Για τις ερωτικές και σεξουαλικές σχέσεις του Δημήτρη Λιγνάδη με ανήλικους 15, 16 και 17 ετών, μαθητές οι περισσότεροι, κατέθεσε η μάρτυρας Γ.Κ., η οποία διατηρούσε φιλικές και για ένα διάστημα ερωτικές επαφές με τον κατηγορούμενο από το 2000 μέχρι το 2016, με μεγάλα διαστήματα στα οποία δεν επικοινωνούσαν.
Η οριστική ρήξη στη σχέση τους ήρθε όταν η μάρτυρας συνειδητοποίησε ότι οι σχέσεις του Λιγνάδη με ανήλικους δεν ήταν κοινωνικές, όπως νόμιζε για σχεδόν δεκαπέντε χρόνια, αλλά σεξουαλικές. Η αποκάλυψη έγινε όταν ο Λιγνάδης τής εκμυστηρεύτηκε στο τηλέφωνο ότι είναι ερωτευμένος και ότι είναι πολύ καλά στα προσωπικά του και της έδωσε να μιλήσει στο τηλέφωνο με το άτομο που είχε σχέση, έναν ανήλικο.
Ακούγοντας την παιδική φωνή, η μάρτυρας συνειδητοποίησε τι συμβαίνει και αντέδρασε έντονα, προσπαθώντας να πείσει τον Λιγνάδη ότι αυτή του η δραστηριότητα ήταν προβληματική και καταστροφική για τους ανήλικους με τους οποίους είχε σεξουαλικές και ερωτικές σχέσεις.
«Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι συνάπτει σχέσεις με παιδιά. Του το έλεγα κι αυτό τον εξόργιζε. «Τι πρόβλημα υπάρχει; Οταν στα χωριά παντρεύουν τις κοπέλες 12 χρονώ με 50άρηδες και αυτό θεωρείται εντάξει, γιατί δεν μπορώ εγώ να έχω σχέση με αγόρια;», απαντούσε. Ομως εγώ διαισθανόμουν ότι για το εκάστοτε παιδί αυτή η επαφή ήταν καταστροφή. Ηθελα να βοηθήσω πρώτα τα παιδιά, και ίσως είχα την αίσθηση ότι μπορούσα να σώσω και τον ίδιο», είπε η μάρτυρας.
Το 2017 απευθύνθηκε σε ψυχολόγο αξιωματικό της αστυνομίας και είπε τι συμβαίνει, αλλά η απάντηση ήταν ότι δεν έχει γίνει μήνυση και δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα και δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Ετσι, όταν έγιναν οι πρώτες αποκαλύψεις στο πλαίσιο του κινήματος #metoo, η μάρτυρας προσήλθε να καταθέσει στις αρχές. «Δεν είμαι εδώ για να δικάσω κανέναν. Αλλά σε περίπτωση που ισχύουν όλα αυτά, ήθελα να το σταματήσω», είπε.
Η μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι όσα καταγγέλλουν οι μηνυτές για τη χειριστική και κακοποιητική συμπεριφορά του Λιγνάδη ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς τέτοιες συμπεριφορές έχει δεχτεί και η ίδια από τον κατηγορούμενο. Ηταν τέτοια η πίεση που αισθανόταν, που οδηγήθηκε στην απόφαση να εγκαταλείψει την Αθήνα και να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη.
Κατέθεσε ότι ο σκηνοθέτης άσκησε σωματική βία επάνω της, κλοτσώντας την, πιέζοντάς της το κεφάλι και ταρακουνώντας τη, με αφορμή μια πρόβα σε έναν μονόλογο που δεν ικανοποίησε τον σκηνοθέτη. Περιέγραψε επίσης ότι ένα βράδυ που βρίσκονταν στο σπίτι του ο Λιγνάδης τής ζήτησε να κάνουν σεξ με τον όρο να συμμετέχει ένας μαθητής του που είχε πάει κι αυτός επίσκεψη και πως ο Λιγνάδης γινόταν εξαιρετικά απότομος όταν δεν γίνονταν δεκτές οι προτάσεις του.
Κατέθεσε, τέλος, για έναν ανήλικο με τον οποίο είχε επισκεφτεί την Πάρο ο σκηνοθέτης και τον οποίο ξαναείδε ύστερα από καιρό στο σπίτι του στην Αθήνα σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση, σε σημείο που να σκέφτεται να τερματίσει τη ζωή του. Οπως είπε, η ηλικία του παιδιού ήταν 16 ετών, αλλά ο Λιγνάδης τον παρουσίαζε για 19 ετών, ενώ συχνά προσπαθούσε να κρύψει τις σχέσεις του με ανήλικους.
«Ενώ έλεγε πως θεωρούσε ότι δεν κάνει τίποτα μη αποδεκτό ή παράνομο, ίσως μέσα του να γνώριζε ότι δεν είναι αυτή η πραγματικότητα, εξ ου και έκανε προσπάθειες να το κρύψει», είπε η μάρτυρας. Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα στις 8.30 το πρωί με την εξέταση της μάρτυρα από την υπεράσπιση.
● Οι εξελίξεις στη δίκη μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο από το παρατηρητήριο LignadisTrialWatch
Γραπτή διαμαρτυρία για τη στάση της υπεράσπισης
Ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας, ο Αιγύπτιος Αλί, που καταγγέλλει ότι βιάστηκε από τον Λιγνάδη στο σπίτι του το 2011, διαμαρτυρήθηκε χτες με γραπτή δήλωσή του προς το δικαστήριο για τον τρόπο που έγινε η εξέτασή του από την υπεράσπιση του Λιγνάδη, μιλώντας για δικονομικά ανεπίτρεπτες ερωτήσεις. «Εγινα αποδέκτης πλείστων επιθετικών, προσβλητικών και εκφοβιστικών, παραπειστικών ερωτήσεων. Ο συνήγορος υπεράσπισης με αποκάλεσε «κοινό απατεώνα» και με ανάγκασε να επιδείξω με το δάχτυλό μου την περιοχή των γεννητικών μου οργάνων. Υπέστην επιθετική και εξευτελιστική μεταχείριση με την ανοχή της διευθύνουσας που δεν απαγόρευσε εκφοβιστικές ερωτήσεις. Δεν με προστάτεψε ούτε όταν επιδείχθηκαν φωτογραφίες μου από κοινωνικά δίκτυα. Ο κύκλος προσωπικών επιθέσεων και προσβολών αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των μαρτύρων. Είναι δικονομικώς ανεπίτρεπτη η εκφορά τέτοιων ερωτήσεων, επιχείρησε να με εξευτελίσει», σημείωσε.
Από την πλευρά της υπεράσπισης, ο Αλέξης Κούγιας είπε ότι αυτές οι επισημάνσεις δεν έγιναν κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ώστε να μπορούν να διορθωθούν, πρόσθεσε ότι θα μηνύσει τον μάρτυρα προσωπικά ο ίδιος αλλά και ο κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμηση και ότι επιφυλάσσεται να προσφύγει στο πειθαρχικό του ΔΣΑ κατά του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής, Γιάννη Βλάχου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας