• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.2°C / 30.8°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 30.7°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  0 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 23.3°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 28.2°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 24.5°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 29.7°C
  2 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  33%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 30.1°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.9°C
  1 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 28.9°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  58%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελεύθεροι οι πέντε συλληφθέντες για την παράνομη υιοθεσία στη Θεσσαλονίκη

 • A-
 • A+
Απολογήθηκαν στην ανακρίτρια το ζευγάρι των Ελλήνων που επρόκειτο να πάρει το βρέφος και το ζευγάρι των Βουλγάρων που το πούλησε. ● Εγγύηση 20 χιλιάδων ευρώ ορίστηκε στον εμπλεκόμενο δικηγόρο από την Εδεσσα. ● Αναζητείται ο 58χρονος μεσολαβητής.

Παράνομη υιοθεσία με «αγορά» μωρού από τη Βουλγαρία, λέει η αστυνομία. «Προσπαθούσαμε να υιοθετήσουμε παιδί στην Ελλάδα από το 2017, αλλά δεν...», υποστηρίζει το ζευγάρι για το οποίο προοριζόταν το βρέφος, τονίζοντας ότι ήθελε να ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Ελεύθεροι και οι πέντε συλληφθέντες, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα των πολυδαίδαλων διαδικασιών και της γραφειοκρατίας για την υιοθεσία ενός βρέφους από άτεκνα ζευγάρια, αλλά και της «φάμπρικας» που έχει στηθεί εδώ και χρόνια γύρω από την αγωνία των ανθρώπων να αποκτήσουν ένα παιδί έχοντας εξαντλήσει κάθε άλλο τρόπο, αναδεικνύει η υπόθεση που αποκαλύφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη συμπρωτεύουσα από το τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Στην υπόθεση εμπλέκονται έξι άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν τα τέσσερα. Πρόκειται για έναν 61χρονο δικηγόρο, το ζευγάρι (49 και 47 ετών) που θα υιοθετούσε το βρέφος, το ζευγάρι Βουλγάρων (38 και 37 ετών) που έφερε στον κόσμο το παιδί και έναν 58χρονο ομοεθνή τους που είχε τον ρόλο του μεσολαβητή και διαφεύγει τη σύλληψη. Οι συλληφθέντες απολογήθηκαν χθες στην 5η τακτική ανακρίτρια και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους, πλην του εμπλεκόμενου δικηγόρου από την Εδεσσα, για τον οποίο ορίστηκε χρηματική εγγύηση 20 χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το αντρόγυνο των Ελλήνων απευθύνθηκε στον δικηγόρο προκειμένου να μεσολαβήσει για να υιοθετήσουν παιδί, χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Το παιδί, που στην ουσία θα αγόραζαν έναντι 17.000-19.000 ευρώ, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, το γέννησε η 38χρονη Βουλγάρα στις 12 Ιουνίου σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης συνοδευόμενη από τον 37χρονο σύντροφό της. Το αντρόγυνο των Ελλήνων φέρεται πως είχε καταβάλει ήδη χρηματικό ποσό 14.350 ευρώ για έξοδα τοκετού-νοσηλείας και έξοδα των μεσολαβητών.

Ο δικηγόρος από κοινού με τον 58χρονο Βούλγαρο μεσολαβητή κατηγορούνται πως είχαν οργανωθεί προκειμένου να διεκπεραιώσουν την παράνομη υιοθεσία του παιδιού, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες περιπτώσεις μεσολαβήσεων. Σημειώνεται ότι σε βάρος του 58χρονου έχει σχηματιστεί και στο παρελθόν δικογραφία για παρόμοια αδικήματα.

Χθες, ωστόσο, ο κατηγορούμενος δικηγόρος υποστήριξε ότι είχε απλώς ρόλο διερμηνέα· οι βιολογικοί γονείς του παιδιού πως δεν είχαν πρόθεση να το πουλήσουν ούτε έλαβαν ποτέ χρήματα για τέτοιο σκοπό· και οι υποψήφιοι θετοί γονείς ότι πίστευαν πως υιοθετούν ένα παιδί μιας φτωχής πολύτεκνης οικογένειας από τη γειτονική χώρα με νόμιμες διαδικασίες.

Τα κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών με έδρα τη Βουλγαρία αποτελούν θλιβερό φαινόμενο στη βόρεια Ελλάδα τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια. Στην ουσία πρόκειται για το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η χώρα μας στο θέμα των υιοθεσιών. Παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών, η υιοθεσία παραμένει μια πολύπλοκη όσο και δύσκολη διαδικασία στην Ελλάδα. «Οι άνθρωποι πλησίαζαν τα 50 και από το 2017 προσπαθούσαν να υιοθετήσουν ένα παιδί στην Ελλάδα, χωρίς να έχουν θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε με νόημα ο δικηγόρος του ζευγαριού, Γιώργος Κυρίτσης.

Το τι συμβαίνει με την αγοραπωλησία βρεφών από τη Βουλγαρία οι ελληνικές Αρχές το γνωρίζουν πολύ καλά, εξίσου με τις Αρχές της γειτονικής χώρας. Γυναίκες κυοφορούν κατά παραγγελία στη Βουλγαρία και στη συνέχεια γεννούν σε ελληνικά νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές, για να πουλήσουν τα παιδιά τους μέχρι και 30.000 ευρώ. Δεκαετίες τώρα έχει στηθεί βιομηχανία εμπορίας βρεφών στη γειτονική χώρα. Επιτήδειοι εντοπίζουν γυναίκες με οικονομικά προβλήματα και τις πείθουν να πουλούν τα μωρά τους σε άτεκνα ζευγάρια στην Ελλάδα, αποκομίζοντας οι ίδιοι κέρδη 15 έως 20 χιλιάδες ευρώ για κάθε παιδί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κυκλώματα δρουν κυρίως στις πόλεις Σλίβεν, Βάρνα και Μπουργκάς, όπου ζουν πολλοί Ρομά κάτω από τα όρια της φτώχειας. Τους πλησιάζουν και τους πείθουν να κάνουν ένα μωρό κατά παραγγελία, υποσχόμενοι 3 χιλιάδες ευρώ αν είναι αγόρι και 2,5 χιλιάδες αν είναι κορίτσι. Πολλοί δέχονται, και όταν οι γυναίκες μπουν στον μήνα τους τις φέρνουν σε ελληνικά νοσοκομεία για να γεννήσουν.

Εν τω μεταξύ, έχουν εντοπίσει κάποια άτεκνα ζευγάρια με τα οποία... παζαρεύουν τα μωρά και τελικά τα διαθέτουν σε τιμές μεταξύ 8 και 20 χιλιάδων ευρώ! Για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων υπάρχει από τις αρχές του 2011 συνεργασία μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και βουλγαρικής αστυνομίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διαγραφή χρέους για μητέρα στη Θεσσαλονίκη
Το δικαστήριο δέχτηκε ότι η γυναίκα, μητέρα ανήλικου παιδιού, με μηνιαία έσοδα 534 ευρώ από την εργασία της είναι αδύνατο να αντεπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις του τραπεζικού ιδρύματος.
Διαγραφή χρέους για μητέρα στη Θεσσαλονίκη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εισαγγελική πρόταση για τη δολοφονία Καμπανού
Να παραπεμφθούν σε δίκη και οι 12 κατηγορούμενοι για τη δολοφονική οπαδική επίθεση που κόστισε τη ζωή στον 19χρονο φίλαθλο του Αρη, Αλκη Καμπανό, προτείνει η εισαγγελέας στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.
Εισαγγελική πρόταση για τη δολοφονία Καμπανού
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενοχος ο 60χρονος που έκλεψε κατεψυγμένες μπουγάτσες αξίας 15€
Εσυραν στο Αυτόφωρο 60χρονο με μειωμένο καταλογισμό γιατί έκλεψε κατεψυγμένες μπουγάτσες αξίας 15 ευρώ από σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια τον καταδίκασαν.
Ενοχος ο 60χρονος που έκλεψε κατεψυγμένες μπουγάτσες αξίας 15€
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στελέχη του ΚΚΕ δέχθηκαν επίθεση μέσα σε δικαστική αίθουσα από μάρτυρες αστυνομικούς
Στελέχη του ΚΚΕ καταγγέλλουν ότι δέχθηκαν επίθεση μέσα σε δικαστική αίθουσα από μάρτυρες αστυνομικούς, μετά την αναβολή της δίκης για τη διαδήλωση στο λιμάνι τον περασμένο Απρίλιο.
Στελέχη του ΚΚΕ δέχθηκαν επίθεση μέσα σε δικαστική αίθουσα από μάρτυρες αστυνομικούς
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παράνομη η απόλυση εργαζόμενου στα μεταλλεία Χαλκιδικής
Η δικαστική απόφαση υποχρεώνει την EDILMAC να αποδέχεται τις προσφερόμενες υπηρεσίες του ενάγοντος με την απειλή χρηματικής ποινής 150 ευρώ για κάθε μέρα άρνησης συμμόρφωσής της.
Παράνομη η απόλυση εργαζόμενου στα μεταλλεία Χαλκιδικής
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καταδίκη συνδικαλιστή για ρατσιστικές δηλώσεις
Φυλάκιση ενός έτους και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον πρόεδρο των Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου για τις ρατσιστικές δηλώσεις.
Καταδίκη συνδικαλιστή για ρατσιστικές δηλώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας