• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.4°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.6°C / 15.7°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  3 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.3°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.6°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  97%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.4°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.8°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.7°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 13.8°C
  3 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.7°C / 15.0°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  66%
EUROKINISSI

Αθώος ο Λευτέρης Κρέτσος για τον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες

 • A-
 • A+

Το ΣΤ´ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας αθώωσε με ομόφωνη απόφαση τον πρώην γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο, τον Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα και τα πέντε μέλη της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Ο κ. Κρέτσος και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής κατηγορούνταν ότι προχώρησαν σε ενέργειες ή παραλείψεις «με αποκλειστικό σκοπό να ευνοήσουν την εταιρεία του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων, με τα οποία θα κατέβαλε το ποσό της προσφοράς του, ή λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά, τα οποία με βάση την προκήρυξη δεν έπρεπε και δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη», για να λάβει τηλεοπτική άδεια.

Ο πρώην γ.γ. και τα πέντε μέλη της επιτροπής αντιμετώπιζαν την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης και ο επιχειρηματίας Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ηθική αυτουργία στην πράξη των υπολοίπων.

Στην αγόρευσή της νωρίτερα, με την οποία εισηγείτο την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων, η εισαγγελέας σημείωσε ότι δεν προκύπτει δόλος. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι από την πλευρά του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα υπήρχαν «επαρκή οικονομικά μέσα» για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς έκρινε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να εξασφαλίσει δάνειο. Παράλληλα, ανέφερε ότι έγινε και έλεγχος για την προέλευση των οικονομικών μέσων και προσκομίστηκαν δικαιολογητικά από εταιρεία ορκωτών ελεγκτών.

«Η επιτροπή δε βεβαίωσε συγκεκριμένο ψευδές πραγματικό περιστατικό. Έκρινε με συγκεκριμένα μέσα που είχε στη διάθεση της, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είχε διασφάλιση πως εάν δεν καταβληθεί η πρώτη δόση, θα κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία, όπως και έγινε. Δε συντρέχει δόλος των κατηγορουμένων. Να κηρυχθούν αθώοι οι κατηγορούμενοι» είπε συγκεκριμένα η εισαγγελέας.

«Είχα την ηγεσία της αρχής που διοργάνωσε τον διαγωνισμό. Ήρθα να απολογηθώ σε ένδειξη σεβασμού στο δικαστήριο σας, αλλά, θέλω εξαρχής να ξεκαθαρίσω πως είμαι υπερήφανος, οργισμένος και φορτισμένος με αυτό που έχει συμβεί. Είμαστε οι πρώτοι που δώσαμε άδειες στην Ελλάδα μετά από 27 χρόνια. Στην περίπτωση της Ελλάδος δεν είχε συμβεί ποτέ ένας τέτοιος διαγωνισμός. Είχανε δώσει το φάσμα σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε πως αυτό είναι παράνομο το 2010. Εγώ ακαδημαϊκός είμαι. Είχαμε βούληση να μην είμαστε όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η προπαγάνδα ήταν πολύ μεγάλη, είχαμε κατεστημένα συμφέροντα που δεν ήθελαν να αλλάξουν την κατάσταση».

Αναφερόμενους στα κατηγορούμενα μέλη της Επιτροπής ο πρώην γ.γ. είπε: «Λυπάμαι γιατί αυτοί οι άνθρωποι υπέστησαν κακοποίηση και είχαν συνέπειες στην επαγγελματική τους ζωή. Εγώ τους επέλεξα με βάση το ακαδημαϊκό παρελθόν τους. Τα κριτήρια ήταν η εμπειρία, η επάρκεια, η γνώση. Να μην έχουν σχέση με κομματικούς σχηματισμούς. Η προπαγάνδα ήταν πολύ μεγάλη, είχαμε κατεστημένα συμφέροντα που δεν ήθελαν να αλλάξουν την κατάσταση. Εγώ δεν έλεγξα στοιχεία. Εγώ έλαβα εισήγηση από την επιτροπή την οποία εμπιστεύομαι, η οποία έβλεπα πως είχε δουλέψει σκληρά και σε συνεργασία με την Grant Thornton. Δεν είχα κανένα ενδοιασμό. Κινηθήκαμε στα όρια της προκήρυξης. Είχαμε αιτήσεις ασφαλιστικών στο ΣτΕ για να σταματήσει ο διαγωνισμός και δεν μας σταμάταγε. Σε 15 ημέρες ο κ. Καλογρίτσας θα έπρεπε να φέρει τα χρήματα. Το δημόσιο συμφέρον ήταν για εμάς εξασφαλισμένο πλήρως».

Πρόεδρος: Γνωρίζετε γιατί δεν έλαβε το δάνειο η εταιρεία του κ. Καλογρίτσα;

Κρέτσος: Όχι και δε με ενδιέφερε… Εγώ ήθελα να τηρηθεί η διαδικασία, να μην αδικηθεί κανένας, να έρθουν χρήματα στο Δημόσιο και να έχουμε μία ορθή ραδιοτηλεοπτική πολιτική. Ο διαγωνισμός ήταν διάφανος. 

Τα μέλη της επιτροπής τόνισαν στο δικαστήριο πως ο διαγωνισμός προέβλεπε πολλά στάδια ως δικλείδες ασφαλείας πριν από την απόφαση και επεσήμαναν πως λειτούργησαν υπό την πίεση ΜΜΕ, χωρίς αμοιβή.

Ο Ιωάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους του.

Πρόκειται για την υπόθεση για την οποία είχαν καταθέσει το 2016 μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου τρεις βουλευτές της Ν.Δ., μεταξύ αυτών ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος κατέθεσε και ως μάρτυρας στο δικαστήριο. Αν και το 2016 η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο, αιφνιδίως ανασύρθηκε το 2019.

Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε από το βήμα της Βουλής για «στημένο διαγωνισμό» σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, ο Λευτέρης Κρέτσος αθωώθηκε ομόφωνα, όπως και πέντε μέλη της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού.  Ούτε «βοσκοτόπια» λοιπόν ούτε «εύνοια» προς τον κ. Καλογρίτσα με την βούλα της Δικαιοσύνης. Όλα ψέματα!» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Και συμπληρώνει: «Το μόνο που έμεινε πια στον κ. Μητσοτάκη είναι η συμμαχία με τον άλλοτε συνεργάτη του κ. Θεοδωρικάκου και τον δικηγόρο του κ. Λοβέρδο, να κατασκευάζουν συκοφαντίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ως φθηνό αντιπερισπασμό από την εκτροπή των υποκλοπών». 

«Αποδεικνύεται πλέον ότι όλα στήθηκαν, προκειμένου να εκδικηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επειδή για πρώτη φορά μπήκαν χρήματα στο δημόσιο ταμείο από την χρήση των δημοσίων συχνοτήτων», τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει ότι «το ερώτημα είναι ένα: Θα βρει το θάρρος ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει συγγνώμη για τις συκοφαντίες που εξαπολύει εδώ και εφτά χρόνια και επανέλαβε ακόμη και σήμερα από το βήμα της Βουλής;​»

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ομόφωνη αθώωση του Λευτ. Κρέτσου
Πανηγυρική δικαστική αθώωση του πρώην γενικού γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου, ο οποίος επί 6 χρόνια λοιδορήθηκε από τη Ν.Δ. και μέσα ενημέρωσης για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ομόφωνη αθώωση του Λευτ. Κρέτσου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αντιφάσεις από τη γραμματέα του Χρ. Καλογρίτσα
Σε ποιες ερωτήσεις της έδρας, της εισαγγελέως και των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου Νίκου Παππά δυσκολεύτηκε να απαντήσει η επί 40 χρόνια γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα.
Αντιφάσεις από τη γραμματέα του Χρ. Καλογρίτσα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Ανάγκη προόδου της δίκης για τις τηλεοπτικές άδειες»
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος, διέψευσε επί της ουσίας τα δημοσιεύματα που τον έφεραν να αδειάζει τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με...
«Ανάγκη προόδου της δίκης για τις τηλεοπτικές άδειες»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αντιμέτωπος με «βαριά» κακουργήματα ο προσεχώς καναλάρχης
Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, που έλαβε προ ημερών μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη αλλά, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να υπάρξει πρόβλημα θα πρέπει να υπάρξει...
Αντιμέτωπος με «βαριά» κακουργήματα ο προσεχώς καναλάρχης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο αναισθησιολόγος «γκρέμισε» την υπερασπιστική γραμμή της Πισπιρίγκου
Περιέγραψε λεπτό προς λεπτό την προσπάθεια να επαναφέρουν στη ζωή την Τζωρτζίνα από την ανακοπή που υπέστη, τονίζοντας ότι δεν χρησιμοποιήθηκε κεταμίνη από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Ο αναισθησιολόγος «γκρέμισε» την υπερασπιστική γραμμή της Πισπιρίγκου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Μπήκαμε στο χώμα και εμείς»
Χθες, ήταν η 17η μέρα της πολύκροτης δίκης που παρακολουθούν ανελλιπώς οι γονείς του Αλκη, ξαναζώντας ένα ιδιότυπο μαρτύριο του Προμηθέα, αφού κάθε τόσο αναγκάζονται να ακούν και να βλέπουν τις τελευταίες...
«Μπήκαμε στο χώμα και εμείς»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας