Το ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα αποφανθεί αν θα αναιρεθεί η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου με την οποία οι κατηγορούμενοι Μανώλης Κούκουρας και Αλέξανδρος Λουτσάι καταδικάστηκαν για τον βιασμό και τη δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο.
Η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου είχε ανακοινωθεί τον Μάιο του 2022 και δεν είχε διαφοροποιηθεί από την πρωτόδικη απόφαση: δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους και επιβλήθηκε στον καθένα ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία συν δεκαπέντε χρόνια για τον βιασμό της φοιτήτριας.
Οι κατηγορούμενοι προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο επικαλούμενοι μια σειρά ισχυρισμών για την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου. Οπως ότι υπήρξε παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητας που συνίσταται στην ανάγνωση, στο ακροατήριο, επικριτικών δημοσιευμάτων σε βάρος των κατηγορουμένων ή ότι εσφαλμένα οι δικαστές αναφέρουν ότι υφίστανται παλμικά αποτυπώματα στο σίδερο (αντικείμενο με το οποίο δέχτηκε δολοφονικά χτυπήματα η φοιτήτρια), ενώ το σχετικό έγγραφο αναφέρει ότι υπάρχει μόνο ένα αποτύπωμα και αυτό στη βάση του σίδερου. Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ελένη Κοντακτσή, εισηγήθηκε την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του Εφετείου φέρει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και ότι «οι δικαστές δεν επηρεάζονται από δημοσιεύματα, αποφασίζουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους».
Ιωάννης Τοπαλούδης, πατέρας θύματος: «Τα μελανά σημεία της Δικαιοσύνης»
Η οικογένεια της Ελένης δεν παρέστη χθες στον Αρειο Πάγο, μη έχοντας ούτως ή άλλως το δικαίωμα να τοποθετηθεί. Ο Ιωάννης Τοπαλούδης μίλησε στην «Εφ.Συν.» για την επίπονη και πολυέξοδη διαδικασία που βιώνουν από το 2018.
«Οι κατηγορούμενοι έφτασαν μέχρι τον Αρειο Πάγο, σύμφωνα με το δικαίωμα που ορθά τούς δίνει ο νόμος. Εκείνοι βέβαια έχουν νομική εκπροσώπηση την οποία πληρώνουμε εμείς, οι Ελληνες φορολογούμενοι. Σε αντίθεση με εμάς που όλα αυτά τα χρόνια καλούμαστε να πληρώνουμε από τα χρήματα που δεν έχουμε για να υπερασπιστούμε το δίκιο μας απέναντι σε αυτούς τους εγκληματίες. Αυτό είναι ένα από τα μελανά σημεία της ελληνικής Δικαιοσύνης, ότι δηλαδή οι οικογένειες των θυμάτων καλούνται να βιώνουν το τραύμα τους ξανά και ξανά σε μια βασανιστική και πολυέξοδη διαδικασία. Ακόμη ένα μελανό σημείο είναι ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί στον Ποινικό Κώδικα ο όρος “γυναικοκτονία”. Ας μην τον φοβούνται οι πολιτικοί που αποφασίζουν, είναι μείζονος σημασίας να ενταχθεί στον Ποινικό Κώδικα, όπως και ο όρος “οικογενειοκτονία”, επειδή οι γυναικοκτόνοι δεν σκοτώνουν μόνο μια γυναίκα, αλλά καταδικάζουν σε θάνατο την οικογένειά της για την υπόλοιπη ζωή της».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας