• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 12.4°C
  4 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.5°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.0°C
  4 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.3°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 6.0°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.4°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.9°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.4°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.7°C
  3 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  3 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  57%
Ο δυο φορές Ολυμπιονίκης / Φωτογραφία αρχείου

Δικαίωση για τον Ολυμπιονίκη Ν. Κακλαμανάκη – Απορρίφθηκε η αγωγή της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας

 • A-
 • A+

Ως «ουσιαστικώς αβάσιμη» απορρίφθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο η αγωγή που είχε καταθέσει η Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας κατά του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη με αφορμή δημόσιες δηλώσεις και αναρτήσεις του για φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας εκ μέρους διοικήσεων αθλητικών σωματείων.

Το δικαστήριο με την απόφαση του (2796/2022), δικαίωσε τον χρυσό αθλητή και απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ομοσπονδίας, η οποία διεκδικούσε από τον ολυμπιονίκη αποζημίωση ύψους 100 χιλιάδων ευρώ για την βλάβη που ισχυριζόταν ότι προκλήθηκε στη φήμη της.

Το δικαστήριο με ένα πολυσέλιδο σκεπτικό αναφέρει στην απόφασή του, με την οποία διατάσσει να επιβαρυνθεί η ενάγουσα Ομοσπονδία με τα δικαστικά έξοδα, ότι ο Ολυμπιονίκης δεν προέκυψε ότι θέλησε να προκαλέσει ζημιά στην ενάγουσα αλλά «κίνητρό του ήταν η προάσπιση του θεσμικού ρόλου της ενάγουσας, ως οργάνου προαγωγής του αθλήματος της ιστιοπλοΐας, μέσω της κάθαρσης κάθε παθογένειας, που είχε διαπιστωθεί κατά τη λειτουργία της σε βάθος χρόνου».

Τονίζουν επίσης οι πρωτοδίκες που έκριναν την υπόθεση πως ο κ. Κακλαμανάκης στις επίμαχες τοποθετήσεις του «δεν αναφέρεται στην ενάγουσα ομοσπονδία, αλλά στα πρόσωπα, τα οποία αποτελούν τις κατά καιρούς διοικήσεις αυτής και τα οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, εκμεταλλεύονται τη μακρόχρονη παραμονή τους στην διοίκηση και την απουσία ελέγχου, προκειμένου να προβαίνουν σε οικονομική κακοδιαχείριση και καταχρηστικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών σιωπής σε αιτήματα αθλητών και εκφοβισμού εις βάρος αθλητών».

Το δικαστήριο τονίζει επίσης, σχετικά με τις αιτιάσεις της Ομοσπονδίας σε αναφορές περί κακοδιαχείρισης που είχε κάνει ο Ολυμπιονίκης, ότι οι οικονομικές δραστηριότητες της ενάγουσας ελέγχθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Διαφάνειας που είχε αποστείλει τα αποτελέσματα του ελέγχου της στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος δεν διαπίστωσε τέλεση αδικημάτων. Σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου: «ο εναγόμενος, αναφέροντας ενώπιον τρίτων ότι η ενάγουσα τελεί υπεξαίρεση ή και απιστία, ακόμη κι αν οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αναληθείς, δεν τελούσε σε γνώση της αναλήθειάς τους, καθώς οι ως άνω πλημμέλειες είχαν υποπέσει όχι μόνον στην αντίληψη του Ιδίου ως αθλητή της ιστιοπλοΐας, αλλά και στην αντίληψη ετέρων προσώπων ασχολουμένων με την ιστιοπλοΐα και συνεπώς, ευλόγως δημιουργούσαν στον εναγόμενο την πεποίθηση ότι εντός της ενάγουσας αληθώς διαπράττονταν απιστίες και υπεξαιρέσεις».

Κατά την κρίση του δικαστηρίου η ενάγουσα αποτελεί αθλητική ομοσπονδία πανελληνίου, αλλά και παγκοσμίου βεληνεκούς και «... εφόσον η δράση της απασχολεί την κοινή γνώμη, οι περιλαμβανόμενες στην ως άνω ανάρτηση του εναγομένου οξείες εκφράσεις, οι οποίες αναφέρονται σε αυτήν... αν και αποτελούν δυσμενείς χαρακτηρισμούς, είναι δικαιολογημένες, καθ’ ό μέτρο αποτελούν άσκηση κριτικής στο έργο της, πολλώ δε μάλλον, εφόσον προέρχονται από έναν καταξιωμένο πρωταθλητή στο χώρο της ιστιοπλοΐας, όπως ο εναγόμενος, ο οποίος είναι χρυσός Ολυμπιονίκης στο εν λόγω άθλημα και ως εκ τούτου, είναι φυσικό να ενδιαφέρεται εντόνως για τα τεκταινόμενα στην ελληνική ιστιοπλοΐα. Άλλωστε, στο τέλος της αναρτήσεώς του, ο εναγόμενος κάνει λόγο για κάθαρση του ελληνικού αθλητισμού, ώστε οι αθλητές (εννοεί της ιστιοπλοΐας) να έχουν την ομοσπονδία (εννοεί την ενάγουσα), η οποία τους αξίζει».

Το δικαστήριο τονίζει τέλος ότι ο Νίκος Κακλαμανάκης «είχε δικαιολογημένο ενδιαφέρον, ως Ολυμπιονίκης του αθλήματος της ιστιοπλοΐας, να εκθέσει όσα περιέχονται στην από 09-11-2019 ανάρτησή του και τα οποία θεωρούσε αληθή, ενώ δεν υπήρξε υπέρβαση του αναγκαίου μέτρου στις σχετικές αναφορές, αφού ορισμένες υπερβολές στις εκφράσεις του δεν αρκούν για τη θεμελίωση του αστικού αδικήματος της εν γνώσει διάδοσης αναληθών δυσφημιστικών ειδήσεων σε βάρος της ενάγουσας, καθώς, εξαιτίας του ρόλου και της λειτουργίας της τελευταίας, τα όρια της ανεκτής κριτικής εις βάρος της είναι ευρύτερα από εκείνα τα οποία αφορούν σε απλό πολίτη, επειδή η ενάγουσα αποτελεί νομικό πρόσωπο, το οποίο απασχολεί την κοινή γνώμη και ως εκ τούτου, εκτίθεται αναπόφευκτα και συνειδητά σε ενδελεχή έλεγχο των πράξεων και των κινήσεών της, ιδίως από διακεκριμένους αθλητές της ιστιοπλοΐας, όπως ο εναγόμενος».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κακλαμανάκης: Μεγάλη ομερτά στην Ομοσπονδία, έχει απειληθεί δύο φορές η ζωή μου
Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» για την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία), μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, ενώ ο Νίκος Κακλαμανάκης προέβη σε νέες αποκαλύψεις.
Κακλαμανάκης: Μεγάλη ομερτά στην Ομοσπονδία, έχει απειληθεί δύο φορές η ζωή μου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Έφεση κατά της αθώωσης του προπονητή ιστιοπλοΐας για βιασμό ανήλικης
Πίσω στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου φέρνει την κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία η εισαγγελέας εφετών.
Έφεση κατά της αθώωσης του προπονητή ιστιοπλοΐας για βιασμό ανήλικης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καταδίκη με διλήμματα
Ενοχος ο προπονητής ιστιοπλοΐας για το κακούργημα της κατάχρησης ανήλικης σε ασέλγεια, αλλά αθώος για βιασμό της 11χρονης αθλήτριας παρά την πρόταση του εισαγγελέα.
Καταδίκη με διλήμματα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ένοχος για ασέλγεια, αλλά όχι για βιασμό ο προπονητής της Αμαλίας
Ο 39χρονος προπονητής ιστιοπλοΐας κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για κατάχρηση σε ασέλγεια της ανήλικης αθλήτριας του το 2011, αλλά το δικαστήριο τον απάλλαξε από την κατηγορία του βιασμού κατ' εξακολούθηση.
Ένοχος για ασέλγεια, αλλά όχι για βιασμό ο προπονητής της Αμαλίας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Υπόθεση Αμαλίας: Προκλητική η απολογία του προπονητή ιστιοπλοΐας
Ο κατηγορούμενος απολογήθηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, επαναλαμβάνοντας ότι η σχέση τους ήταν υπαρκτή και χαρακτηριζόταν από αισθήματα αμοιβαίας αγάπης.
Υπόθεση Αμαλίας: Προκλητική η απολογία του προπονητή ιστιοπλοΐας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποχώρησε από το δικαστήριο ο συνήγορος του προπονητή ιστιοπλοΐας
Δεύτερη φορά, κεκλεισμένων των θυρών, κατέθεσε η αθλήτρια ιστιοπλοΐας που έχει καταγγείλει τον πρώην προπονητή της για βιασμό, σε ηλικία 12 ετών. Από το δικαστήριο αποχώρησε ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Θ....
Αποχώρησε από το δικαστήριο ο συνήγορος του προπονητή ιστιοπλοΐας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας