• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.1°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.8°C
  6 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 10.0°C
  0 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.4°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.7°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 5.1°C
  3 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.8°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 9.4°C
  5 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.2°C / 9.7°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 7.9°C
  3 BF
  57%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.8°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.9°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.3°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 9.7°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  2 BF
  57%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοίγει η ανάκριση για τους θανάτους Μαλένας και Ιριδας

 • A-
 • A+
«Κλειδί» οι καταθέσεις κορυφαίων επιστημόνων. ● Βολές Κούγια με πολλούς αποδέκτες.

Η υπόθεση θανάτου των τριών κοριτσιών της οικογένειας Πισπιρίγκου-Δασκαλάκη είναι αναμφισβήτητα μια «μάχη» των ιατροδικαστών. Σε αυτούς απευθύνεται η Δικαιοσύνη κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και οι ίδιοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στις δικαστικές αίθουσες, όταν οι δικαστές θα κληθούν να αποφασίσουν ποιο ιατροδικαστικό πόρισμα τεκμηριώνει άρτια και επιστημονικά τον μηχανισμό θανάτου των παιδιών.

Αν και στην περίπτωση της μικρής Τζωρτζίνας ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, αναμένεται να στηρίξει την υπερασπιστική γραμμή στην ουσία κεταμίνη, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι η κατηγορούμενη μητέρα δεν θα μπορούσε να την είχε στην κατοχή της, οι περιπτώσεις των μικρότερων παιδιών είναι εντελώς διαφορετικές. Για τους θανάτους της Μαλένας και της Ιριδας η κατηγορούμενη αναζητεί γνωματεύσεις από ιδιώτες πραγματογνώμονες (ιατροδικαστή και παθολογοανατόμο) που να αντικρούουν αποτελεσματικά το 13σέλιδο πόρισμα των κορυφαίων Ελλήνων ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα και τα ευρήματα του έμπειρου παθολογοανατόμου Χρήστου Ευτυχιάδη.

Οι κύριοι Ευτυχιάδης, Καρακούκης και Καλόγρηας έχουν ήδη κληθεί από την 35η τακτική ανακρίτρια Ευγενία Τζωρτζάτου και οι καταθέσεις τους θα εγκαινιάσουν, στις αρχές Σεπτεμβρίου, την ανάκριση για τους θανάτους της Μαλένας και της Ιριδας. Τα πορίσματά τους ενοχοποιούν τη Ρούλα Πισπιρίγκου και δεν αφήνουν περιθώρια στον Αλέξη Κούγια να επικαλείται τις αρχικές ιατροδικαστικές εκθέσεις που απέδιδαν σε ηπατική ανεπάρκεια τον θάνατο της Μαλένας και σε αγενεσία φλεβόκομβου τον θάνατο της Ιριδας. Και αυτό επειδή οι τρεις επιστήμονες επανεξέτασαν τα ίδια ακριβώς ευρήματα που αναγράφουν οι πρώτες εκθέσεις.

Ανακοίνωση Κούγια

Πριν καταθέσουν οι επιστήμονες στην ανακρίτρια, ο Αλ. Κούγιας προχώρησε σε νέα ανακοίνωση στην οποία απευθύνεται στον ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέοντα (χωρίς να τον κατονομάζει) και ζητάει τη συνδρομή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προκειμένου να σταματήσει να κάνει δηλώσεις για την υπόθεση ο κ. Λέων, ο οποίος χαρακτηρίζει «επιστημονικά άρτιο» το πόρισμα των Καρακούκη-Καλόγρηα. Ομως η ανακοίνωση του ποινικολόγου δεν περιορίζεται στον συγκεκριμένο ιατροδικαστή.

«Ενας ιδιώτης ιατροδικαστής που δεν έχει προβεί ποτέ σε επίσημη ιατροδικαστική υπηρεσία, σε άμεση ιατροδικαστική εξέταση πτώματος, χωρίς να έχει στα χέρια του τη δικογραφία, χωρίς να έχει κάνει ο ίδιος επίκαιρη ιατροδικαστική εξέταση στα άψυχα σώματα των τριών άτυχων κοριτσιών, χωρίς να έχει γνώση της νέας δικογραφίας [...] χωρίς να έχει υπόψιν παθολογοανατομικά στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψιν του νέου παθολοαγανατόμου από τη Θεσσαλονίκη και τα οποία με ποσοστό 90% εκρίθησαν ακατάλληλα για παθολογοανατομική επανεξέταση [...] χρησιμοποιώντας μία έκθεση ιδεών-σενάριο, η οποία παρανόμως βρίσκεται στα χέρια δημοσιογράφων και η οποία βαπτίστηκε ιατροδικαστική επανεξέταση, χωρίς οι δυο νέοι ιατροδικαστές ούτε να έχουν εξετάσει τα νεκρά σώματα των τριών νεκρών κοριτσιών ούτε να έχουν στη διάθεσή τους κατάλληλα επιστημονικά ευρήματα, ισχυρίστηκε ψευδώς [...] ότι δήθεν αυτή η επανεξέταση είναι ισχυρότερη από τις δυο πραγματικές ιατροδικαστικές εξετάσεις των πραγματικών και ανιδιοτελών ιατροδικαστών, γιατί δήθεν έχει λάβει υπόψιν και νέα στοιχεία, δημιουργώντας μία προκατάληψη της κοινής γνώμης εις βάρος της κας κατηγορουμένης», σημειώνει ο Αλ. Κούγιας σε μια παράγραφο που αμφισβητεί ευθέως τα πορίσματα των επιστημόνων Καρακούκη, Καλόγρηα και Ευτυχιάδη.

Με δεδομένο ότι η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου θα στηριχτεί σε ιατροδικαστικές εκθέσεις, η τακτική του Αλ. Κούγια είναι αναμενόμενη. Εξίσου αναμενόμενη ήταν και η συνέχεια της ανακοίνωσής του («η μόνη απάντηση σε αυτές τις παράνομες συμπεριφορές θα είναι η έκδοση απαντητικών ανακοινώσεων και κατάθεση μηνύσεων και αγωγών σε όλους όσους παρανομούν, είτε είναι ιατροδικαστές, είτε είναι παθολογοανατόμοι, είτε είναι δικηγόροι, είτε είναι δημοσιογράφοι»).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προφυλακιστέα και για τους θανάτους Ίριδας και Μαλένας η Ρ. Πισπιρίγκου
Έπειτα από την επεισοδιακή απολογία της ενώπιον ανακρίτριας και εισαγγελέα, η Ρούλα Πισπιρίγκου κρίθηκε προφυλακιστέα και για την υπόθεση της δολοφονίας των δύο μικρότερων κοριτσιών της, της Ίριδας και της...
Προφυλακιστέα και για τους θανάτους Ίριδας και Μαλένας η Ρ. Πισπιρίγκου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέα προθεσμία στην απολογία Πισπιρίγκου για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας
Την τρίτη κατά σειρά προθεσμία έλαβε η Ρούλα Πισπιρίγκου, για τις 21 Δεκεμβρίου, προκειμένου να απολογηθεί για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας. Της 3,5 ετών Μαλένας και της 6 μηνών...
Νέα προθεσμία στην απολογία Πισπιρίγκου για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προθεσμία για να απολογηθεί στις 25/11 για τις δολοφονίες Μαλένας-Ίριδας πήρε η Πισπιρίγκου
Η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε κληθεί να απολογηθεί σήμερα για τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών της, Μαλένας και Ίριδας, ωστόσο ζήτησε και πήρε νέα προθεσμία από την Ανακρίτρια που ερευνά τις υποθέσεις...
Προθεσμία για να απολογηθεί στις 25/11 για τις δολοφονίες Μαλένας-Ίριδας πήρε η Πισπιρίγκου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στις 16 Νοεμβρίου ξανά στην ανακρίτρια η Ρούλα Πισπιρίγκου
Η 34χρονη ζήτησε προθεσμία αρκετών ημερών, ώστε ο συνήγορός της Αλέξης Κούγιας να μελετήσει όλα τα στοιχεία του φακέλου και να προετοιμάσει την απολογία που θα επιχειρήσει να αντικρούσει τις κατηγορίες.
Στις 16 Νοεμβρίου ξανά στην ανακρίτρια η Ρούλα Πισπιρίγκου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τι κατέθεσαν οι ιατροδικαστές για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας
Επιβεβαίωσαν τα επιστημονικά τους συμπεράσματα στις πολύωρες καταθέσεις τους οι Νίκος Καρακούσης και Νίκος Καλογρηάς.
Τι κατέθεσαν οι ιατροδικαστές για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας