• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 28.2°C
  2 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 28.0°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.0°C / 27.7°C
  0 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  56%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.7°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.4°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.8°C / 26.4°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.8°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 26.2°C
  2 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 27.1°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 21.7°C / 26.4°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  49%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνέδριο ποινικολόγων που δημιουργεί απορίες...

 • A-
 • A+
Στις 7 Ιουλίου θα διεξαχθεί στην Πάτρα το συνέδριο της Ενωσης Ποινικολόγων - Μαχόμενων Δικηγόρων με συμμετοχές που δημιουργούν συνθήκες «πύργου της Βαβέλ». ● Τρανό παράδειγμα η πρώτη ενότητα του συνεδρίου «Δημοσιότητα και τηλεοπτικές δίκες», όπου κεντρικός εισηγητής είναι ο Αλ. Κούγιας για τον οποίο εκκρεμεί πειθαρχικός έλεγχος στον ΔΣΑ εξαιτίας της στοχοποίησης μαρτύρων στη δίκη Λιγνάδη και της ομοφοβικής ρητορικής που έχει επιδείξει.

Eνα συνέδριο που δημιουργεί εύλογες απορίες σε ό,τι αφορά τη θεματολογία και τις συμμετοχές πρόκειται να διεξαχθεί στην Πάτρα, στις 7 Ιουλίου, με συνδιοργανωτή τον Δικηγορικό Σύλλογο Πάτρας. Βασικός διοργανωτής, η Ενωση Ποινικολόγων - Μαχόμενων Δικηγόρων (Ε.Π.-Μ.Δ.) και, για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για διαφορετική Ενωση και όχι για τη γνωστή Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων (EEΠ), μέλη της οποίας συναντήσαμε συχνά σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Η ΕΕΠ συγκροτείται κυρίως από ποινικολόγους, καθηγητές ΑΕΙ και επιστήμονες του Δικαίου, ενώ τα μέλη της Ε.Π.-Μ.Δ. είναι δικηγόροι και ποινικολόγοι ευρέως γνωστοί από την παρουσία τους στις δικαστικές αίθουσες και στα ΜΜΕ σε εγκληματικές υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη. Οι συμμετοχές στο διήμερο συνέδριο δημιουργούν πραγματικά συνθήκες «πύργου της Βαβέλ» σε ό,τι αφορά τις θέσεις, τις απόψεις, τις δημόσιες τοποθετήσεις και την προσωπική στάση των ομιλητών.

Τρανό παράδειγμα, η πρώτη ενότητα του συνεδρίου με θέμα «Δημοσιότητα και τηλεοπτικές δίκες», με μια πραγματικά εντυπωσιακή σύνθεση ομιλητών και θεματολογίας, καθώς, ανάμεσα σε άλλους, καλούνται να μιλήσουν για τις τηλεδίκες πολλοί από εκείνους που έχουν συμβάλει σε αυτό το εξαιρετικά τοξικό φαινόμενο.

Λόγου χάρη, παραμονές της απόφασης του ΜΟΔ για την υπόθεση Λιγνάδη και ενώ εκκρεμεί πειθαρχικός έλεγχος στο ΔΣΑ για τον συνήγορο υπεράσπισης Αλέξη Κούγια, ο ίδιος θα είναι ο κεντρικός εισηγητής της ενότητας, ενώ στο προεδρείο θα παρίσταται μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ.

Θέμα της εισήγησης του Α. Κούγια (τηρείται η ορθογραφία και τα σημεία στίξης του πρωτότυπου): «Δικαιοσύνη σε κίνδυνο. Πρόεδρος : Δικαστής ή Παρουσιαστής? Πληρεξούσιοι Δικηγόροι καναλιών και εκπομπών. Αυτόκλητοι υπερασπιστές ή κατήγοροι άσχετοι με τις υποθέσεις? Ακραία δυσφήμιση της ειδικότητας του ποινικολόγου ως σημαντικού παράγοντα της δικαίας δίκης».

Δυστυχώς ο συγκεκριμένος δικηγόρος έχει επιδείξει στη δίκη Λιγνάδη άκρατη ομοφοβική ρητορική, όπως και πολύ επιθετική στάση προς τους μάρτυρες-θύματα, και έχει στοχοποιήσει ονομαστικά με εξαιρετικά προσβλητικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς δημοσιογράφους, ιδίως μάλιστα εκείνους που έδωσαν δημόσιο λόγο στα θύματα. Και μόνο από τον τίτλο της εισήγησής του είναι εμφανές το περιεχόμενο της ομιλίας του στο συνέδριο.

Κι αυτό τη στιγμή που ο εισαγγελέας Ρατσιστικής Βίας έχει διατάξει αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα έπειτα από αναφορά κατά του συνηγόρου για «κατ’ εξακολούθηση ηθελημένο ρατσιστικό τρανσφοβικό λόγο», ενώ καταγγελία εναντίον του έχουν καταθέσει στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών και ο επιστημονικός φορέας Orlando LGBT+ μαζί με οκτώ δημοσιογράφους από τέσσερα μέσα (Αntivirus, Lifo, Kontra Channel, «Εφ.Συν.»), ζητώντας τον πειθαρχικό του έλεγχο και έχουν ήδη κληθεί να καταθέσουν μάρτυρες.

Προηγήθηκε τον Μάρτιο η κλήση των δύο συνηγόρων (υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής) στη δίκη και συγκεκριμένα του Α. Κούγια και του Γ. Βλάχου, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις στο Πειθαρχικό του ΔΣΑ, ενώ, με αφορμή τη στάση των συνηγόρων, τέθηκε αίτημα επαναφοράς της αυτεπάγγελτης δίωξης δικηγόρων στις 3.3.2021 από τη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, σημείωνε: «Οι δικηγόροι όμως, ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, υποχρεούνται να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που παραβιάζει τους κανόνες και τις αρχές της ποινικής διαδικασίας, όπως η μυστικότητα της προδικασίας και το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου. Τηλεοπτικές δίκες, και ιδίως με τη συμμετοχή δικηγόρων, δεν είναι νοητές».

Αλλο αξιοσημείωτο στοιχείο της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας είναι η επιλογή των δύο δημοσιογράφων - στελεχών των ΜΜΕ, που κυριολεκτικά συντάσσουν τις τηλεδικογραφίες (συγκρότημα Μαρινάκη και «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ»), τροφοδοτώντας τις τηλεοπτικές δίκες που ρουφούν κυριολεκτικά τις «αποκαλύψεις» και τις «έγκυρες πληροφορίες» τους, φτάνοντας σε «αποφάσεις» πριν καν ολοκληρώσουν τις έρευνες οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές. Κυρίως, όμως, διαμορφώνοντας εκ των προτέρων ένα συχνά κανιβαλικό τοπίο «κοινής γνώμης», που άλλοτε ταυτίζεται με τους φερόμενους ως δράστες κι άλλοτε με τα θύματα.

Αυστηρότερες ποινές

Δεν είναι μυστικό ότι η σημερινή κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τραγικές υποθέσεις (σημειώνουμε εδώ ότι για αντίστοιχες πολιτικοδικαστικές υποθέσεις διαφθοράς επικρατεί σιωπή), νομοθετεί όλο και αυστηρότερες ποινές, με αλλαγές επί αλλαγών στους Ποινικούς Κώδικες, για τις οποίες η Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων έχει εκφράσει σφοδρές αντιρρήσεις.

Ανθρωποι που σημαδεύτηκαν ως τρομοκράτες ή ως δράστες σε δολοφονία, στη συνέχεια αθωώθηκαν, διότι δεν προέκυψε κανένα στοιχείο, πέρα από τις «έγκυρες πληροφορίες» που έγιναν αφετηρία τηλεδικαστηρίων, αλλά και το αντίστροφο, όπως για παράδειγμα η εικόνα που διαμόρφωσαν τα ΜΜΕ για τον «τραγικό πατέρα αεροπόρο Μπάμπη», που στη συνέχεια αποδείχτηκε στυγνός γυναικοκτόνος.

Τώρα, ύστερα από πέντε ολοκλήρους μήνες καθημερινής σε εθνικό δίκτυο «βολικής» ενασχόλησης των τηλεοπτικών κυρίως ΜΜΕ με την υπόθεση Πισπιρίγκου, κάποιοι από εκείνους που κατεξοχήν την τροφοδότησαν, καλούνται να μιλήσουν για τα τηλεδικαστήρια «δικαιωμένοι», μιας και φαίνεται ότι, αυτή τη φορά, οι «αποκαλύψεις», εν μέσω κλίματος λιντσαρίσματος, επαληθεύονται.

Ανάμεσα στους ομιλητές του συνεδρίου βρίσκονται και εξαιρετικά συντηρητικοί δικαστικοί αλλά και οι συνήγοροι όλων σχεδόν των υποθέσεων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο απασχολούν, το τελευταίο διάστημα, τα ΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της δυνατότητας που έχει η Ε.Π.-Μ.Δ. να εκπροσωπείται στα ΜΜΕ, το συνέδριο στη συγκεκριμένη συγκυρία με τόσες ανοιχτές ποινικές αλλά και ακραιφνώς πολιτικές δικαστικές υποθέσεις προκαλεί ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αποχή δικηγόρων για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
Αν και κάπως βραδυφλεγής, δεν παύει να είναι καίρια η αντίδραση των δικηγόρων για τη «νυχτερινή» και από το παράθυρο πολλοστή αλλαγή του άρθρου 187 του Π.Κ. στην κατεύθυνση περαιτέρω ενίσχυσης ενός...
Αποχή δικηγόρων για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οι δικηγόροι μιλούν για τις αλλαγές Τσιάρα στον Ποινικό Κώδικα
Δικηγόροι όλου του πολιτικού φάσματος εκθέτουν στην «Εφ.Συν» τις απόψεις τους σχετικά με τις αλλαγές του υπουργού Δικαιοσύνης στον Ποινικό Κώδικα.
Οι δικηγόροι μιλούν για τις αλλαγές Τσιάρα στον Ποινικό Κώδικα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διασπορά τρόμου και πανικού
Συνεχίζονται οι τερατολογίες από τα ΜΜΕ, που στηρίζουν τη Ν.Δ., για τον νέο Ποινικό Κώδικα και την «απελευθέρωση» χιλιάδων εγκληματιών. «Τα δημοσιεύματα επιχειρούν να εμπλέξουν τη μεταρρύθμιση στην προεκλογική...
Διασπορά τρόμου και πανικού
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καταγγέλλουν σχέδιο να πέσει ο Αριστείδης Φλώρος στα μαλακά
Ο Αλέξης Κούγιας έκανε δήλωση σύμφωνα με την οποία το περιβάλλον Φλώρου και η υπεράσπισή του προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την τραγική θέση του εντολέα του Γ. Αντωνόπουλου που, αντί για βασικός μάρτυρας...
Καταγγέλλουν σχέδιο να πέσει ο Αριστείδης Φλώρος στα μαλακά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ερευνες για τον ξυλοδαρμό στις φυλακές Αυλώνα
​Μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του ενός από τους φερόμενους ως δράστες του βιασμού και της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη, του 19χρονου, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε τη μεταφορά του σε άλλη φυλακή. Σύμφωνα...
Ερευνες για τον ξυλοδαρμό στις φυλακές Αυλώνα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο πειθαρχικό του ΔΣΑ ο Αλέξης Κούγιας για τη διαπόμπευση μαρτύρων
Αντίδραση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών στη χθεσινή δημοσίευση φωτογραφιών μηνυτών του Δημήτρη Λιγνάδη από τον Αλέξη Κούγια που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.
Στο πειθαρχικό του ΔΣΑ ο Αλέξης Κούγιας για τη διαπόμπευση μαρτύρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας