• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.5°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.2°C / 13.5°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.1°C
  1 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 7.3°C / 13.2°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.5°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.1°C
  2 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.4°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.7°C / 13.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 13.9°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.5°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.8°C
  0 BF
  51%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.1°C
  5 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 13.9°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  3 BF
  65%

«Πλαστογραφίες, μηχανορραφίες και προγραφές δεν θα περάσουν, ούτε εντός ούτε εκτός του δικαστηρίου», δήλωσε ο Γ. Μαντζουράνης μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πλαστά τα SMS Καλογρίτσα»

 • A-
 • A+
Οι συνήγοροι του Νίκου Παππά κατέθεσαν στο Ειδικό Δικαστήριο πραγματογνωμοσύνη, σύμφωνα με την οποία τα μηνύματα που προσκόμισε η πλευρά του επιχειρηματία «φέρουν αλλοιώσεις» και ζήτησαν να μη ληφθούν υπόψη. ● Ενταση μεταξύ των δικηγόρων μετά την ένσταση και «απειλές» Λοβέρδου για αποκάλυψη και άλλων συνομιλιών. ● «Εμείς δεν εκβιαζόμαστε, να έρθει το κινητό για έλεγχο στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.», απάντησε ο Γιάννης Μαντζουράνης.

Ανατροπή δεδομένων χθες στο Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες καθώς πραγματογνωμοσύνη «φωτιά» έμπειρων πραγματογνωμόνων κατέθεσε ο δικηγόρος του Νίκου Παππά, Γιάννης Μαντζουράνης, με την οποία αμφισβητείται η γνησιότητα των επίμαχων SMS που φέρονται να έχουν ανταλλάξει ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας και ο πρώην υπουργός.

Πρόκειται για πραγματογνωμοσύνη ιδιώτη που επί 30 χρόνια υπηρετούσε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος εξέτασε τα έξι SMS που προσκόμισε (σ.σ.: το έκτο μόλις την προηγούμενη εβδομάδα) η πλευρά Καλογρίτσα και αμφισβητεί τη γνησιότητά τους λέγοντας ότι «φέρουν αλλοιώσεις».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε και υπογράφεται από εργαστήριο μελετών δικαστικής γραφολογίας. Το συγκεκριμένο εργαστήριο χρησιμοποιείται από την Ελληνική Αστυνομία, ενώ ο ένας εκ των υπογραφόντων έχει διατελέσει διευθυντής στο Εργαστήριο Γραφολογίας της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα η πλευρά Παππά κατέθεσε ένσταση με την οποία «προσβάλλει» τα συγκεκριμένα μηνύματα ως «μη γνήσια, πλαστά και παραποιημένα», ζητώντας από το δικαστήριο να μη ληφθούν υπόψη.

Πρόκειται για SMS του οποίου τη γνησιότητα είχαν αμφισβητήσει από την πρώτη στιγμή οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νίκου Παππά, τα οποία κατά τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα είχε στείλει ο πρώην υπουργός στον επιχειρηματία το 2016, όπου καταγράφονταν ποσοστά επιχειρηματιών για τη δημιουργία τηλεοπτικού καναλιού μετά τον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών. Σημειώνεται ότι ο Νίκος Παππάς έχει απευθυνθεί από τις αρχές του 2022 στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας με αίτημα την ανάκτηση των φερόμενων συνομιλιών. Η απάντηση από τον πάροχο ήταν ότι δεν κρατούνται αρχεία.

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου Χρ. Καλογρίτσα, Αν. Λοβέρδος, χαρακτήρισε όψιμη την ένσταση και δήλωσε -κατόπιν συνεννοήσεως με τον πελάτη του- πως το κινητό του επιχειρηματία είναι στη διάθεση του δικαστηρίου, αρκεί αυτός να είναι παρών στη διαδικασία. Προειδοποίησε δε πως «εμείς δεν θα έχουμε την ευθύνη αν βγουν στον αέρα όλες οι συνομιλίες». «Εμείς δεν εκβιαζόμαστε, να έρθει το κινητό, αλλά να πάει για έλεγχο στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ.», απάντησε ο Γιάννης Μαντζουράνης. Οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές μεταξύ των συνηγόρων, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να κάνει λόγο για ύπαρξη 200 SMS μεταξύ των κατηγορουμένων και τους συνηγόρους Παππά να απαντούν: «Αν είναι έτσι, να βγουν και τα 700 SMS του Καλογρίτσα προς στελέχη της Ν.Δ.».

Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη των SMS, «από την εξέταση και τον έλεγχο των έξι φωτοτυπιών που εμφανίζονται ως εκτυπώσεις μηνυμάτων από κινητό τηλέφωνο διαπιστώνονται μια σειρά από συμπεράσματα». Συγκεκριμένα, «τα έξι έγγραφα εμφανίζουν διαφορετική εικόνα», «η ποιότητα αναπαραγωγής ποικίλλει», ενώ εντοπίζονται σημεία αλλοίωσης και απόσβεσης στον αποστολέα των μηνυμάτων», καθώς και «πιθανές αποσβέσεις». Επίσης, σύμφωνα με όσα ανεγνώσθησαν, στην πραγματογνωμοσύνη εντοπίζεται «σημείο πιθανής ψηφιακής παρέμβασης και ειδικότερα στο σημείο με τα υποτιθέμενα ποσοστά του SMS, εντοπίζονται ευρήματα κώδικα αναγνώρισης που αποδεικνύουν ότι το εξετασθέν έγγραφο αποδεικνύει φωτογραφικό αντίγραφο άλλης γενιάς που εκτυπώθηκε από εκτυπωτή με λέιζερ».

Οπως ανέφερε ο Γ. Μαντζουράνης διαβάζοντας την πραγματογνωμοσύνη, «τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την παρέμβαση και αλλοίωση περιεχομένου, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης, αλλοίωσης ή εξ ολοκλήρου κατασκευής του εγγράφου. Και τα έξι υπό έλεγχο έγγραφα μπορούν να κατασκευαστούν εξ ολοκλήρου, συμπληρώνοντας κείμενο ως μηνύματα χωρίς αυτά να έχουν ποτέ αποσταλεί. Επίσης τα υπό έλεγχο έγγραφα μπορεί να αποτελούν προϊόν φωτομεταφοράς, μια συνήθης μέθοδος πλαστογραφίας».

Στη συνέχεια διευκρίνισε πως «η δική μας θέση δεν είναι η αναβολή, αλλά να προκαλέσουμε παρεμπίπτουσα απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Εάν το δικαστήριό σας δεχτεί ότι υπάρχουν ενδείξεις πλαστογραφίας, τότε θα πρέπει να αναβάλει». Σε δήλωσή του στο τέλος της διαδικασίας, ο Γιάννης Μαντζουράνης υπογράμμισε πως «όταν ο κύριος Μητσοτάκης υιοθέτησε και ξέπλυνε δημόσια την πλαστογραφία για να σπιλώσει τον Αλέξη Τσίπρα, αποκαλύφθηκε ποιος προΐσταται των πλαστογραφιών. Είναι ο ίδιος, που προΐσταται και των υποκλοπών. Προειδοποιούμε: Πλαστογραφίες, μηχανορραφίες και προγραφές δεν θα περάσουν, ούτε εντός ούτε εκτός του δικαστηρίου».

Στην αρχή της χθεσινής μέρας, η πλευρά του κατηγορούμενου επιχειρηματία προσκόμισε κάποιες σελίδες (σ.σ. σημειώσεις) από το ημερολόγιο της γραμματέως του, Ευθαλίας Διαμαντή, όπου σύμφωνα με την ίδια φαίνονται δύο συναντήσεις του Νίκου Παππά με τον Χρήστο Καλογρίτσα.

Σύμφωνα με αυτές τις καταχωρίσεις, έγιναν δύο συναντήσεις τον Σεπτέμβριο του 2016 στο γραφείο του Καλογρίτσα, μία στις 15 του μήνα και μία στις 22 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στον Νίκο Παππά και τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου την πρώτη φορά, ενώ τη δεύτερη στη συνάντηση Παππά-Αρτεμίου μετείχε και ο ίδιος ο Καλογρίτσας. Η φερόμενη δεύτερη συνάντηση των τριών (Παππά-Καλογρίτσα-Αρτεμίου) φέρεται να έχει καταχωριστεί την ημέρα συνάντησης του Καλογρίτσα με τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το εγχείρημα συμμετοχής στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Για «εκκωφαντική αφωνία» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ν.Δ. επικαλούμενη τις σελίδες από το ημερολόγιο της γραμματέως, η οποία έχει μηνυθεί από τον Νίκο Παππά. Βέβαια, εκκωφαντική ήταν η αφωνία της Ν.Δ. για τις αποκαλύψεις περί της ύπαρξης πραγματογνωμοσύνης που αποδεικνύει τη μη γνησιότητα των επίμαχων SMS.

Το δικαστήριο συνεχίζεται σήμερα με τις καταθέσεις μαρτύρων (Ολγα Γεροβασίλη και Τρύφων Αλεξιάδης), ενώ αναμένεται και η πρόταση της εισαγγελέως για τα SMS.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το Δικαστήριο δέχτηκε τα 6 SMS
Στην τελική ευθεία μπαίνει το Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενους τους Χρήστο Καλογρίτσα και Νίκο Παππά, καθώς χθες ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων και η ανάγνωση των εγγράφων.
Το Δικαστήριο δέχτηκε τα 6 SMS
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εισαγγελέας Ειδικού δικαστηρίου: Αμφίβολη η εγκυρότητα των sms Καλογρίτσα
Η Εισαγγελέας πρότεινε την ανάγνωσή τους ως απλά ιδιωτικά έγγραφα, με δεδομένη πάντα την αμφίβολη εγκυρότητά τους, απορρίπτοντας πάντως την ένσταση των συνηγόρων Παππά να μη διαβαστούν καθόλου.
Εισαγγελέας Ειδικού δικαστηρίου: Αμφίβολη η εγκυρότητα των sms Καλογρίτσα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συνήγοροι Ν. Παππά: Πλαστά τα SMS Καλογρίτσα βάσει πραγματογνωμοσύνης
Η υπεράσπιση του πρώην υπουργού κατέθεσε πραγματογνωμοσύνη και ζήτησε να μην χρησιμοποιηθούν τα συγκεκριμένα στοιχεία απ' το δικαστήριο.
Συνήγοροι Ν. Παππά: Πλαστά τα SMS Καλογρίτσα βάσει πραγματογνωμοσύνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι «εκλεκτικές» σχέσεις του Χρήστου Καλογρίτσα
Οι αποκαλύψεις για Μητσοτάκη, Στουρνάρα και Αβραμόπουλο τις οποίες ο Καλογρίτσας δεν ήθελε να προβάλλονται, ήταν -κατά τον Κ. Βαξεβάνη - και ο λόγος της ρήξης τού τότε διευθυντή (Βαξεβάνη) και του τότε εκδότη...
Οι «εκλεκτικές» σχέσεις του Χρήστου Καλογρίτσα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αντιφάσεις από τη γραμματέα του Χρ. Καλογρίτσα
Σε ποιες ερωτήσεις της έδρας, της εισαγγελέως και των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου Νίκου Παππά δυσκολεύτηκε να απαντήσει η επί 40 χρόνια γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα.
Αντιφάσεις από τη γραμματέα του Χρ. Καλογρίτσα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Είμαι το πρώτο θύμα των παράνομων παρακολουθήσεων»
Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια απολογία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, με τις ερωτήσεις που υπέβαλαν η πρόεδρος Βασιλική Ηλιοπούλου, η εισαγγελέας Ολγα Σμυρλή και τα υπόλοιπα μέλη.
«Είμαι το πρώτο θύμα των παράνομων παρακολουθήσεων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας