Το ενδεχόμενο η Εύα Καϊλή να έχει διαπράξει αδικήματα όπως δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα ελεγχθεί από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές, έπειτα από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ήδη διώκεται από τις βελγικές αρχές για σοβαρά αδικήματα στο πλαίσιο του Qatar-gate που έχει συγκλονίσει το Ευρωκοινοβούλιο.
Για να προχωρήσει η έρευνα, υπάρχει μία βασική προϋπόθεση: η Εύα Καϊλή να μη διώκεται ήδη στο Βέλγιο για τα ίδια πραγματικά περιστατικά. Η παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, Η έρευνα έχει ανατεθεί σε δύο επίκουρους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι καλούνται να διακριβώσουν εάν η ευρωβουλευτής προέβη στην τέλεση των εξής αξιόποινων πράξεων:
- Δωροληψία πολιτικού προσώπου,
- Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4
του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης), καθώς και
Ενώ θα διερευνηθεί και κάθε άλλο αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα.
Ο οικονομικός εισαγγελέας φέρεται να έχει ζητήσει από τους δύο επίκουρους εισαγγελείς να ζητήσουν άμεσα, μέσω δικαστικής συνδρομής, αντίγραφα της δικογραφίας που μέχρι τώρα έχει σχηματιστεί για την ευρωβουλευτή, αλλά και πιστοποιητικό για τη δικονομική πορείας της έρευνας.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αναμένουν τις απαντήσεις του Βελγίου καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την τύχη της εν Ελλάδι ποινικής έρευνας είναι να μην έχει ασκηθεί στο Βέλγιο δίωξη για τις ίδιες πράξεις σε βάρος της Εύας Καϊλή.
Σύμφωνα με το Άρθρο 57 παράγραφος 4, «ο Εισαγγελέας μπορεί να απόσχει από τη δίωξη συγκεκριμένου προσώπου, εάν ύστερα από τη διενέργεια ευρωπαϊκής δικαστικής συνδρομής προκύψει ότι ήδη έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του ίδιου προσώπου για τα ίδια πραγματικά περιστατικά από άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Η ομολογία Τζιόρτζι
Νωρίτερα σήμερα, βελγικά και ιταλικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι ο σύντροφος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Φρανσέσκο Τζιόρτζι, ομολόγησε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο και τον χρηματισμό του. Ωστόσο προσπάθησε να βγάλει από το κάδρο την Εύα Καϊλή, ισχυριζόμενος ότι η ίδια δεν γνώριζε τίποτα, παρά το γεγονός ότι στο σπίτι της βρέθηκαν 150.000 ευρώ, ενώ και ο πατέρας συνελήφθη με ένα τεράστιο ποσό βγαίνοντας από το ξενοδοχείο του.
Ο Φραντέσκο Τζιόρτζι, ένα από τα βασικά πρόσωπα στην υπόθεση διαφθοράς και παρέμβασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο πρώτος συλληφθείς στην τεράστια επιχείρηση κατά της διαφθοράς που ξεκίνησε στις 9 Δεκεμβρίου, οδηγήθηκε ενώπιον της βελγικής αστυνομίας και του ανακριτή. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που είδαν η βελγική εφημερίδα «Le Soir» και η ιταλική «La Repubblica», παραδέχθηκε ότι είναι μέλος μιας οργάνωσης που χρησιμοποιείται τόσο από το Μαρόκο όσο και από το Κατάρ για να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και ότι ο ρόλος του στην «οργάνωση» αυτή ήταν «να διαχειρίζεται τα μετρητά». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι ήταν επικεφαλής αυτής της «οργάνωσης».
Οι ομολογίες του Φ. Τζόρτζι φέρεται ότι «καίνε» δύο ακόμα εν ενεργεία ευρωβουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών: τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα, το σπίτι του οποίου ερεύνησε η βελγική αστυνομία με την παρουσία της ίδιας της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τον Ιταλό Αντρέα Κοτζολίνο, στον οποίο εργαζόταν ως βοηθός ο Τζόρτζι.
Το Ευρωκοινοβούλιο «κλείνει την πόρτα» στο Κατάρ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα να κλείσει προσωρινά η πόρτα σε κάθε αντιπρόσωπο των συμφερόντων του Κατάρ και αποφάσισε να αναστείλει κάθε νομοθετικό έργο που σχετίζεται με το εμιράτο.
Σχεδόν ομόφωνα (541 ψήφοι υπέρ, δύο ψήφοι κατά και τρεις αποχές), οι ευρωβουλευτές, «με βαθιά θλίψη» για τις καταγγελλόμενες πράξεις διαφθοράς, ζητούν «επιμόνως την αναστολή των τίτλων πρόσβασης αντιπροσώπων συμφερόντων του Κατάρ» για όσο διαρκούν οι δικαστικές έρευνες.
Η απόφαση πρέπει στη συνέχεια να ληφθεί από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.
Ψήφισμα κατά της διαφθοράς
Επίσης, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με αφορμή το σκάνδαλο, που προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την πρόληψη ανάλογων φαινομένων με το Qatar-gate.
Τα μέτρα που προτείνονται είναι τα εξής:
- Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και ειδικής επιτροπής ηθικών μεταρρυθμίσεων
- Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δεοντολογίας
- Δημιουργία υποχρεωτικού μητρώου διαφάνειας και υφιστάμενων εργαλείων
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας