Ούτε εφτά μήνες δεν πέρασαν από την αμετάκλητη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθήνας που καταδίκαζε δύο αστυνομικούς, τον Αριστείδη Κόκκινο και τον Νίκο Σουτόγλου, για τον βασανισμό του κρατούμενου Χρήστου Χρονόπουλου στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας το 2007, που τον οδήγησε σε μόνιμη ολική κινητική αναπηρία, η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα. Μετά την οριστική καταδίκη τον περασμένο Ιούλιο, ένας εκ των δύο, ο φρουρός κρατητηρίων Νίκος Σουτόγλου φέρνει την υπόθεση στον Αρειο Πάγο, σε μια προσπάθεια να αναιρέσει τη δευτεροβάθμια απόφαση και να οδηγηθεί ξανά στις δικαστικές αίθουσες.
Χθες, ο καταδικασμένος για βασανισμό αστυνομικός ζήτησε ενώπιον του Ζ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου, θεωρώντας πως αυτή δεν είχε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Ο εισαγγελέας Γιάννης Αγγελής πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημά του από το δικαστήριο και σε δύο μήνες θα κριθεί αν η απόφαση των δικαστών του Αρείου Πάγου θα ταυτιστεί μετην πρόταση του εισαγγελικού λειτουργού.
Ο φρουρός κρατητηρίων, ο οποίος σε περίπτωση που η απόφαση καταστεί αμετάκλητη θα πρέπει να αποταχθεί από την ΕΛ.ΑΣ., αλλά και να χάσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης, είχε καταδικαστεί μαζί με τον Αριστείδη Κόκκινο τόσο πρωτόδικα, το 2015, όσο και στον δεύτερο βαθμό, με το Μικτό Ορκωτό Εφετείο να τους καταδικάζει σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή για βασανιστήρια που τέλεσαν σε βάρος του Χρήστου Χρονόπουλου. Ηταν μια εμβληματική απόφαση που δικαίωνε τον 48χρονο, ο οποίος περίμενε συνολικά 15 χρόνια για να βρει οριστική δικαίωση στις δικαστικές αίθουσες.
Στη δευτεροβάθμια δίκη, μάλιστα, η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, Βασιλική Χριστούλη, είχε εισηγηθεί την ενοχή των δύο κατηγορούμενων αστυνομικών, απορρίπτοντας την αναγνώριση ελαφρυντικών και επισημαίνοντας πως οι δύο αστυνομικοί «τόσα χρόνια μετά δεν έδειξαν καμία μεταμέλεια, ούτε στη θέα ενός ανθρώπου πάνω στο αναπηρικό καρότσι». «Ενας νέος, πλήρως λειτουργικός και αυτοεξυπηρετούμενος, μετατράπηκε σε έναν άνθρωπο που δεν θα μπορέσει να δει όπως έβλεπε, να φάει όπως έτρωγε, να περπατήσει όπως περπατούσε. Δεν θα ξαναερωτευτεί, δεν θα ξαναφλερτάρει, δεν θα ξαναζήσει τη ζωή του επειδή οι κατηγορούμενοι του έκοψαν τα πόδια και τα φτερά του», επισήμαινε κατά την αγόρευσή της.
«Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μετά τον βαρύτατο και μη αναστρέψιμο τραυματισμό ενός νέου ανθρώπου στα κρατητήρια αστυνομικού τμήματος που τον καταδίκασε να ζει σε ολική παραλυσία για όλη την υπόλοιπη ζωή του, εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρωθεί η δικαστική διαδρομή της υπόθεσης», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο συνήγορος του Χρήστου Χρονόπουλου, Θεόδωρος Μαντάς. «Εχουμε όμως εδραία πεποίθηση ότι ο Αρειος Πάγος, ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε η υπόθεση, θα επικυρώσει οριστικά και αμετάκλητα τις καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί σε βάρος των αστυνομικών οργάνων τόσο από το πρωτοβάθμιο όσο και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας