Σημαντικές αποκαλύψεις επιφύλασσε η δεύτερη μέρα της μαραθώνιας κατάθεσης της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, στο Ειδικό Δικαστήριο. Οπως έγινε γνωστό, η Ελένη Ράικου και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος βρέθηκαν μαζί σε κλειστή κοινωνική εκδήλωση στην ίδια ολιγομελή παρέα, σε κοινό φιλικό σπίτι τον Οκτώβριο του 2018, περίπου 1,5 χρόνο μετά την παραίτηση της πρώτης εξαιτίας του «παρεμβατικού» και «εκβιαστικού» «Ρασπούτιν», χαρακτηρισμό τον οποίο η ίδια, κατά δήλωσή της, διοχέτευσε στους δημοσιογράφους αναφερόμενη στον Παπαγγελόπουλο.
Σε ερώτηση συνηγόρου τού πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για ποιο λόγο επέλεξε να πάει σε αυτή την εκδήλωση όπου θα ήταν ο άνθρωπος που φερόταν να την έχει στοχοποιήσει, η απάντηση της μάρτυρος ήταν πως επρόκειτο για μια εκδήλωση προς τιμήν «ενός σεβάσμιου 80χρονου ανθρώπου», τον οποίο δεν ήθελε να κατονομάσει, πως δεν είχε ρωτήσει ποιος θα ήταν εκεί, παρότι παραδέχθηκε ότι δεν έφυγε όταν τον είδε («κάθισα μια ώρα και φύγαμε μετά»).
Οι τρεις επίκουροι εισαγγελείς
Η δεύτερη σημαντική αποκάλυψη της ημέρας αφορούσε έγγραφα που κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της Ελένης Τουλουπάκη. Πρόκειται για τις αναφορές των τριών επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς τον Απρίλιο του 2017, Ιωάννη Σέβη, Αγγελικής Τριανταφύλλου και Αντωνίου Ελευθεριάνου, προς την Ελένη Τουλουπάκη η οποία μόλις είχε αναλάβει καθήκοντα ως εισαγγελέας Διαφθοράς, διαδεχόμενη την Ελένη Ράικου.
Οπως έγινε γνωστό, κανείς από τους τρεις εισαγγελείς στα έγγραφα αυτά δεν αναφέρθηκε στην καταγγελία των βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (Ανδρέα Λοβέρδου, Εύης Χριστοφιλοπούλου και Βασίλη Κεγκέρογλου) σε βάρος του τότε υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, σύμφωνα με την οποία ο τότε υπουργός παρέλειψε να τιμολογήσει φάρμακα, καταγγελία την οποία η κ. Τουλουπάκη κατηγορείται ότι δεν διαβίβασε ως όφειλε αμελλητί στη Βουλή.
Δηλαδή οι τρεις επίκουροι εισαγγελείς κατά την αποχώρησή τους από την Εισαγγελία Διαφθοράς φέρονται να μην είχαν ενημερώσει τη νέα προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς ότι υπήρχε εκκρεμότητα σχετικά με την αναφορά των βουλευτών, αλλά αντιθέτως ήταν πλήρως επεξηγηματικοί για σειρά άλλων υποθέσεων. Μάλιστα ο Γιάννης Μαντζουράνης με αίτημά του προς το δικαστήριο ζήτησε οι τρεις εισαγγελείς να κληθούν να καταθέσουν στο Ειδικό Δικαστήριο.
Η μάρτυρας επανέλαβε ότι η ίδια έδωσε τον χαρακτηρισμό «Ρασπούτιν» στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ωστόσο για μια ακόμη φορά χαρακτήρισε προσωπικές τις κρίσεις και τις αξιολογήσεις, όπως ότι ο πρώην αν. υπουργός ζητούσε να κατασκευαστούν μάρτυρες για το σκάνδαλο Novartis, το οποίο η ίδια έχει χαρακτηρίσει «κορωνίδα της διαφθοράς».
Επανέλαβε τα περί φιλικών σχέσεων Τουλουπάκη-Παπαγγελόπουλου, λέγοντας ότι «όλοι ξέραμε ποιος κάνει παρέα με ποιον», αλλά δεν μπόρεσε να απαντήσει πειστικά από πού έχει η ίδια γνώση αυτών των ισχυρισμών.
Η ίδια επέλεξε να διαχωρίσει πλήρως τις πιέσεις που ανέφερε από την τότε κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), επαναλαμβάνοντας ότι «ποτέ δεν με κυνήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι ήταν υποστηρικτικοί, πλην του κατηγορούμενου υπουργού. Είχε δική του ατζέντα». Στην ερώτηση συνηγόρου για ποιο λόγο τότε τον επισκεπτόταν συχνά στο γραφείο αφού ήταν παρεμβατικός, η ίδια είπε: «Τον είχαμε ανάγκη, είχε θέση εξουσίας, τον παραπληροφορούσα, του έλεγα ναι, ναι κτλ.», τόνισε η κ. Ράικου, με την πρόεδρο της έδρας Βασιλική Ηλιοπούλου να παρεμβαίνει σε αυτό το σημείο και να λέει: «Καλά, χαζός ήταν; Δεν έβλεπε ότι δεν του κάνετε αυτά που θέλει;».
Χωρίς παρεμβάσεις
Η κ. Ράικου παραδέχτηκε επίσης πως όσο ήταν προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο Δ. Παπαγγελόπουλος δεν είχε κάνει κάποια παρέμβαση στο έργο της, υποστηρίζοντας πως η ίδια τότε «δεν είχε και κάποια σοβαρή υπόθεση που να τον αφορούσε». Κατέθεσε πως η ίδια δεν είχε φιλικές σχέσεις με πολιτικούς, εκτός από τη γνωριμία της το 2000 με τον Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια μιας κοινωνικής εκδήλωσης («δεν του έχω μιλήσει από τότε»).
Η μάρτυρας ρωτήθηκε από την πρόεδρο για ποιο λόγο δεν ανέφερε ποτέ στην πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (σ.σ. ούτε προφορικά ούτε εγγράφως) τα περί καταπίεσής της από τον πρώην υπουργό και απάντησε πως δεν το έκανε γιατί είχε την πεποίθηση πως η Ξένη Δημητρίου είχε «κομματική ταυτότητα».
Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με την εξέτασή της από συνηγόρους του Δ. Παπαγγελόπουλου, ενώ ο επόμενος μάρτυρας θα είναι ο Σταύρος Κοντονής.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας