοσύνης:

1. Ενώ υπάρχει νόμος ψηφισμένος από τη Βουλή (4322/2015), δηλαδή τη νομοθετική εξουσία, ορισμένοι δικαστές αρνούνται να τον εφαρμόσουν, ειδικά για κρατούμενους που έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα με ιδεολογικοπολιτικά κίνητρα.

Εδώ εξαιρούνται φυσικά οι κατηγορούμενοι για τη Χρυσή Αυγή για τους οποίους (και σωστά) εφαρμόζονται οι νόμοι κατά γράμμα και μάλιστα με μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη επιείκεια: π.χ. το Δικαστικό Συμβούλιο αποφυλάκισε, πριν λήξει το 18μηνο, τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ο νόμος λοιπόν προβλέπει ότι οι συγγενείς καταδικασμένων που έχουν προβεί σε αδικήματα ακριβώς λόγω της συγγένειας, αντί για προφυλάκιση, μπορούν να αποφυλακίζονται με όρους ή να κρατούνται σε κατ' οίκον περιορισμό.

Στην προκειμένη περίπτωση, ενώ η μητέρα του Γ. Τσάκαλου αποφυλακίστηκε με όρους πολύ σκληρότερους ακόμα και από δράστες σοβαρότατων κακουργημάτων, η σύντροφος του καταδικασμένου παραμένει μετά από επτά μήνες ακόμα στη φυλακή.

2. Εκείνο όμως που προσβάλλει περισσότερο το αίσθημα δικαίου του κάθε πολίτη είναι ότι το Δικαστικό Συμβούλιο δεν λαμβάνει καν υπόψη το γεγονός ότι ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας στην αρχική κρίση του θεώρησε ότι η Εύη Στατήρη μπορεί να αποφυλακιστεί χωρίς όρους, τη στιγμή που δεν προέκυπτε κάτι σοβαρό σε βάρος της.

Ο ίδιος επανήλθε δε στις 22/9, και αφού είχε κλείσει πλέον ο φάκελος της ανάκρισης, με πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο Εφετείου Αθηνών για πλήρη απαλλαγή τόσο της μητέρας όσο και της Εύης Στατήρη από τις κατηγορίες περί τρομοκρατίας, αποδίδοντάς τους μόνο πλημμελήματα που σχετίζονται αποκλειστικά με τη συγγένεια, π.χ. υπόθαλψη.

3. Μετά την ενημέρωση που ζητήσαμε από τον συνήγορό της, Φραγκίσκο Ραγκούση, πληροφορηθήκαμε ότι ήδη στο νέο Δικαστικό Συμβούλιο (τα Δικαστικά Συμβούλια αλλάζουν ετησίως και ήδη λειτουργούν από τις 29/9 με νέα σύνθεση) εκκρεμεί νέα αίτηση αποφυλάκισης συμπληρωμένη με τις ιατρικές γνωματεύσεις και την αθωωτική πρόταση του Δ. Ασπρογέρακα, ενώ το αίτημα των συνηγόρων είναι να εξεταστεί άμεσα και πριν από την ουσία της υπόθεσης, δεδομένου ότι κινδυνεύει η ζωή της Εύης Στατήρη.

Απάνθρωπο και άδικο

Με δυο λόγια λοιπόν, όσο κι αν κάποιοι δικαστικοί λειτουργοί δεν συμφωνούν με τους νόμους ή δεν τους αρέσουν, πράγμα που είναι σεβαστό σε επίπεδο απόψεων, δεν γίνεται στο πρόσωπο μιας νέας γυναίκας και πολύ πιθανά εντελώς αθώας να εκφράζουν εμπράκτως την αντίθεσή τους με τον όποιο υπουργό ή τον όποιο νόμο.

Είναι απάνθρωπο, άδικο και εκθέτει το σύνολο των δικαστών στα μάτια των πολιτών και κυρίως των πλέον ευάλωτων που περιμένουν από τη Δικαιοσύνη ένα παράθυρο ανθρωπιάς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ξεκινά απεργία πείνας η Στατήρη
«Σήμερα 14 Σεπτεμβρίου το ημερολόγιο στον τοίχο του κελιού μου δεν θα αλλάξει σελίδες. Αυτή η ημερομηνία θα μείνει καρφωμένη εκεί, μέχρι να έρθει η μέρα της ελευθερίας. Ξεκινάω ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ για την...
Ξεκινά απεργία πείνας η Στατήρη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα μέτρα έρχονται, αλλά οι φυλακές βράζουν
Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου για την αποφυλάκιση των συγγενών κρατουμένων για την υπόθεση των «Πυρήνων της Φωτιάς», ενώ αύριο ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το νομοσχέδιο του υπουργείου...
Τα μέτρα έρχονται, αλλά οι φυλακές βράζουν
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το βούλευμα βάσει του οποίου απορρίφθηκε η άδεια στον Δ. Κουφοντίνα
Η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και η εντολή να της χορηγηθούν το απορριπτικό της άδειας βούλευμα και όλα τα ιατρικά πιστοποιητικά του κρατούμενου απεργού πείνας προκειμένου να κριθεί άμεσα αίτημα...
Το βούλευμα βάσει του οποίου απορρίφθηκε η άδεια στον Δ. Κουφοντίνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εφαρμόζεται ή όχι ο νόμος για όλους;
27 χρόνια κάθειρξης έχει συμπληρώσει -σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς που προκύπτουν από τις διατάξεις του νόμου- ο Σάββας Ξηρός με αναπηρία 80% βάσει αληθινών πιστοποιητικών, υποβάλλοντας νέο αίτημα για...
Εφαρμόζεται ή όχι ο νόμος για όλους;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μόνο αίτημα η άρση της απομόνωσης
Μια απεργία πείνας βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 22 Ιουνίου χωρίς μέχρι στιγμής να έχει απασχολήσει σχεδόν κανέναν. Ο απεργός πείνας Χριστόδουλος Ξηρός έχει πλέον μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Νίκαιας από το...
Μόνο αίτημα η άρση της απομόνωσης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πήρε άδεια και σταμάτησε την απεργία πείνας
Επειτα από πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Φυλακών Κορυδαλλού δόθηκε χθες η τρίτη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Η άδεια είναι 48ωρη και όχι πενθήμερη όπως προβλέπει ο σχετικός Νόμος και θα χορηγηθεί μόλις ο...
Πήρε άδεια και σταμάτησε την απεργία πείνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας