Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
32°C
33.0° 30.8°
2 BF
35%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
30°C
31.9° 28.6°
1 BF
55%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 28.0°
1 BF
65%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
0 BF
65%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.6° 28.9°
3 BF
58%
Βέροια
Αίθριος καιρός
30°C
29.8° 26.8°
1 BF
58%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 26.2°
0 BF
32%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
32°C
31.6° 31.6°
1 BF
39%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 28.0°
1 BF
58%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.3° 27.9°
3 BF
61%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
29.8° 28.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
30.7° 29.7°
1 BF
66%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.9°
0 BF
65%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
28°C
29.0° 27.9°
0 BF
42%
Λαμία
Αίθριος καιρός
30°C
30.1° 29.5°
1 BF
47%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 28.8°
4 BF
80%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
31°C
33.2° 29.8°
2 BF
30%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 28.3°
2 BF
48%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.7° 27.5°
2 BF
72%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.9°
1 BF
48%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
Αρειος Πάγος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πού είναι η Δικαιοσύνη όταν ολόκληρη η χώρα καίγεται και πνίγεται;

Κάθε μαύρο ευρωπαϊκό ρεκόρ έσπασε φέτος στην Ελλάδα ● Εκτεταμένες περιοχές μετατράπηκαν σε λασπολίμνες, μετράμε ξανά δεκάδες νεκρούς, αγνοούμενους και αποκλεισμένους, πριν από λίγες βδομάδες κατακάηκαν τα εναπομείναντα δάση κι όμως ένας από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας μοιάζει απλός παρατηρητής ● Γιατί, αλήθεια, η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποφεύγει να παραγγείλει μια κατεπείγουσα έρευνα που ίσως αναδείκνυε την πλήρη αποδόμηση της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και τις προσωπικές ευθύνες των πολιτικών;

Την ώρα που η Ελλάδα μετράει ξανά τους νεκρούς της, την ώρα που νομοί ολόκληροι έχουν μετατραπεί σε λασπολίμνες, την ώρα που η χώρα έχει κοπεί στα δύο κι ενώ ακόμα υπάρχουν άνθρωποι αγνοούμενοι και αποκλεισμένοι, ένας βασικός πυλώνας της δημοκρατίας, η Δικαιοσύνη, μοιάζει να είναι απολύτως απούσα. Απλός παρατηρητής που περιορίζεται στη διακοπή των συνεδριάσεων δικαστηρίων στις περιοχές που έχουν πληγεί.

 Μπορεί το «έτοιμο» σχέδιο της κυβέρνησης και της Πολιτικής Προστασίας να κατάφερε φέτος να αφανίσει τη μισή Ελλάδα, σπάζοντας κάθε μαύρο ευρωπαϊκό ρεκόρ, όμως οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης αρκέστηκαν στη θλίψη και απέφυγαν τις κακοτοπιές μιας κατεπείγουσας δικαστικής έρευνας που ίσως αναδείκνυε την πλήρη αποδόμηση της Δασικής και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τις προσωπικές ευθύνες των πολιτικών και όχι μόνο προϊσταμένων τους.

«Απρόσωπες» ευθύνες

Γιατί υπήρχε ένας δασικός στην Πάρνηθα και με τίνος απόφαση; Γιατί στο πολύτιμο Δάσος της Δαδιάς δεν υπήρχαν παρά μόνο 4-5 δασικοί; Γιατί δεν είχαν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες τουλάχιστον στα περιαστικά δάση; Γιατί παραλίγο να ανατιναχτεί η Αγχίαλος, ενώ την τελευταία στιγμή σώθηκαν διά θαλάσσης τα F16; Ποια κατεπείγουσα εντολή για έρευνα έδωσε η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έτσι ώστε να αναζητηθούν ευθύνες με ονοματεπώνυμα για την καταστροφή στην Ελλάδα, όταν οι άλλες χώρες της Μεσογείου με ανάλογες συνθήκες καύσωνα κατάφεραν με σοβαρά σχέδια πρόληψης να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές;

 Κι αν όλα τα παραπάνω έγιναν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δηλαδή πάνω στις διακοπές, η τελική καταστροφή γίνεται τώρα τον Σεπτέμβρη, με τη μισή χώρα να έχει μετατραπεί σε λίμνη, λες και πρόκειται για φαβέλες της Λατινικής Αμερικής ή των Φιλιππίνων.

Η Δικαιοσύνη αμέτοχη, η Πολιτική Προστασία επί επιτελικού κράτους και οι ευθύνες της «απρόσωπες», οι δήμαρχοι και κυρίως οι περιφερειάρχες «πέφτουν ξανά από τα σύννεφα», λες και δεν είχε προηγηθεί η Μάνδρα, λες και δεν είχε προηγηθεί ο «Ιανός» στη Θεσσαλία, λες και δεν είχε προηγηθεί η πλημμύρα στην Εύβοια με 8 νεκρούς, λες και δεν γνωρίζουν οι πολίτες αυτών των περιοχών πώς αξιοποιήθηκαν από τις κατασκευαστικές των κολλητών τα εκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων ή των προαποφασισμένων διαγωνισμών για αντιπλημμυρικά έργα που αποδεικνύονται με τραγικό τρόπο βιτρίνα και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς.

Και μην τολμήσει κανείς να ισχυριστεί ότι μόνο τώρα είναι ακραία τα φαινόμενα ή ότι δεν γνώριζαν ή ότι δεν το περίμεναν. «Το καιρικό φαινόμενο του μεσογειακού κυκλώνα (ΙΑΝΟΣ) αναμένεται να επαναλαμβάνει την καταστροφική εμφάνισή του κάθε χρόνο στις αρχές του φθινοπώρου, λόγω της υπερθέρμανσης των υδάτων της Μεσογείου» προειδοποιεί ακόμα και η Wikipedia!

Μπορεί η κυβέρνηση να φτάνει στο σημείο να αμφισβητεί ακόμα και τα στοιχεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αλλά σε ό,τι αφορά την τωρινή κακοκαιρία -όπως και εκείνη του «Ιανού»- οι επικεφαλής της ΕΜΥ και οι άλλοι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν πολλές ημέρες, δίνοντας έγκαιρα περιθώρια λήψης μέτρων προστασίας με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για κάθε περιοχή.

Είχαν μεταφερθεί εγκαίρως στις περιοχές αυτές λέμβοι και ειδικές δυνάμεις του στρατού; Είχαν τροφοδοτηθεί οι κάτοικοι με νερό και προμήθειες για την περίπτωση αποκλεισμού τους στις περιοχές που ήταν από τους χάρτες στο κόκκινο; Είχαν μεταφερθεί σε κάθε χωριό που θα βρισκόταν στο «μάτι» του κυκλώνα διασώστες και πυροσβέστες; Είχαν γίνει σχέδια για τη φιλοξενία πλημμυροπαθών;

Μια ταλαιπωρημένη από τις πυρκαγιές και αποδεκατισμένη επί επιτελικού κράτους Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει μαζί με τις καθυστερημένες ομάδες διάσωσης τα πλημμυρικά φαινόμενα που αφανίζουν όχι μόνο χωριά και πόλεις μέσα στη λάσπη αλλά και τις βασικές υποδομές του κράτους. Αυτό δεν θα πρέπει να απασχολήσει άμεσα την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όταν ήδη έχουμε διψήφιο αριθμό νεκρών, αγνοούμενους και ανυπολόγιστες καταστροφές;

 Μπόρεσαν ή δεν μπόρεσαν λόγω πλημμύρας να ενεργήσουν άμεσα τα ελικόπτερα διάσωσης που, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, σώθηκαν στο παρά πέντε, όπως έγινε και στην Αγχίαλο;

Η «Καθημερινή» έγραψε ότι υπήρξε αλαλούμ στην επικοινωνία των εμπλεκόμενων φορέων με αποτέλεσμα για αρκετές ώρες να μην εμφανίζονται στο πεδίο σωστικά μέσα και προσωπικό της Πυροσβεστικής ή του Στρατού και ότι από τα 12 αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης Super Puma μόνο 4 μπορούν να πετάξουν και μόνο 2 είχαν αρκετές ώρες διαθέσιμες για να επιχειρήσουν στη Θεσσαλία, ενώ, παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις, τα ελικόπτερα κόντεψαν να «πνιγούν» στη λάσπη στο Στεφανοβίκειο.

Αποκαλυπτικά τα σχετικά ρεπορτάζ του «Documento». Πού είναι λοιπόν η κατεπείγουσα εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου έτσι ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες για τις ευθύνες «όσο ψηλά κι αν βρίσκονται»;

 Μπορεί να αγωνιά σήμερα ο γαλάζιος περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, αλλά δεν παύει να είναι ο ίδιος που διαχειρίστηκε την περιφέρεια μετά τον «Ιανό» και την αποκατάσταση και τώρα βλέπει τους νομούς και τα πολυδιαφημισμένα «έργα» της ΤΕΡΝΑ να τα καταπίνει η λάσπη. «Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει έργα 110 εκατ. ευρώ σε ποτάμια και 143 εκατ. ευρώ σε υποδομές στους δήμους αρμοδιότητάς της στην Π.Ε. Καρδίτσας – Αργιθέα, Καρδίτσα και Μουζάκι» (27.9.2021, dytikesmaties.gr).

Δημόσιο ταμείο

Τι έγιναν λοιπόν και πώς αξιοποιήθηκαν τα εκατομμύρια του δημόσιου ταμείου; Πού είναι η Δικαιοσύνη όταν ειδικά στην Καρδίτσα υποτίθεται ότι μετά τον «Ιανό» είχαν προχωρήσει τα έργα της «παντοδύναμης» ΤΕΡΝΑ; Πού είναι άραγε το «χαμένο» πόρισμα της Δικαιοσύνης τρία ολόκληρα χρόνια μετά τον «Ιανό» και πότε θα ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα για τις ευθύνες των αρμοδίων της Πολιτικής Προστασίας και των πολιτικών προϊσταμένων τους;

 Πού είναι η Δικαιοσύνη όταν, ενόσω ο πρωθυπουργός ζητάει βοήθεια, η Ελλάδα βρίσκεται υπόλογη γιατί δεν ανταποκρίθηκε στις οδηγίες της Ε.Ε. που επέβαλλαν επικαιροποίηση των σχεδίων για τις απορροές των ποταμών και τους κινδύνους πλημμύρας; («Αδιαφορία στις προειδοποιήσεις της Κομισιόν για τις πλημμύρες!», «Εφ.Συν.», 8.9.2023).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πού είναι η Δικαιοσύνη όταν ολόκληρη η χώρα καίγεται και πνίγεται;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας