• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.9°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.4°C
  5 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 12.6°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  3 BF
  34%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 11.0°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  3 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 11.5°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.8°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  37%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.3°C
  3 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 10.5°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.1°C
  4 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 9.9°C
  3 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 11.4°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  41%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεκίνησε η έφεση για το «αμαρτωλό» Ταμείο

 • A-
 • A+
Πρόεδρος και διευθυντής του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και δύο μέλη ΠΟΕ-ΥΠΠΟ ξανακάθονται στο εδώλιο.

Ενώπιον της Δικαιοσύνης έρχεται ακόμη μία φορά η υπόθεση του αμαρτωλού Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού, καθώς ξεκίνησε χθες η δευτεροβάθμια εκδίκαση για την υπεξαγωγή των βιβλίων πρωτοκόλλου (έτη 2015-2016-2017) και των πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και για το αδίκημα της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας με την κατάληψη του Ταμείου.

Αν και η πρωτόδικη απόφαση του Γ΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών έκρινε ένοχο για υπεξαγωγή μόνο τον επί δεκαπενταετία διευθυντή του Ταμείου, Γιώργο Βλαντή, στο εδώλιο για το συγκεκριμένο αδίκημα κάθεται ξανά ο επίσης επί δεκαπενταετία πρόεδρος του Ταμείου, Ιωάννης Τσακοπιάκος, ύστερα από έφεση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, Παναγιώτη-Δαυίδ Τριανταφύλλου. Η ίδια έφεση κατέστησε ξανά κατηγορούμενους τα μέλη της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, Π. Σταθουλόπουλο και Ι. Τζανάκη, για διατάραξη δημόσιας υπηρεσίας.

Οι κατηγορούμενοι δεν δικάστηκαν πρωτόδικα για το συγκεκριμένο αδίκημα επειδή η πρόεδρος του Πλημμελειοδικείου, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα, συμφώνησε με τη θέση των συνηγόρων τους ότι απαιτούνταν έγκληση (υπονοώντας έτσι ότι το Ταμείο δεν συνιστά δημόσια υπηρεσία) και έπαυσε την ποινική δίωξη. Ομως στην έφεση σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή ήταν εσφαλμένη καθώς το Ταμείο Αλληλοβοήθειας «συνιστά δημόσια υπηρεσία» και στελεχώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού. Γι’ αυτό άλλωστε έγιναν ΕΔΕ με βάση το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων και γι’ αυτό ανέλαβαν ειδικοί επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης να ελέγξουν τις ατασθαλίες.

Χθες οι κατηγορούμενοι υπέβαλαν ένσταση περί απαραδέκτου της έφεσης ισχυριζόμενοι ότι στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Το δικαστήριο την απέρριψε ομόφωνα. Υπέβαλαν, επίσης, ένσταση νομιμότητας του κλητηρίου θεσπίσματος επιμένοντας ότι δεν εξειδικεύεται το περιεχόμενο των εγγράφων στα οποία έγινε υπεξαγωγή. Το δικαστήριο απέρριψε και αυτή την ένσταση με δεδομένο ότι πρόκειται για απολεσθέντα έγγραφα.

Κυρίως όμως οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να απαλλαγούν από τους δικηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας (Κωνσταντίνος Κοσμάτος, Χρήστος Λαμπάκης, Γεώργιος Σάρλης, Νίκος Τριανταφυλλάκης), ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχει άμεση βλάβη προσώπων αλλά γενικά του Ταμείου. Ομόφωνη ήταν και η απόρριψη αυτού του αιτήματος, καθώς το δικαστήριο δέχτηκε ότι μέλη του Δ.Σ. έχουν υποστεί βλάβη.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 21 Δεκεμβρίου, ενώ οι ίδιοι κατηγορούμενοι (και όχι μόνο αυτοί) είναι αντιμέτωποι με πέντε κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για την περιβόητη υπόθεση των εικονικών δανείων της περιόδου 2012-2014, κατά την οποία τη διοίκηση του Ταμείου είχαν οι Ι. Τσακοπιάκος (πρόεδρος) και Γ. Βλαντής (διευθυντής).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δημόσιο, και με τη βούλα, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας
Τo Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του υπ. Πολιτισμού είναι στενά συνδεδεμένο με την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και προστατεύεται ποινικά όπως κάθε άλλη υπηρεσία, αποφάνθηκε το Τριμελές...
Δημόσιο, και με τη βούλα, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο δημόσιος χαρακτήρας του Ταμείου του ΥΠΠΟΑ
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καλείται να αποφασίσει αν το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού είναι μια υπηρεσία στενά συνδεδεμένη με το Δημόσιο.
Ο δημόσιος χαρακτήρας του Ταμείου του ΥΠΠΟΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εφεση εισαγγελέα κατά της αθώωσης του Γ. Τσακοπιάκου
Εφεση κατά της απόφασης του Γ΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών που αθώωσε τον επί δεκαπενταετία πρόεδρο του αμαρτωλού Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού.
Εφεση εισαγγελέα κατά της αθώωσης του Γ. Τσακοπιάκου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πρόταση ενοχής για Τσακοπιάκο-Βλαντή
Τα ηγετικά στελέχη της πρώην διοίκησης κατηγορούνται για υπεξαγωγή εγγράφων και συγκεκριμένα ότι αφαίρεσαν από το γραφείο του Ταμείου τα βιβλία πρωτοκόλλου τριών ετών καθώς και τα πρακτικά του διοικητικού...
Πρόταση ενοχής για Τσακοπιάκο-Βλαντή
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα ρίχνει σε... σκευωρία και ο Γ. Τσακοπιάκος του αμαρτωλού Ταμείου
Ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟΑ ισχυρίστηκε ότι είναι θύμα ενορχηστρωμένης προσπάθειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη δίκη για την εξαφάνιση των βιβλίων των πρωτοκόλλων της περιόδου 2015-2017.
Τα ρίχνει σε... σκευωρία και ο Γ. Τσακοπιάκος του αμαρτωλού Ταμείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας