Από σαράντα κύματα πέρασε η υπόθεση θανάτου του Σήφη Βαλυράκη μέχρι να φτάσουμε στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, με το οποίο παραπέμπονται στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου οι δύο αλιείς που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Ηταν 24 Ιανουαρίου 2021 όταν ο Σήφης Βαλυράκης βρέθηκε νεκρός από το Λιμενικό στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας. Και μία μέρα μετά την επέτειο της δολοφονίας του, οι συνήγοροι της οικογένειας του θύματος (Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Βασίλης Λεμπέσης, Κώστας Παπαδάκης και Μανώλης Φωτάκης) γνωστοποίησαν πως «διά του παραπεμπτικού βουλεύματος επισφραγίζεται ότι από πλήθος ευρημάτων, αποδείξεων και στοιχείων της δικογραφίας, τα οποία τεκμηριωμένα εκθέταμε και αξιολογούσαμε εδώ και δύο χρόνια, στοιχειοθετείται ότι ο θάνατος του αείμνηστου Σήφη Βαλυράκη δεν οφείλεται σε “ατύχημα”, όπως κάποιοι καλοθελητές επιχείρησαν να εμφανίσουν, αλλά σε δολοφονία, με δράστες-φυσικούς αυτουργούς τους δύο κατηγορούμενους, οι οποίοι έδρασαν από κοινού, σε πλήρη συνεννόηση, ενώ εκ των υστέρων επίσης από κοινού προσπαθούν να αποσείσουν τις ευθύνες τους».
Η απόφαση του Συμβουλίου ήταν σύμφωνη με την πρόταση της εισαγγελέως Βαρβάρας Γνεσούλη, η οποία έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι διέπραξαν την πράξη με πλήρη νηφαλιότητα και έκανε ειδική μνεία στη συμπεριφορά τους μετά την πτώση του πρώην υπουργού στη θάλασσα: χτυπώντας την προπέλα των εν κινήσει σκαφών απομακρύνθηκαν από το σημείο εγκαταλείποντας αβοήθητο το θύμα και παρ’ όλο που γνώριζαν ότι οι λιμενικές αρχές αναζητούσαν το θύμα, δεν προσκόμισαν οποιαδήποτε πληροφορία, παρεμποδίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο οποιαδήποτε έγκαιρη σωστική ενέργεια.
Στο αναλυτικό σκεπτικό τους οι δικαστές απορρίπτουν τους ισχυρισμούς που προέβαλαν οι δύο κατηγορούμενοι, όπως ότι υπήρχε ένα τρίτο σκάφος που προσέγγισε το σκάφος του Βαλυράκη, και χαρακτηρίζουν αξιόπιστους τους μάρτυρες κατηγορίας. Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι της οικογένειας εγείρουν ερωτήματα για την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης που είχε αποφασιστεί για τους κατηγορουμένους μόλις έναν μήνα μετά την επιβολή της. Οι δε κατηγορούμενοι έχουν προθεσμία δέκα ημερών για να ασκήσουν έφεση κατά του βουλεύματος.
Αρχικά η υπόθεση θανάτου του πρώην υπουργού είχε μπει στο αρχείο καθώς η Εισαγγελία Χαλκίδας, αφού έλαβε εξηγήσεις από τους δύο υπόπτους, είχε αποφανθεί ότι έπρεπε να απορριφθεί ως «ουσία αβάσιμη» η μήνυση της οικογένειας Βαλυράκη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.
Για την οικογένεια είχε μείνει μια τελευταία ελπίδα: να προσφύγει στην Εισαγγελία Εφετών κατά της διάταξης αρχειοθέτησης. Η εμπεριστατωμένη προσφυγή των δικηγόρων της οικογένειας Βαλυράκη έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα η δικογραφία να διαβιβαστεί ξανά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας και στη συνέχεια να χρεωθεί σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος μελέτησε το υλικό και κάλεσε τους κατηγορούμενους σε απολογία. Ετσι η δικογραφία έφτασε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, που παραπέμπει τους δύο κατηγορούμενους σε δίκη.
Μάρτυρας-κλειδί
Ο Βαγγέλης Ασμάνης είναι ο μάρτυρας-κλειδί που άλλαξε τη ροή της υπόθεσης καθώς από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για δολοφονία, περιγράφοντας ότι οι κατηγορούμενοι λογομάχησαν με τον Σ. Βαλυράκη, στη συνέχεια έκαναν μανούβρες με φουλ τις μηχανές γύρω από το φουσκωτό του και «πήραν το κοντάρι, έσκυψαν, το πήρε ο ένας με φόρμα χακί και τον χτύπησε δυο-τρεις φορές. Ο πιο ψηλός από τους δύο τον χτύπησε.
»Δεν ήρθαν σε επαφή το ένα σκάφος με το άλλο. Με το χτύπημα πιθανόν να ζαλίστηκε και να έφυγε. Γιατί με τον κυματισμό τον πολύ, δεν είχε πέσει στη θάλασσα, άρα με τα χτυπήματα. Είναι δολοφονία». Σε αυτό συνηγορεί και η ιατροδικαστική έκθεση, που αναφέρει κρανιοεγκεφαλική κάκωση, υποσκληρίδειο αιμάτωμα (το οποίο προκαλείται από ισχυρό χτύπημα) και συνολικά δεκαπέντε κακώσεις στο σώμα του πρώην υπουργού.
Ο αυτόπτης μάρτυρας έχει καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων δραστών στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας και ο δικηγόρος του, Δημήτρης Μπάρδης, έχει περιγράψει στην «Εφ.Συν.» την επίθεση που δέχτηκε ο εντολέας του το βράδυ της 8ης Φεβρουαρίου 2022, σε απόσταση 150 μέτρων από το σπίτι του και ενώ κατευθυνόταν στο καΐκι του.
«Δέχτηκε μια απρόκλητη, βίαιη και εκβιαστική επίθεση από αγνώστους που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με full face και κατέβηκαν ξαφνικά από ένα μαύρο Ford Focus που δεν είχε πινακίδες. Τον περικύκλωσαν, τον έσπρωχναν ο ένας πάνω στον άλλον, τον χτύπησαν με τα χέρια στη μέση, τον κλότσησαν και τον απείλησαν λέγοντας: “Καριόλη, πρόσεξε καλά τι θα πεις εκεί που θα πας και πώς θα το πεις, αλλιώς θα σε λιώσουμε”».
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Β. Ασμάνης βρισκόταν στο στόχαστρο εξαιτίας της υπόθεσης. Από την ημέρα που υπέδειξε τους δύο επαγγελματίες ψαράδες ως δράστες της ανθρωποκτονίας του πρώην υπουργού, έχει κατηγορηθεί ως ψευδομάρτυρας και έχει μηνυθεί για συκοφαντική δυσφήμηση. Στη δίκη που θα ακολουθήσει θα είναι ο σημαντικότερος μάρτυρας κατηγορητηρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας