• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 26.2°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 25.5°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 23.7°C
  0 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.9°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.0°C
  4 BF
  78%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 24.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.4°C / 21.5°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.9°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  6 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 22.3°C
  0 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 23.8°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 26.0°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 21.6°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 24.7°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  63%

«Φύλλο συκής για τη συνέχιση του "Μεγάλου Αδελφού" της ΕΥΠ η ΠΝΠ»

 • A-
 • A+

Ως κυβερνητικό φύλλο συκής για τη συνέχιση του «Μεγάλου Αδελφού» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών χαρακτηρίζει η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων την προχθεσινή ΠΝΠ με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι αναμορφώνει το αμαρτωλό πλαίσιο για τις παρακολουθήσεις αλλά στην πραγματικότητα δεν φέρνει καμία ουσιαστική αλλαγή.

Σχετικά με τη ρύθμιση, που προβλέπει η εισαγγελική διάταξη άρσης απορρήτου να υποβάλλεται για έγκριση στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών, η Παρέμβαση εξηγεί πως η έγκριση αυτή θα είναι παντελώς τυπική και πως στην πράξη, ο Εισαγγελέας Εφετών θα καλείται να εγκρίνει μια διάταξη που δεν θα έχει ούτε ονοματεπώνυμο του θιγόμενου (παρά μόνο έναν αριθμό κινητού) ούτε αιτιολογία της άρσης ούτε οποιαδήποτε περιγραφή της υπόθεσης».

«Παρομοίως προσχηματική είναι η πρόβλεψη της ΠΝΠ για διατύπωση γνώμης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον επιλεγόμενο διοικητή της ΕΥΠ, καθώς η γνώμη είναι προφανώς μη δεσμευτική, ενώ η αρμοδιότητα της Υπηρεσίας εξακολουθεί να υπάγεται στον Πρωθυπουργό με απόφαση της παρούσας κυβέρνησης από την επομένη της εκλογής της» σημειώνει η Παρέμβαση στην ανακοίνωσή της, που έχει ως εξής:

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 9/8/22 δεν πλήττει ούτε στο ελάχιστο το σύστημα των αυθαίρετων παρακολουθήσεων που έχει γιγαντωθεί εδώ και χρόνια με την επίκληση "λόγων εθνικής ασφάλειας" και που η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετέτρεψε σε οργανωμένο κύκλωμα παρακολούθησης των πολιτικών της αντιπάλων.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ (ΦΕΚ Α-152, 9/8/2022), η εισαγγελική διάταξη άρσης απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών με αίτημα της ΕΥΠ εκδίδεται (ως ίσχυε) από τον αποσπασμένο στην ΕΥΠ – ύστερα από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου – εισαγγελικό λειτουργό, αλλά περαιτέρω θα υποβάλλεται πλέον για έγκριση στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών.

[Στο τέλος της περ. (β) της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 3649/2008 (Α' 39) προστίθενται δύο εδάφια και η περ. (β) διαμορφώνεται ως εξής: «β. Ενεργεί, ύστερα από διάταξη του εισαγγελικού λειτουργού της παραγράφου 3 του παρόντος και τηρουμένων των διατάξεων του ν. 3115/2003, άρση απορρήτου επιστολών και τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας, καθώς και καταγραφή δραστηριότητας προσώπων με ειδικά τεχνικά μέσα και ιδίως με συσκευή ήχου και εικόνας εκτός κατοικίας. Η διάταξη αυτή υποβάλλεται προς έγκριση μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών. Η ισχύς της διάταξης αρχίζει από την έγκριση του Εισαγγελέα Εφετών.».]

Έτσι, επανέρχεται μια πρόβλεψη που ίσχυε μέχρι το 2018, οπότε και τα δύο τελευταία εδάφια της περίπτωσης β' του άρθρου 5 παρ. 1 του ν. 3649/2008 καταργήθηκαν από την τότε κυβέρνηση με το άρθρο 25 παρ. 3 του ν. 4531/2018, ΦΕΚ Α 62/5.4.2018.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με αυτό το "διπλό φίλτρο" (εισαγγελική διάταξη αρμόδιου εισαγγελέα για την ΕΥΠ + έγκριση εισαγγελέα Εφετών) θα μπει φρένο στο ράλλυ των παρακολουθήσεων και θα θωρακιστούν τα δικαιώματα των πολιτών. Πρόκειται για ενσυνείδητο ψεύδος.

Η αλήθεια είναι ότι η έγκριση του Εισαγγελέα Εφετών θα είναι παντελώς τυπική.

Και αυτό γιατί:

α) στην εισαγγελική διάταξη, διά της οποίας επιβάλλεται η άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, δεν προβλέπεται εκ του νόμου υποχρέωση σχετικής αιτιολογίας (άρθρο 5 παρ. 1 του ν. 2225/1994, ενώ a contrario στις εισαγγελικές διατάξεις για διακρίβωση εγκλημάτων αναφέρεται ρητα η αιτιολογία επιβολής της άρσης, βλ. άρθρο 5 παρ. 2 περ. (β)].

β) στην εισαγγελική διάταξη, διά της οποίας επιβάλλεται η άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, δεν προβλέπεται εκ του νόμου υποχρέωση αναγραφής του ονόματος του προσώπου ή των προσώπων κατά των οποίων λαμβάνεται το μέτρο της άρσης (άρθρο 5 παρ. 1 του ν. 2225/1994, ενώ a contrario στις διατάξεις για διακρίβωση εγκλημάτων αναφέρεται ρητα "το όνομα του προσώπου ή των προσώπων κατά των οποίων λαμβάνεται το μέτρο της άρσης και [τ]η διεύθυνση διαμονής τους", βλ. άρθρο 5 παρ. 2 περ. (α)].

Έτσι, στην πράξη, ο Εισαγγελέας Εφετών θα καλείται να εγκρίνει μια διάταξη που δεν θα έχει ούτε ονοματεπώνυμο του θιγόμενου (παρά μόνο έναν αριθμό κινητού) ούτε αιτιολογία της άρσης ούτε οποιαδήποτε περιγραφή της υπόθεσης.

Όπως γνωρίζουμε από αντίστοιχες περιπτώσεις, οι εισαγγελικές διατάξεις είναι προδιατυπωμένες με copy paste και επαναλαμβάνουν τη φράση: "για λόγους εθνικής ασφάλειας των οποίων η μορφή δεν είναι αναγκαίο να εκτεθεί περαιτέρω στην παρούσα διάταξη".

Η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας με εισαγγελική διάταξη, χωρίς ονομαστική αναφορά και χωρίς αιτιολογία, ισχύει από το 1994! Από το 2008 υπάρχει το "διπλό φίλτρο", καθώς από τότε προβλέπεται εισαγγελέας εποπτεύων της ΕΥΠ και έγκριση των διατάξεών του από τον Εισαγγελέα Εφετών. Δεν έχει παρά να δει κανείς την αποτελεσματικότητα του "διπλού φίλτρου" τη δεκαετία 2008-2018 (βλ. πίνακα).

Παρομοίως προσχηματική είναι η πρόβλεψη της ΠΝΠ για διατύπωση γνώμης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον επιλεγόμενο διοικητή της ΕΥΠ, καθώς η γνώμη είναι προφανώς μη δεσμευτική, ενώ η αρμοδιότητα της Υπηρεσίας εξακολουθεί να υπάγεται στον Πρωθυπουργό με απόφαση της παρούσας κυβέρνησης από την επομένη της εκλογής της.

Κατόπιν τούτων, η ΠΝΠ με την οποία η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα αντιμετωπιστεί η αυθαιρεσία των παρακολουθήσεων είναι ένα φύλλο συκής για την διαιώνισή τους και ο Πρωθυπουργός είναι για μια ακόμα μια φορά βαρύτατα εκτεθειμένος.

[Πίνακας, Πηγή: ΑΔΑΕ. Οι εισαγγελικές διατάξεις αφορούν αθροιστικά νέες, παρατάσεις παλαιών και παύσεις (σε ποσοστό περίπου 5%). Κάθε διάταξη μπορεί να αφορά περισσότερους τηλ. αριθμούς]

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα μάτια της Δικαιοσύνης στην ΕΥΠ
Σε ανοιχτή γραμμή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την εισαγγελέα επόπτη της ΕΥΠ ● Ο κ. Ντογιάκος για άγνωστο λόγο ξεκινάει την έρευνά του από τυχόν παρακολούθηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το 2018.
Τα μάτια της Δικαιοσύνης στην ΕΥΠ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σειρά απαραίτητων ενεργειών ζητά ο Θ. Κουκάκης για την έρευνα της παρακολούθησής του
Καλεί τον Εισαγγελέα του Α.Π. να διερευνήσει ουσιαστικά ποιος και γιατί τον παρακολουθούσε, αλλά και τη σύνδεση εταιρειών που εμπορεύονται το Predator
Σειρά απαραίτητων ενεργειών ζητά ο Θ. Κουκάκης για την έρευνα της παρακολούθησής του
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέα στοιχεία καταθέτει ο Χρ. Σπίρτζης για την παρακολούθησή του
Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει συμπληρωματικά στοιχεία για την παρακολούθησή του και θα προτείνει μάρτυρες για την υπόθεση.
Νέα στοιχεία καταθέτει ο Χρ. Σπίρτζης για την παρακολούθησή του
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμπληρώνεται το παζλ του «Κυριάκος Gate», όλο και περισσότερο εκτεθειμένη η κυβέρνηση
Στη θέση τους μπαίνουν σιγά σιγά τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ του σκανδάλου παρακολουθήσεων και υποκλοπών
Συμπληρώνεται το παζλ του «Κυριάκος Gate», όλο και περισσότερο εκτεθειμένη η κυβέρνηση
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η ώρα των θεσμών
Το θέμα εδώ δεν είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Είναι αν λειτουργούν οι θεσμοί και κυρίως αυτός της Δικαιοσύνης.
Η ώρα των θεσμών
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ντογιάκος καλεί Κουκάκη
O Θανάσης Κουκάκης, που βρέθηκε στη δίνη του σκανδάλου των υποκλοπών, κλήθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου -για να τον ενημερώσει- στις 16 Αυγούστου.
Ντογιάκος καλεί Κουκάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας