• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 29.0°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 26.6°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 28.2°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 22.7°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.1°C
  0 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 28.2°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  3 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 26.4°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  2 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.9°C / 28.3°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.8°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  3 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.9°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  44%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Aπορρίφθηκε το αίτημα της Ελένης Τουλουπάκη

 • A-
 • A+
Δεν δέχθηκαν τις αντιρρήσεις της στο ζήτημα μη νόμιμης σύνθεσης της δικαστικής έδρας ● Ωστόσο η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς δεν θα υποβάλει καμία ένσταση ακυρότητας καθώς επιδιώκει να αθωωθεί επί της ουσίας για να αποδειχθεί ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, σύμφωνα με τον δικηγόρο της.

Oπως αναμενόταν, το Ειδικό Δικαστήριο, που συγκροτήθηκε με απόφαση της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (ΠΑΣΟΚ) και δικάζει τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, απέρριψε το αίτημα του συνηγόρου της εισαγγελέως που έθετε ζήτημα μη νόμιμης σύνθεσης της δικαστικής έδρας. Το ζήτημα είχε αναδείξει στην πρώτη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, ζητώντας να προσκομιστούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγγραφα που να βεβαιώνουν αν την περίοδο της κλήρωσης των δικαστών από τη Βουλή ο αρεοπαγίτης Γεώργιος Κόκκορης βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια, κάτι που δεν επιτρέπεται από τον νόμο. Προφανώς δεν έβγαιναν οι αριθμοί των διαθέσιμων ανώτατων δικαστικών με δεδομένο τον περιορισμό να έχουν προαχθεί πριν ληφθεί από τη Βουλή η απόφαση παραπομπής και ίσως για τον λόγο αυτόν μπήκε στην κληρωτίδα το όνομα του συγκεκριμένου δικαστή, που είναι βαριά άρρωστος και δεν θα μπορέσει να παραστεί στο δικαστήριο.

Η εισαγγελέας Ολγα Σμυρλή (που κληρώθηκε και για το Ειδικό Δικαστήριο σχετικά με την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και δεν ζήτησε την εξαίρεσή της) απέρριψε το αίτημα «λόγω ελλείψεως εννόμου συμφέροντος» και η πρότασή της υιοθετήθηκε από το δικαστήριο. Πάντως ο κ. Μαντζουράνης διευκρίνισε ότι η εντολέας του δεν θα υποβάλει ένσταση σχετικής ακυρότητας της διαδικασίας. «Δεν θέτουμε θέμα καλής ή κακής σύστασης του δικαστηρίου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι αποδεδειγμένες οι μεθοδεύσεις που ακολούθησαν οι κατασκευαστές των πλυντηρίων της Novartis για να καλυφθεί ο αριθμός δέκα των δικαστών και να συγκροτηθεί το Ειδικό Δικαστήριο. Μας έδωσε ωστόσο εντολή η κυρία Τουλουπάκη να μην υποβληθεί καμία ένσταση ακυρότητας και θα εφαρμόσουμε την εντολή της. Η κυρία Τουλουπάκη επιδιώκει να αθωωθεί επί της ουσίας για να αποδειχθεί ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας», ανέφερε.

Στη συνέχεια εξετάστηκε αν θα επιτραπεί να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία παρά το γεγονός ότι τελικά έθεσε στο αρχείο τη δικογραφία του Ανδρέα Βγενόπουλου ισχυρίζεται ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος της άσκησε τότε πιέσεις. Η Γ. Τσατάνη ελέγχθηκε πειθαρχικά και τιμωρήθηκε με στέρηση μισθού 60 ημερών και στο πρωτοβάθμιο αλλά και στο δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενόπουλου, καθώς κρίθηκε ότι οι χειρισμοί της «δεν συνάδουν με τα καθήκοντα της εισαγγελικής λειτουργού». Οι δικηγόροι της, Θέμης Σοφός και Δημήτρης Νινόπουλος, ισχυρίστηκαν ότι υπέστη ηθική βλάβη και ζήτησαν να γίνει δεκτό το αίτημά της. Οι συνήγοροι του Δ. Παπαγγελόπουλου, Ιπποκράτης Μυλωνάς, Μάνος Ροδουσάκης και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, δήλωσαν ότι δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί ως πολιτική αγωγή διότι δεν έχει υποστεί άμεση ζημία και η αστική αξίωσή της έχει παραγραφεί. Το δικαστήριο διέκοψε για τις 26 Σεπτεμβρίου, οπότε και η εισαγγελέας θα προτείνει επί του συγκεκριμένου αιτήματος.

Την επόμενη Πέμπτη θα ξεκινήσουν οι καταθέσεις μαρτύρων με τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος είχε καταθέσει τις σχετικές μηνύσεις που ανασύρθηκαν από το αρχείο. Οι υπόλοιποι μάρτυρες είναι η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο πρώην αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος και οι δύο πρώην επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς (εισαγγελείς Πρωτοδικών) Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο εκδότης/δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

Πάντως ο Δ. Παπαγγελόπουλος και η Ελ. Τουλουπάκη κατηγορούνται για αδικήματα που δεν έχουν καμία σχέση με το σκάνδαλο Nοvartis. Η κυρία Τουλουπάκη παραπέμφθηκε με οριακή πλειοψηφία για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας που αφορά την παράλειψη διαβίβασης αμελλητί στη Βουλή της μήνυσης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με την οποία κατήγγειλαν τον πρώην υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον τότε υφυπουργό Ανδρέα Ξανθό σχετικά με τη μη έκδοση δελτίου φαρμάκων το πρώτο εξάμηνο του 2015, παρά το γεγονός ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος αντιμετωπίζει κατηγορίες για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας τής πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς και για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση για παρεμβάσεις στο έργο τριών εισαγγελικών λειτουργών κατά τον χειρισμό σημαντικών υποθέσεων οικονομικού ενδιαφέροντος.


Συμπληρωματική κλήρωση μελών για τον Ν. Παππά

Τα πέντε νέα μέλη (τρία τακτικά και δυο αναπληρωματικά) του Ειδικού Δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά (ΣΥΡΙΖΑ) κληρώθηκαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς υπήρχαν δικαστικοί που είχαν κληρωθεί ταυτόχρονα και στο Ειδικό Δικαστήριο για τους Δημήτρη Παπαγγελόπουλο-Ελένη Τουλουπάκη. Από τον Αρειο Πάγο ως τακτικά μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αναδείχθηκαν οι Δημητρία Στρούζα-Ξένου και Μαρία Βάρκα και ως αναπληρωματικό μέλος η Μαρία Κουφούδη. Από το ΣτΕ, ως τακτικό μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου, αναδείχθηκε ο σύμβουλος του ΣτΕ Ηλίας Μάζος και ως αναπληρωματικός ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Γεώργιος Τσιμέκας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η… απαλλακτική κατάθεση Λοβέρδου
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται ότι η αναφορά τους όφειλε να διαβιβαστεί στη Βουλή για τα περαιτέρω, αλλά η κυρία Τουλουπάκη δε διαβίβασε εντός προθεσμίας τον σχετικό φάκελο στη Βουλή.
Η… απαλλακτική κατάθεση Λοβέρδου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απαλλακτικός για Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλο ο Λοβέρδος
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ανδρέας Λοβέρδος ήταν ο μάρτυρας με τον οποίο ξεκίνησε η αποδεικτική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο, για την υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη.
Απαλλακτικός για Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλο ο Λοβέρδος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δ. Παπαγγελόπουλος και Ελ. Τουλουπάκη αρνήθηκαν τις κατηγορίες στο Ειδικό Δικαστήριο
Αθώοι δήλωσαν στην 4η συνεδρίαση που έκανε το Ειδικό Δικαστήριο, ο κατηγορούμενος πρώην αν. υπ. Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η συγκατηγορουμένη του πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη...
Δ. Παπαγγελόπουλος και Ελ. Τουλουπάκη αρνήθηκαν τις κατηγορίες στο Ειδικό Δικαστήριο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ειδικό Δικαστήριο: Απορρίφθηκε το αίτημα Τσατάνη για πολιτική αγωγή και το αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη
Οι συνήγοροι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη υπέβαλαν αίτημα προκειμένου να καλυφθεί ζωντανά όλη η δίκη, αλλά απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.
Ειδικό Δικαστήριο: Απορρίφθηκε το αίτημα Τσατάνη για πολιτική αγωγή και το αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Απορρίφθηκε η ένσταση για μη νόμιμη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου για Τουλουπάκη-Παπαγγελόπουλο
Ο Γ. Μαντζουράνης έκανε γνωστό ότι η εντολέας του, Ελένη Τουλουπάκη ζήτησε να μην υποβληθεί καμία ένσταση ακυρότητας, ενώ μίλησε για «αποδεδειγμένες μεθοδεύσεις».
Απορρίφθηκε η ένσταση για μη νόμιμη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου για Τουλουπάκη-Παπαγγελόπουλο
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ειδικό Δικαστήριο: Με το «καλημέρα» οι εύλογες ενστάσεις για τη σύνθεση του δικαστηρίου
O εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της Ελένης Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης, έθεσε ευθέως θέμα μη νόμιμης σύνθεσης του δικαστηρίου.
Ειδικό Δικαστήριο: Με το «καλημέρα» οι εύλογες ενστάσεις για τη σύνθεση του δικαστηρίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας