Tη Δευτέρα συνεχίζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου η δίκη για την πολύχρονη σεξουαλική κακοποίηση ενός νέου ανθρώπου, του 20χρονου σήμερα Γιάννη, από τον Πλατανιά Χανίων, με φερόμενους ως δράστες τον πατέρα του, αλλά και το οικογενειακό και γειτονικό του περιβάλλον. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και δύο ιερείς της Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου που έχουν προφυλακιστεί, όπως και ένας γείτονας και φίλος του πατέρα, στο χωριό Γλώσσα. Κατηγορούνται για βιασμό με σωματική βία και απειλές σοβαρού και άμεσου κινδύνου σωματικής ακεραιότητας ή ακόμα και ζωής, από κοινού. Ο πατέρας του παιδιού (αδελφός του οποίου είναι ο ένας ιερέας) κατηγορείται για συνέργεια σε βιασμό με σωματική βία εις βάρος ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση.
Παρά τις βαρύτατες κατηγορίες, διάχυτη είναι η αίσθηση πως μεθοδεύεται η επιεικής μεταχείριση των κατηγορουμένων και ιδιαίτερα των ιερέων. Ο 20χρονος σήμερα φιλοξενείται στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, στα Χανιά. Φορείς και συλλογικότητες της Κρήτης καταγγέλλουν πως η υπεράσπιση που έχει ορίσει το κρατικό ίδρυμα είναι ελλιπέστατη, με μόνο έναν δικηγόρο απέναντι σε ένα ολόκληρο νομικό επιτελείο με βαριά ονόματα, που έχει ως βασική υπερασπιστική γραμμή ότι όλα αυτά ο Γιάννης τα έχει βγάλει από το μυαλό του.
Την περασμένη εβδομάδα, ο 20χρονος κλήθηκε επί τρεις ώρες, κεκλεισμένων των θυρών, να αντιμετωπίσει ξανά τους φερόμενους ως βιαστές του και τους συνηγόρους τους, που προσπάθησαν να τον παρουσιάσουν ως μάρτυρα αναξιόπιστο λόγω της ελαφράς νοητικής του υστέρησης. Σε δηλώσεις της η δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων, Βάσω Πανταζή, ανέφερε πως «ο 20χρονος δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος μάρτυρας, καθώς ακόμα και στην κατάθεσή του στο δικαστήριο παραδέχτηκε πως σε αρκετές περιπτώσεις στη ζωή του λέει ψέματα για να τον λυπηθούν οι άλλοι».
Μεθοδεύσεις
Πάντως, για συστηματικές μεθοδεύσεις εις βάρος του θύματος μιλούν στην «Εφ.Συν.» άνθρωποι που βρέθηκαν κοντά του και προσπαθούν να τον βοηθήσουν να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Για αποδεδειγμένη κακοποίηση μιλά η κοινωνική λειτουργός Αριστέα Σποντιδάκη, τονίζοντας πως αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. «Ισχυρίζονται ότι το παιδί φαντάστηκε όσα καταγγέλλει. Με βάση την εμπειρία μου μετά από 20 χρόνια δουλειάς ως κοινωνική λειτουργός, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το παιδί δε λέει ψέματα. Αν είχε πλάσει μια φανταστική ιστορία θα έπεφτε σε αντιφάσεις, σε διαφορετικές εκδοχές και δε θα είχε συνάφεια στη σκέψη του. Οι καταγγελίες του Γιάννη και οι αναφορές του στα γεγονότα και στις πράξεις των κατηγορουμένων είναι σαφέστατες», αναφέρει η κ. Σποντιδάκη.
Η ίδια ήταν η πρώτη που μαζί με συνάδελφό της ψυχολόγο από την Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων του Δήμου Πλατανιά έσπευσε στο σπίτι του Γιάννη, μετά από ανώνυμη καταγγελία, τον Ιούνιο του 2021 και αφού προηγουμένως είχε εκδοθεί σχετική εισαγγελική εντολή. «Η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν αποκρουστική και πλήρως ακατάλληλη για ανθρώπινη διαβίωση. Υπήρχε ρυπαρότητα, πολλά σκουπίδια, χωρίς καν ένα αξιοπρεπές κρεβάτι για το παιδί. Κυρίως όμως, όταν άρχισε να ανοίγεται απέναντί μας, μας μίλησε για συστηματική κακοποίηση που δεχόταν από τον πατέρα του και άλλα πρόσωπα από την οικογένεια και τη γειτονιά», λέει στην «Εφ.Συν.» η κ. Σποντιδάκη.
Εκ μέρους του Σωματείου «Φίλοι ΑμεΑ Δήμου Πλατανιά», η Αθηνά Γιαννουλάκη τονίζει πως πριν και κατά τη διάρκεια της δίκης γίνεται προσπάθεια να αμφισβητηθεί το μαρτύριο του Γιάννη και να πέσουν στα μαλακά οι δράστες. «Για μας δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Γιάννης λέει αλήθεια για τους δράστες του βασανισμού του, ο οποίος επιβεβαιώνεται και από τις ιατροδικαστικές εκθέσεις. Είχα αναλάβει για ένα διάστημα τη δικαστική συμπαράσταση του Γιάννη και έχω λάβει γνώση της δικογραφίας. Τα στοιχεία για τους κατηγορούμενους είναι αδιάσειστα. Εξάλλου, με βάση αυτά αποφασίστηκε και η προφυλάκισή τους», αναφέρει η ίδια.
Σήμερα ο Γιάννης έχει κάνει τεράστια βήματα στην κρατική δομή όπου φιλοξενείται και έχει βελτιωθεί στις κοινωνικές του δεξιότητες, ενώ φοιτά και στο Ειδικό Σχολείο. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η κ. Γιαννουλάκη, υπάρχει συστηματική παρεμπόδιση της επαφής του με το Σωματείο ΑμεΑ, ενώ βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς περιορισμού, αφού δεν του επιτρέπεται η έξοδος από τη ΣΥΔ, με πρόσχημα (ακόμα) την πανδημία. «Άνθρωποι από τη δομή παρακωλύουν συστηματικά την επικοινωνία μας, ενώ κάθε επαφή μας μαζί του χρησιμοποιείται περίπου ως μομφή εναντίον μας και εν τέλει εναντίον του ίδιου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στο δικαστήριο καλούνται άνθρωποι, όπως π.χ. ο οδηγός της ΣΥΔ, που ερωτώμενος με συγκεκριμένη μεθόδευση από τους συνηγόρους των δραστών, φάνηκε να ξέρει όλες μας τις κινήσεις και επαφές μαζί του, χωρίς φυσικά να έχει καμία αρμοδιότητα γι’ αυτό», λέει η κ. Γιαννουλάκη.
Τέλος, η δικηγόρος Χανίων Μαρία Παπαδάκη, που υπήρξε για μικρό διάστημα συνήγορος του Γιάννη, εξηγεί πως στην ουσία παύθηκε, όταν η δικαστική συμπαράσταση δόθηκε στη δομή: «Η ΣΥΔ ουδέποτε με αναγνώρισε ως δικηγόρο του παιδιού και ουδέποτε συνεργάστηκε με τους ανθρώπους που κατήγγειλαν την κακοποίησή του και τον έβγαλαν από το περιβάλλον του τρόμου. Μέχρι σήμερα, αδυνατώ να αντιληφθώ το γιατί, δοθέντος ότι εγώ είμαι εθελόντρια, δε θα επιβάρυνα τον κρατικό προϋπολογισμό και θα μπορούσα άνετα να συνυπάρξω με τον δικηγόρο της ΣΥΔ, οι δε φίλοι και διασώστες του παιδιού, μόνο αγάπη και φροντίδα είχαν να του προσφέρουν», αναφέρει η ίδια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας