Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.1°
4 BF
87%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.9° 11.0°
2 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
13.2° 11.0°
3 BF
86%
Ιωάννινα
Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
8°C
7.9° 7.9°
2 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
4 BF
67%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.0° 10.0°
2 BF
84%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
8.4° 6.4°
2 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
2 BF
91%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.8° 17.2°
4 BF
74%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.8°
1 BF
72%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.4° 17.7°
4 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.3° 12.3°
5 BF
82%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
88%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.9° 11.2°
3 BF
93%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.1° 13.5°
1 BF
88%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 17.6°
2 BF
78%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 15.1°
1 BF
66%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 15.3°
2 BF
58%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
13.7° 10.8°
2 BF
99%
Καστοριά
Ασθενείς βροχοπτώσεις
6°C
6.1° 6.1°
2 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Κινητοποίηση δικηγόρων έξω από το δικαστικό μέγαρο της Θήβας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κινητοποίηση δικηγόρων έξω από το δικαστικό μέγαρο της Θήβας

«Οχι» από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θήβας στην προαναγγελθείσα υποβάθμιση του Πρωτοδικείου

Αλυσιδωτές αντιδράσεις έπειτα από τις προαναγγελίες Βορίδη που αγνόησε το αίτημα των κατοίκων Θήβας και Λιβαδειάς ώστε να εξαιρεθεί ο νομός Βοιωτίας από τον δικαστικό «Καλλικράτη»

Οξύτατες αντιδράσεις σε ολόκληρη τη Θήβα έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τον νέο δικαστικό «Καλλικράτη», για τον οποίο έχει ήδη υπάρξει δημόσια κατακραυγή φορέων της Δικαιοσύνης και πολιτών πανελλαδικά. Αν και το κυβερνητικό πλάνο για τα δικαστήρια δεν έχει δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα ως σχέδιο νόμου μέχρι σήμερα, οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες αφού προσβλέπει να δώσει «λύση» στο πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης με την κατάργηση ή συγχώνευση δικαστικών υπηρεσιών.

Ειδικά στην περίπτωση της Βοιωτίας, οι επιταγές του νέου δικαστικού χάρτη σηματοδοτούν το κλείσιμο ή την υποβάθμιση του Πρωτοδικείου της Θήβας, με αποτέλεσμα οι δικηγόροι της περιοχής, που απέχουν από τα καθήκοντά τους από τα μέσα Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων του δικηγορικού σώματος, να ακολουθούν ακόμη σκληρότερη αποχή από αυτήν που προέβλεπαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Στις 25 Ιανουαρίου 2024, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στη Λιβαδειά προανήγγειλε τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πρωτοδικείου στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας και Εφετείου στη Θήβα, με περιορισμένες αρμοδιότητες. Αυτή θεωρήθηκε η μεσοβέζικη «λύση», προκειμένου να κατευναστούν οι αντιδράσεις που είχαν ξεσπάσει από τις βλέψεις του υπουργείου Δικαιοσύνης που ουσιαστικά σχεδιάζει τη συγχώνευση δικαστηρίων και την ύπαρξη ενός Πρωτοδικείου σε κάθε νομό. Κοινό αίτημα των κατοίκων των δύο πόλεων εξαρχής ήταν να εξαιρεθεί ο νομός από τον κυβερνητικό σχεδιασμό και να παραμείνουν ως έχουν τα Πρωτοδικεία στη Λιβαδειά και στη Θήβα αφού καλύπτουν υψηλό όγκο εργασίας και αριθμού εκδικαζόμενων υποθέσεων.

Η προαναγγελία του υπουργού Επικρατείας προκάλεσε αλυσιδωτές κινητοποιήσεις στη Θήβα καθώς η όποια υποβάθμιση του Πρωτοδικείου συνεπάγεται την κατάργηση νευραλγικών υπηρεσιών και επηρεάζει τόσο χρονικά όσο και οικονομικά όλον τον πληθυσμό της περιοχής: όχι μόνο θα πρέπει να υποστούν το κόστος των τεράστιων μετακινήσεων για να εξυπηρετηθούν σε μια άλλη πόλη, αλλά και να υπομείνουν τις αναπόφευκτες καθυστερήσεις από το υπερφορτωμένο πρόγραμμα ενός Πρωτοδικείου που θα χειρίζεται τις υποθέσεις όλου του νομού. Πρόκειται για το αντίθετο αποτέλεσμα από τους στόχους που το νέο νομοσχέδιο υποτίθεται πως εξυπηρετεί.

Οι αντιδράσεις των πολιτών εκφράζονται καθημερινά με κινητοποιήσεις, με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο της 1ης Φεβρουαρίου 2024 όπου συμμετείχαν χιλιάδες. Οι δικαστικοί υπάλληλοι προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε καθημερινές στάσεις εργασίας, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ζητώντας τη μη συγχώνευση των δικαστηρίων. Την ίδια στιγμή, εν αναμονή του νομοσχεδίου, έχει συσταθεί με τη στήριξη 65 φορέων της Ανατολικής Βοιωτίας η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Θήβας, που ζητά την αυτόνομη λειτουργία του Πρωτοδικείου και προαναγγέλλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Πρόσφατα μάλιστα ο Δικηγορικός Σύλλογος πραγματοποίησε συμβολικά πενθήμερη κατάληψη στο Δικαστικό Μέγαρο με τη συμπαράσταση του δήμου, φορέων και συλλόγων της πόλης, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΘ.

Τεράστιος όγκος υποθέσεων

Το μέγεθος του προβλήματος μπορεί να εκτιμηθεί εύκολα αν συνυπολογίσει κανείς πως το Πρωτοδικείο Θήβας διαχειρίζεται τεράστιο όγκο αστικών και ποινικών υποθέσεων: εξυπηρετεί μια περιοχή με μόνιμο πληθυσμό 65.000 ανθρώπων, ενώ καλύπτει δικαστικά και υποθέσεις που προκύπτουν από τη λειτουργία των εκατοντάδων εργοστασιακών μονάδων της βιομηχανικής ζώνης της περιοχής (Σχηματάρι-Οινόφυτα). Ταυτόχρονα, εκεί βρίσκονται οι γυναικείες φυλακές Ελεώνα, οι μεγαλύτερες γυναικείες φυλακές στη χώρα, με πάνω από 500 κρατούμενες, και η δεύτερη μεγαλύτερη φυλακή μετά τις φυλακές Κορυδαλλού.

Οπως σημειώνει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας, Σωτηρία Μανάρα-Μαυράκη, το Πρωτοδικείο Θήβας «είναι το μεγαλύτερο Δικαστικό Μέγαρο της Στερεάς Ελλάδας. Εχει 8 ακροατήρια, δεκάδες γραφεία, κρατητήρια και εισόδους για κρατούμενους και πάρκινγκ υπόγειο. Συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις, ενώ μόνο το 2023 έγιναν 900 μεταγωγές κρατουμένων. Οποιαδήποτε υποβάθμισή του σε μη Κεντρικό Πρωτοδικείο Βοιωτίας θα είναι παράνομη, άδικη και καταστρεπτική για την πόλη και τους πολίτες».

Μέχρι σήμερα ο δικηγορικός σύλλογος έχει απευθυνθεί επανειλημμένα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, λαμβάνοντας ως απάντηση πως το Πρωτοδικείο θα διατηρηθεί, χωρίς όμως εγγυήσεις ως προς τη μορφή και τις αρμοδιότητες που θα έχει. Οπως σημειώνουν πηγές της «Εφ.Συν.», ακόμη και αν το Πρωτοδικείο δεν κλείσει άμεσα και μετατραπεί σε περιφερειακή έδρα, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αναπόφευκτη κατάργησή του σε λίγα χρόνια, με σοβαρότατες συνέπειες για την επαρχία της Θήβας η οποία έχει ήδη δεχθεί σοβαρή υποβάθμιση με τις συγχωνεύσεις άλλων υπηρεσιών, όπως του ΕΦΚΑ, της ΔΟΥ και της Επιθεώρησης Εργασίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Οχι» από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θήβας στην προαναγγελθείσα υποβάθμιση του Πρωτοδικείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας