«Καμία συγγνώμη δεν είναι αρκετή γιατί ποτέ και τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τις ζωές των θυμάτων» ήταν τα πρώτα λόγια της Ρένας Δούρου, βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όταν κάθισε στο βήμα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Χθες ήταν η δική της σειρά να απολογηθεί για την πυρκαγιά στο Μάτι, αφού ως πρώην περιφερειάρχης Αττικής βρίσκεται ανάμεσα στους 21 κατηγορούμενους της δίκης που κρίνονται για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της πρόκλησης σωματικών βλαβών από αμέλεια.
«Η συγγνώμη αυτή είναι ανεξάρτητη και από οποιοδήποτε αίσθημα πικρίας για μια άδικη κατηγορία. Εκείνο που προέχει είναι η αδικία που υφίστανται άλλοι και όχι εμείς» τόνισε. Αν και δεν πρόλαβε χθες να ολοκληρώσει την απολογία της, έκανε σαφές εξ αρχής πως θεωρεί ότι κατέστη «εξιλαστήριο θύμα» από τη Νέα Δημοκρατία, τότε αξιωματική αντιπολίτευση. «Λοιδορήθηκα, κατασυκοφαντήθηκα, απειλήθηκα, [...] ο Τύπος της αντιπολίτευσης με έλεγε φόνισσα» υπογράμμισε.
Η κατηγορούμενη, η οποία πρόσφατα αθωώθηκε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών για όλες τις κατηγορίες που αφορούν την πυρκαγιά στο Μάτι, τόνισε πως η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν σε ετοιμότητα όπως προβλέπει το νομικό πλαίσιο και πως απόλυτη αρμοδιότητα για τη διαχείριση της φωτιάς και τη διάσωση πολιτών είχε η Πυροσβεστική. «Η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμει σε πυρκαγιές μόνο σε περίπτωση που λάβει σχετικό αίτημα» από τους αρμόδιους φορείς, κάτι που, όπως είπε, δεν έγινε στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Μάτι παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τα αρμόδια στελέχη της Πυροσβεστικής.
Η αδυναμία της Πυροσβεστικής ήταν και η βασική πτυχή που έθεσε στο επίκεντρο, τονίζοντας πως τα στελέχη που δικάζονται ήδη ομολόγησαν στο δικαστήριο πως το Πυροσβεστικό Σώμα δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει δύο μεγάλα μέτωπα ταυτόχρονα: την πυρκαγιά της Κινέτας, που είχε ξεσπάσει το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου 2018, και του Νταού Πεντέλης που ξέσπασε αργότερα και κατέληξε στο Μάτι. «Εχουμε ομολογία από τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής ότι δεν είχε τα μέσα για να ανταποκριθεί στα δύο συμβάντα. Φανταστείτε να είχαμε και τρίτο στα διυλιστήρια (σ.σ. της Motor Oil). Αυτή την αδυναμία τη μάθαμε τελικά με έναν τραγικό τρόπο» κατέληξε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας