Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
27°C
28.2° 23.8°
2 BF
46%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
24°C
25.5° 22.7°
3 BF
66%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
23°C
23.2° 21.0°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
1 BF
60%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.9°
0 BF
64%
Βέροια
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 22.9°
2 BF
57%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
21°C
21.8° 21.4°
1 BF
46%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
23.5° 23.5°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
24°C
24.9° 23.6°
2 BF
69%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.1° 22.3°
3 BF
45%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
25.5° 24.4°
3 BF
46%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
25°C
24.7° 22.9°
1 BF
53%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
83%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.0°
2 BF
41%
Λαμία
Αίθριος καιρός
27°C
26.6° 26.6°
2 BF
58%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
26°C
28.2° 25.4°
4 BF
57%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
25°C
27.1° 22.5°
2 BF
35%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
24°C
26.1° 23.6°
2 BF
78%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
66%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
kivotos tou kosmou
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Ο πατήρ Αντώνιος και εφτά συνεργάτες του στο εδώλιο για τα πλημμελήματα

Ξεκινά η δίκη για την «Κιβωτό»

Βαρύτατο κατηγορητήριο για πρόκληση σωματικών βλαβών σε ανηλίκους. ● Οι αξιόποινες πράξεις που περιγράφονται συνοδεύονται από λέξεις όπως «μεθοδευμένες», «κατά συρροή», «κατ’ εξακολούθηση», «κατόπιν συναπόφασης» και «με κοινό δόλο», για να περιγραφούν τραγικές μαρτυρίες για βία, απομόνωση και απειλές.

Τη Δευτέρα 1η Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η εξ αναβολής δίκη του ιδρυτή της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» και εφτά συνεργατών του που εργάζονταν σε δομές της οργάνωσης. Θα είναι η πρώτη φορά που ο πατήρ Αντώνιος θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το πλημμεληματικό σκέλος της υπόθεσης, το οποίο αφορά τη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση τροφίμων των δομών. Ο κατηγορούμενος πρόκειται να δικαστεί ξεχωριστά για την κακουργηματική κατηγορία της κατάχρησης ανηλίκων, ενώ είναι αντιμέτωπος και με τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της απιστίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, μαζί με τη σύζυγό του Σταματία Γεωργαντή, που αφορούν τα οικονομικά σκάνδαλα της «Κιβωτού του Κόσμου».

Ο Αντώνιος Παπανικολάου ως βασικός κατηγορούμενος σε αυτό το πρώτο δικαστήριο που αφορά τα πλημμελήματα αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικά επιβαρυντικό κατηγορητήριο. Σύμφωνα με τη δικογραφία, είναι 17 τα θύματα που υπέστησαν σωματικές βλάβες από τον πατέρα Αντώνιο, ο οποίος είτε ενεργούσε από κοινού με συνεργάτες του είτε ήταν ο ηθικός αυτουργός των εγκλημάτων, καθώς οι ανήλικοι βρίσκονταν υπό την προστασία του. Σε μια δίκη που προβλέπεται πολύμηνη, αφού θα είναι δεκάδες και οι μάρτυρες κατηγορητηρίου που θα καταθέσουν ενώπιον των δικαστών, οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να αντικρούσουν τις κατηγορίες της σωματικής βλάβης (βαριά, επικίνδυνη ή απλή) σε ανηλίκους που βρίσκονταν υπό την προστασία των δραστών, των μεθοδευμένων προκλήσεων ψυχικού πόνου και σωματικής εξάντλησης σε βαθμό επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών και απειλών.

Ευελπιστώντας πως η υπερασπιστική γραμμή περί «σκευωρίας» και «ψευδών κατηγοριών» που ακολουθεί εξ αρχής θα μπορέσει να σταθεί στο δικαστήριο, ο πατήρ Αντώνιος θα αντιμετωπίσει αυτή την πρώτη μάχη με σκοπό μια πρώτη αθωωτική απόφαση, κάτι που θα ενίσχυε την υπεράσπισή του στις επόμενες δίκες.

Οι αξιόποινες πράξεις που περιγράφονται συνοδεύονται από λέξεις όπως «μεθοδευμένες», «κατά συρροή», «κατ’ εξακολούθηση», «κατόπιν συναπόφασης» και «με κοινό δόλο», για να περιγραφούν τραγικές μαρτυρίες για βία, απομόνωση και απειλές. Είναι ενδεικτικός και ο χρόνος τέλεσης των καταγγελλόμενων περιστατικών (από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2022) που υποδεικνύουν έναν συστηματικό τρόπο δράσης, όπως και τα κοινά βιώματα που αποτυπώνονται στις περισσότερες μαρτυρίες των καταγγελλόντων.

Η «Εφ.Συν.» είχε αναδείξει («Στο εδώλιο ο πατήρ Αντώνιος και επτά συνεργάτες του», 1/9/23) πως υπάλληλοι ή στελέχη της «Κιβωτού» συχνά μεταφέρονταν από τη μία δομή στην άλλη και έτσι αναφέρονται επανειλημμένα στη δικογραφία ως τα ίδια πρόσωπα που σε διαφορετικές δομές κακομεταχειρίζονταν διαφορετικά θύματα, με αποτέλεσμα μέσα από τις καταγγελίες των παιδιών να φαίνονται εξόφθαλμα μοτίβα στη δράση τους. Πώς, δηλαδή, παιδιά υποχρεώνονταν σε παρατεταμένη απομόνωση για σωφρονισμό ή εξαναγκάζονταν σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες ή υπέστησαν σωματικές κακώσεις από συνεργάτες τού ιδρυτή της ΜΚΟ που τους χτυπούσαν με κλοτσιές και μπουνιές, με σανίδες και πέτρες. Στον πατέρα Αντώνιο αποδίδεται πρωταρχικός ρόλος στο κατηγορητήριο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ως υπεύθυνος όλων των δομών φιλοξενίας «με πειθώ, φορτικότητα, προτροπές και παραινέσεις» έπειθε ένα τρίτο πρόσωπο «να χτυπήσει επανειλημμένα» κάποιο παιδί.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που όχι μόνο διαπιστώνει ότι η «Κιβωτός» λειτουργούσε σαν φυλακή, αλλά και πως το μοντέλο λειτουργίας της δομής για τη διαπαιδαγώγηση και μεταχείριση των παιδιών βασιζόταν στην κρίση και τις απόψεις του ίδιου του πατέρα Αντώνιου.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η δίκη αναμένεται να είναι εμβληματική και να αποτελέσει σταθμό για τον αγώνα της αποϊδρυματοποίησης. Αλληλέγγυος κόσμος θα βρεθεί στην πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου έξω από τη δικαστική αίθουσα της Ευελπίδων (κτίριο 12, Αίθουσα 1, 9 π.μ.), ενώ το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα σε άτομα, φορείς και συλλογικότητες, τονίζει πως «στηρίζουμε τον αγώνα των παιδιών, των επαγγελματιών και εθελοντών που συλλογικά βρήκαν το θάρρος να δημοσιοποιήσουν τις βιωμένες εμπειρίες τους σε αυτό το πλαίσιο παιδικής “προστασίας” και να καταγγείλουν την ψυχολογική ή και σωματική βία που υπέστησαν». Και συμπληρώνει πως η δίκη αυτή αποτελεί «την αφετηρία του αγώνα διεκδίκησης και συνηγορίας των δικαιωμάτων όλων των παιδιών» που ζουν σε ιδρύματα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ξεκινά η δίκη για την «Κιβωτό»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας