Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.5° 16.2°
3 BF
72%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
12°C
13.3° 10.8°
1 BF
89%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.3° 16.6°
6 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
2 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14°C
13.9° 13.0°
2 BF
88%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
11.0° 10.1°
1 BF
93%
Κοζάνη
Ασθενής ομίχλη
7°C
7.4° 6.8°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
3 BF
79%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.8° 22.2°
6 BF
27%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.3°
1 BF
63%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.8° 18.3°
4 BF
72%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
4 BF
87%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
4 BF
55%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.0° 12.9°
3 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.2° 14.5°
1 BF
95%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.8°
4 BF
88%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
19.3° 15.5°
0 BF
85%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.8° 12.3°
3 BF
90%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.7° 10.8°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.2° 8.2°
2 BF
97%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
dikastirio
Φωτογραφία αρχείου | EUROKINISSI

Μάτι: Πρόταση απαλλαγής για Δούρου, Ψινάκη και άλλους πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής

Την πλήρη απαλλαγή για όλες τις επιμέρους κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στην πρώην Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, και στον πρώην δήμαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη,
στη δίκη για τις φονικές πυρκαγιές με την Ανατολική Αττική πρότεινε -κατά τη δεύτερη ημέρα εισήγησης του- ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας. 

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή της και για τα εννέα αποδιδόμενα αδικήματα αφού όπως φάνηκε από την αποδεικτική διαδικασία δεν υπήρχαν ευθύνες της Περιφέρειας. 

Ζήτησε επίσης την απαλλαγή πέντε ακόμη κατηγορούμενων, των Χρ. Λαμπρη και Χρ. Δροσοπούλου όπως και του  Γ. Πορτοζούδη όπως και ο τότε διοικητής των ΕΜΑΚ Στέφανος Κολοκούρης. Πρότεινε να αθωωθεί και ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και ζήτησε την ενοχή του Βάιου Ανασια, αντιδήμαρχου Μαραθώνα, υπεύθυνου για την καθαριότητα, όπως επίσης του Χαράλαμπου Χιώνη, διοικητή της πυροσβεστικής για δυο κατηγορίες.

Η παντελής έλλειψη συντονισμού κατά την κατάσβεση και η αδικαιολόγητη παράλειψη να μην ενημερωθούν οι πολίτες για τον επερχόμενο μεγάλο κίνδυνο συνετέλεσαν, κατά τον εισαγγελέα στη δίκη για το Μάτι, στον εφιαλτικό απολογισμό των 104 νεκρών και των δεκάδων εγκαυματιών.

Επεσήμανε ότι η μοναδική οδηγία που δόθηκε ήταν «κάντε ο,τι μπορείτε σώστε ο,τι σώζεται» γεγονός που αποτυπώνει την παντελή απουσία του κράτους τις ώρες του κινδύνου. 

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ο κ. Μανιάτης ανέφερε: 
«Υπήρχε και ο χρόνος και οι εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιούσε έγκαιρα..Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες .Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο.  Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε. Μπορούσε και έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές». 

Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε και στο κεφάλαιο της έλλειψης  συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων. «Αποδείχθηκε ,ότι έφταναν οχήματα που δεν ενημέρωναν για την άφιξη τους και ότι άλλα οχήματα  έφταναν αυτοβούλως χωρίς συντονισμό. Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του επίγειου επικεφαλής με τις δυνάμεις που πήγαιναν στην περιοχή. Δήμαρχοι και τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη φωτιά». 

Ο εισαγγελέας με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από την πολύμηνη διαδικασία ανέδειξε το βασικό πρόβλημα που ήταν  ότι εκείνη  την ημέρα  υπήρξε κατά βάση έλλειψη συντονισμού μεταξύ των δυνάμεων. 

Επικαλέστηκε μάλιστα κατάθεση μάρτυρα  αστυνομικού, ο οποίος εξεταζόμενος στο δικαστήριο  ανέφερε πως οδηγίες ήταν: «Να  κάνουμε ο,τι μπορούμε για να σώσουμε ανθρώπους περιουσίες και ζώα». 

 Στη συνέχεια ο ίδιος ο αστυνομικός όπως είπε ο εισαγγελέας «με δική του πρωτοβουλία μπήκε στο Μάτι για να κάνει διασώσεις. Δεν υπήρχε πυροσβεστική στο Μάτι! Ανέμεναν εντολές για να δράσουν .Ο ίδιος μάρτυρας αστυνομικός είπε ότι ενώ καιγόταν η περιοχή και καίγονταν τα πεύκα  μπήκε πρώτος στην περιοχή και είδε μια περιοχή σαν να έχει περάσει πυρηνική βόμβα. Και όταν ρωτήθηκε αν είδε πυροσβεστικά στο Μάτι είπε όχι. Δεν είχε επικοινωνία με κανέναν στο πεδίο δεν του δόθηκε καμία εντολή ούτε για πώς θα μπορούσε να συνδράμει. Μόνος του με δυνάμεις που κατάφερε να  κινητοποιήσει τα δύο οχήματα της πυροσβεστικής που παρέμεναν καθηλωμένα  και μπήκε στο Μάτι . Μια παρόμοια κατάσταση επικράτησε στην περιοχή από όλους με αποτέλεσμα οι ήδη ανεπαρκείς δυνάμεις να γίνονται ακόμα ανεπαρκέστερες». 

Επιπλέον ο εισαγγελέας επικαλέστηκε καταθέσεις συγγενών θυμάτων που βεβαίωσαν την  απουσία πυροσβεστικών οχημάτων στο Μάτι κυρίως τον πρώτο χρόνο της φωτιάς τονίζοντας ότι όλοι έκαναν λόγο για μεμονωμένες αυτοσχέδιες προσπάθειες διάσωσης αλλά για παντελή έλλειψη κεντρικού συντονισμού 

«Κάθε ενέργεια για να τεθούν οι πολίτες σε εγρήγορση θα ήταν επωφελής για αυτούς. Τα πράγματα θα εξελίσσονταν καλύτερα σε σχέση με τον τρόπο που εξελίχθηκαν . Κάποιες από τις εκδοχές που έχουν διατυπωθεί προσβάλλουν τη λογική μας» σημείωσε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μάτι: Πρόταση απαλλαγής για Δούρου, Ψινάκη και άλλους πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας