• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.9°C
  1 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.9°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.0°C / 14.4°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  1 BF
  97%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 12.0°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 18.6°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.4°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  3 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 10.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 8.5°C / 14.5°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 16.5°C
  1 BF
  88%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 13.9°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  1 BF
  97%

Ο Παναγιώτης και ο Διονύσης Ψωμιάδης σε παλαιότερη φωτογραφία

Επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες - Πέμπτη αναβολή στη δίκη για τα «45άρια»

 • A-
 • A+

Δέκα χρόνια μετά την ποινική δίωξη, δόθηκε πέμπτη αναβολή σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το σκάνδαλο με τα «45άρια» των αδελφών Ψωμιάδη, στη νομαρχία Θεσσαλονίκης! Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναβολής, καθώς δύο εκ των δικηγόρων επικαλέστηκαν κωλύματα και μετέθεσε την υπόθεση για τις 19 Ιανουαρίου του 2023.

Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο άλλοτε αντινομάρχης αδελφός του Διονύσης και ακόμη έξι στελέχη της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, που υπηρετούσαν επί των ημερών τους.

Η δίκη, αρχικά είχε προσδιοριστεί προς εκδίκαση στις 19 Ιανουαρίου 2019, αλλά αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος κάποιων εκ των κατηγορουμένων. Νέα ημερομηνία ορίστηκε η 23η Σεπτεμβρίου 2019, όμως και πάλι η υπόθεση αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων. Τρίτη στη σειρά ημερομηνία εκδίκασης προσδιορίστηκε από τη γραμματεία της Εισαγγελίας η 19η Μαΐου 2020, αλλά ήδη βρισκόμασταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας, οπότε, σύμφωνα με όσα ίσχυαν τότε για τα δικαστήρια, η υπόθεση επρόκειτο να δικαστεί τον Μάη του 2021. Αλλά να που –τι σύμπτωση!– με άλλη μία ΚΥΑ, η δίκη των αδελφών Ψωμιάδη μετατέθηκε αρχικά αορίστως και εν τέλει για σήμερα. Και σήμερα ωστόσο, η Θέμιδα δεν είχε κανένα πρόβλημα να στείλει την υπόθεση άλλους οκτώ μήνες πίσω...

Ένας καχύποπτος θα μιλούσε για μεθόδευση και κάποιο είδος ασυλίας.

Δυστυχώς, μια σοβαρή ποινική υπόθεση, που αφορά μάλιστα δημόσιο χρήμα, αντί να επισπευσθεί για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, ακόμη και η πιθανή «ρετσινιά» για τους κατηγορουμένους, σέρνεται σχεδόν μια 15ετία στον μύλο της Θέμιδος, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για την απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Η υπόθεση με τα «45άρια» των αδελφών Ψωμιάδη περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν σε πολλά μικρότερα, αξίας έως 45 χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να δοθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς σε συγκεκριμένους εργολάβους.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 456 τέτοια έργα, κατά την περίοδο 2005-2010, στη θητεία δηλαδή του Παναγιώτη Ψωμιάδη στη νομαρχία, με τη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να υπερβαίνει τα 6 εκατ. ευρώ. Ένα δεύτερο σκέλος της υπόθεσης αφορά 83 συμβάσεις με εργαζόμενους που εισέπραξαν παράνομα χρήματα, με ζημιά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο.

Χρονικό μιας προαναγγελθείσας αναβολής

Βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση είναι ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων και σήμερα επικεφαλής συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος που με σχετική ανακοίνωσή του εν όψει της σημερινής δίκης, επισήμαινε μέρες πριν:

«Το ότι η πρώτη καταγγελία έγινε με μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ο σημερινός Δημοτικός Σύμβουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος, μαζί με τον αείμνηστο Νίκο Γιαννόπουλο (ΠΑΣΟΚ) στις 21.4.2008, τα «τεχνάσματα» συνεχίζονται, με στόχο να μη δικαστεί ποτέ η σοβαρή αυτή υπόθεση. Έτσι και τώρα, επιδιώκουν να αναβληθεί η δίκη για ακόμη μία φορά, με την επίκληση αιτιάσεων που αφορούν ζητήματα υγείας ή σύμπτωσης με άλλες υποθέσεις των δικηγόρων. Θα γίνει επίκληση και του άρθρου 67 του νόμου 4735/2020, με το οποίο αίρεται το αξιόποινο των πράξεων των αιρετών των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού. Το άρθρο αυτό ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και θα προβληθεί ότι εξασφαλίζει αμνηστία στα κακουργήματα που αναλυτικά περιγράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Με την ορθή ερμηνεία, όμως, του άρθρου δεν αίρεται το αξιόποινο των πράξεών τους, καθότι αυτές δεν προέκυψαν με βάση ελέγχους στην υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά με βάση το πολυσέλιδο πόρισμα του Οικονομικού Επιθεωρητή».
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προς νέα αναβολή τα «45άρια»;
Η υπόθεση με τα «45άρια» των αδελφών Ψωμιάδη περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν σε πολλά μικρότερα για να δοθούν σε συγκεκριμένους εργολάβους.
Προς νέα αναβολή τα «45άρια»;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη κατά Ιωάννη Σιάννη
Αθώος ο... «κατήγορος» του Ψωμιάδη που βρέθηκε κατηγορούμενος! Παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη κατά του πρώην υπαλλήλου της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Σιάννη, που κατηγορούνταν για διαδικασίες σύνταξης...
Παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη κατά Ιωάννη Σιάννη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Κανένα πρόβλημα με τις απευθείας αναθέσεις»
Nόμιμα τα έργα συνολικού ύψους 15,3 εκατομμυρίων ευρώ που έγιναν με απευθείας «μικρές» αναθέσεις, υποστήριξαν στην απολογία τους οι αδελφοί Ψωμιάδη και ισχυρίστηκαν ότι λειτουργούσαν σύμφωνα με σχετικές...
«Κανένα πρόβλημα με τις απευθείας αναθέσεις»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο εδώλιο τα αδέλφια Ψωμιάδη για τα «45άρια»
Την πειθαρχική δίωξη των αδελφών Ψωμιάδη για κατάχρηση δημόσιου χρήματος και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 στην υπόθεση με την κατάτμηση έργων στην πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης πρότεινε...
Στο εδώλιο τα αδέλφια Ψωμιάδη για τα «45άρια»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο Εφετείο ο 43χρονος γυναικοκτόνος στη Θεσσαλονίκη
Η γυναίκα είχε επισκεφθεί τον κατηγορούμενο γιατρό σε ημέρα γενικής εφημερίας, προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία αφαίρεσης κιρσών από τα πόδια.
Στο Εφετείο ο 43χρονος γυναικοκτόνος στη Θεσσαλονίκη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ελεύθεροι οι απεργοί με τακτική δικάσιμο
Ελεύθεροι για να δικαστούν σε τακτική δικάσιμο, στις 15 Ιουνίου, αφέθηκαν οι οκτώ συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη, σε μια πρωτοφανή επιχείρηση καταστολής της αστυνομίας στο λιμάνι.
Ελεύθεροι οι απεργοί με τακτική δικάσιμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας