Με έναν χρόνο καθυστέρηση λόγω αναβολής και έπειτα από 3,5 χρόνια κάθειρξης, επανεξετάζεται τη Δευτέρα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Βορείου Αιγαίου σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση των «τεσσάρων της Μόριας». Των νεαρών Αφγανών που μετά από μια σκανδαλώδη δίκη κεκλεισμένων των θυρών καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε δέκα χρόνια κάθειρξης ο καθένας ως υπαίτιοι της καταστροφικής φωτιάς που ξέσπασε στο μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων της Ευρώπης, τη Μόρια Λέσβου.
Μια καταδίκη που είχε προαναγγελθεί μέρες πριν από υπουργούς και ΜΜΕ, που είχαν σπεύσει με περίσσια ευκολία να βγάλουν πόρισμα για τους κατηγορούμενους, επηρεάζοντας έτσι την κοινή γνώμη και τους παράγοντες της δίκης για το αποτέλεσμά της. Θυμίζουμε ότι η καταδίκη των τεσσάρων είχε στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο σε μια γραπτή κατάθεση άλλου Αφγανού πρόσφυγα της Μόριας ο οποίος, αναφέροντας μόνο τέσσερα μικρά ονόματα κοινά στην αφγανική κοινότητα ως υπαίτιους της φωτιάς, στη συνέχεια αναγνώρισε και τα πρόσωπά τους σε ισάριθμες φωτογραφίες που του επέδειξε η αστυνομία.
Ο συγκεκριμένος μάρτυρας δεν εμφανίστηκε ποτέ στη δίκη, αφού τις επόμενες ημέρες πήρε θετική απόφαση ασύλου και εξαφανίστηκε από τη χώρα, αποφεύγοντας έτσι μεταξύ άλλων και τη βάσανο μιας μαρτυρίας που, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, καμία σχέση δεν είχε με την πραγματικότητα που βίωσαν εκείνο το βράδυ οι 20.000 πρόσφυγες του καταυλισμού. Δεν ήταν όμως μόνο το γεγονός της απουσίας του βασικού μάρτυρα κατηγορίας η αιτία που η δίκη αυτή έμεινε βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων.
Οι τρεις δικηγόροι του Legal Center of Lesvos είδαν στην κεκλεισμένων των θυρών δίκη να απορρίπτονται η μία μετά την άλλη οι ενστάσεις που προέβαλλαν με τρόπο καθ’ όλα νομικά τεκμηριωμένο. Χαρακτηριστικό ήταν ότι το κατηγορητήριο είχε παραδοθεί στους κατηγορούμενους μόνο στην ελληνική γλώσσα και έτσι ήταν αδύνατον για αυτούς να το κατανοήσουν. Γεγονός που αντιβαίνει βασικές αρχές δικαίου και πρόσφατα οδήγησε στην απαλλαγή όλων των αλλοδαπών κατηγορούμενων στην πολύκροτη υπόθεση ERCI που εκδικάστηκε στη Μυτιλήνη. Την απαλλαγή επικύρωσε και ο Αρειος Πάγος.
Σημαντικά ήταν και τα προβλήματα διερμηνείας που υπήρξαν, ενώ ακόμη ένα στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί ήταν το γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα των αφγανικών αρχών, ήταν ανήλικοι και έτσι προέκυπτε ζήτημα αναρμοδιότητας του δικαστηρίου. Ζήτημα που το δικαστήριο τότε ξεπέρασε απορρίπτοντας την ένσταση, βασιζόμενο σε μια εκτίμηση ειδικού που κλήθηκε να αποφανθεί για την ηλικία των τεσσάρων βασιζόμενος σε ακτινογραφίες του καρπού των χεριών τους. Επί της ουσίας της υπόθεσης, χαρακτηριστικό είναι το βίντεο της ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture που με επιστημονικό τρόπο «αναβίωσε» τρισδιάστατα σε υπολογιστή την πορεία της φωτιάς εκείνο το βράδυ, αποδεικνύοντας μεταξύ άλλων και τις ανακρίβειες της γραπτής μαρτυρίας που καταδίκασε τους τέσσερις. Με αφορμή τη δίκη, το σχετικό ντοκουμέντο παρουσιάστηκε εκ νέου χθες, Παρασκευή, στο Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας