«Δικαστικός σεισμός» χαρακτηρίστηκε από τα συστημικά ΜΜΕ η απόφαση 23 ανώτατων δικαστών, μεταξύ των οποίων η απερχόμενη πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, να ζητήσουν με μέιλ(!) τη διαγραφή τους από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Οσοι διάβασαν το συγκεκριμένο μέιλ που είδε το φως της δημοσιότητας θα αναρωτήθηκαν προφανώς τι ήταν εκείνο που οδήγησε δικαστές, που φέρεται να στήριξαν με θέρμη την εκλογή του σημερινού προεδρείου της Ενωσης, να προχωρούν σε αυτό το πρωτοφανές «άδειασμα»; Κι όμως, όπως όλα δείχνουν οι ανεξήγητες αυτές αντιδράσεις και η όψιμη αντιπαλότητα ούτε ανεξήγητες είναι ούτε προέκυψαν ξαφνικά.
Η ιστορία ξεκινάει από τη στιγμή που άρχισαν οι πρόσφατες εισηγήσεις για την προαγωγή ή όχι δικαστών και εισαγγελέων σε όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης. Χάρη στην ορμπανικού τύπου διάταξη που θέσπισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον νέο Δικαστικό Κώδικα, οι δικαστές που λαμβάνουν αρνητική εισήγηση για την προαγωγή τους και εφόσον δεν διασφαλίσουν θετική κρίση από κάποια μέλη του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρουσιαστούν στο ανώτατο όργανο και να εκφράσουν την άποψή τους και τις αντιρρήσεις τους για το «κόψιμο».
Οι πρώτες εύλογες αντιδράσεις στον συγκεκριμένο αποκλεισμό δικαστικών λειτουργών από τα δικαιώματά τους είχαν διατυπωθεί αρχικά από τη μειοψηφία του Δ.Σ. της Ενωσης με ανάρτηση στον ιστότοπο antimolia.gr. Οι αντιδράσεις της μειοψηφίας για το επικείμενο μαχαίρι στις προαγωγές με πρωτοφανή αριθμό αρνητικών εισηγήσεων περιλαμβάνονται και στο σχετικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» («Προαγωγές δικαστών με χρώμα;», «Εφ.Συν.» 10.5.2023)
«Ακόμα και μικρά ή ασήμαντα πειθαρχικά παραπτώματα που μπορεί να έχουν τελεστεί 15 χρόνια πριν (ο Κώδικας Δικαστηρίων ΚΟΔΚΔΛ προβλέπει την παραγραφή παρόμοιων παραπτωμάτων στην πενταετία) γίνονται αφορμή για αποκλεισμό δικαστών από τις προαγωγές», επεσήμαινε η ανακοίνωση της μειοψηφίας, η οποία ζητούσε παράλληλα «να μη ληφθούν υπόψη μικρές καθυστερήσεις και συγκυριακές υπηρεσιακές υστερήσεις, σχετιζόμενες ιδίως με προβλήματα υγείας, οικογενειακά προβλήματα ή αυξημένη λόγω των συνθηκών χρέωση, που εύλογα μπορεί να αντιμετωπίσει ο καθένας μας στη διάρκεια του μακρού υπηρεσιακού του βίου».
Την επόμενη ημέρα του σχετικού δημοσιεύματος της «Εφ.Συν.», το προεδρείο της ΕνΔΕ εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση (δημοσιεύτηκε στην «Εφ.Συν.» με τα δικά μας ερωτήματα στις 11.5.2023 με τίτλο «Ποιος απειλεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης»). Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων φτάνει σε μια ακατανόητη δίκη προθέσεων ότι «πρώτη φορά[!] στη μεταπολίτευση γίνεται τέτοια προσπάθεια αμφισβήτησης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης σε εσωτερικό επίπεδο προαγωγών και κλονισμού της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ανεξαρτησία του θεσμού». Το αν παραβιάζεται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης όχι με δημοσιεύματα αλλά με συνεχείς κυβερνητικές νομοθετικές και παντός τύπου παρεμβάσεις δεν προβλημάτισε προφανώς το προεδρείο της ΕνΔΕ.
Στη συνέχεια και αφού το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο φέρεται να έκοψε δεκάδες δικαστικούς λειτουργούς από την προαγωγή τους, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις όσων γνωρίζουν, το «κόψιμο» αφορούσε και πολλούς εξαιρετικά ικανούς, έμπειρους και δοκιμασμένους επί χρόνια δικαστές που χαίρουν εκτίμησης από το σύνολο των συναδέλφων τους, το προεδρείο της Ενωσης, που προφανώς δέχτηκε έντονες διαμαρτυρίες «κομμένων» μελών για τη στάση του, εξέδωσε νέα ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση που, άγνωστο γιατί, υπογράφεται από την πρόεδρο Μαργαρίτα Στενιώτη και τον αν. γενικό γραμματέα κ. Βεργώνη και όχι από τη γενική γραμματέα Ελευθερία Κώνστα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ακριβώς αυτό που είχε επισημάνει τόσο η μειοψηφία του Δ.Σ. όσο και το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.».
Δηλαδή, τις απαράδεκτες διατάξεις που θέσπισε η κυβέρνηση στον νέο Κώδικα με τις οποίες εμποδίζεται ακόμα και η φωνή δικαστικών που ενδεχομένως υπέστησαν μια κατάφωρη αδικία:
«Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων μετά από επισταμένη έρευνα και υπό την τελολογική προσέγγιση των άνω διατάξεων των άρθρων 91 παρ. 12 και 81 παρ. 8 Ν.4938/2022 (Νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών), ερευνώντας το χρονικό της ψήφισής τους και της διαμόρφωσης του τελικού περιεχομένου αυτών κατά το στάδιο των νομοτεχνικών βελτιώσεων, σύμφωνα με το οποίο (περιεχόμενο) για την άσκηση προσφυγής κατά της, αρνητικής για την προαγωγή, απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (υπό 11μελή ή υπό 15μελή σύνθεση) απαιτείται ο προσφεύγων να έχει λάβει δύο θετικές ψήφους ή τρεις θετικές ψήφους αντιστοίχως, επισημαίνει ότι οι άνω διατάξεις ελέγχονται από άποψη συνταγματικότητας […]
Σε κάθε περίπτωση, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με το άνω σκεπτικό περί μη συνταγματικά ανεκτής της περιστολής του δικαιώματος προσφυγής στην Ολομέλεια του Α.Π., θα ζητήσει την άμεση κατάργηση των προϋποθέσεων που θέτουν οι ανωτέρω νομοθετικές διατάξεις».
Η πρόεδρος Μαργαρίτα Στενιώτη, η οποία στηρίχτηκε ολόθερμα στις εκλογές και από μεγάλο αριθμό αρεοπαγιτών, που σήμερα αποφάσισαν να ζητήσουν τη διαγραφή τους, βρέθηκε στο στόχαστρο προφανώς επειδή «τόλμησε» να θεωρήσει εύλογες τις διαμαρτυρίες των δεκάδων «κομμένων».
Αυτή είναι με δύο λόγια η εξήγηση για την ξαφνική αυτή ενέργεια που δημιουργεί σοβαρό ρήγμα στους κόλπους της μεγαλύτερης δικαστικής Ενωσης και μάλιστα ανάμεσα σε όσους μέχρι σήμερα αδιαμαρτύρητα και χωρίς αντιρρήσεις έκαναν δεκτές όλες τις κυβερνητικές νομοθετικές παρεμβάσεις που παραβιάζουν εκτός των άλλων δικαιωμάτων και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Είναι επομένως σαφές ότι η άκρως επιθετική αυτή κίνηση των ανωτάτων δικαστικών και μελών του Δικαστικού Συμβουλίου που αδειάζει το σημερινό προεδρείο της ΕνΔΕ έχει στόχο. Κάθε διαμαρτυρία θα θεωρείται πλέον κατακριτέα και όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί θα είναι υποχρεωμένοι να σιωπούν αδιαμαρτύρητα ακόμα κι όταν κρίνουν ότι κατάφωρα παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματά τους με αντισυνταγματικές διατάξεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας