• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.3°C / 33.5°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.5°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.7°C / 35.4°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.4°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  0 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 29.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  1 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 32.1°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.8°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 28.4°C / 31.7°C
  1 BF
  47%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  54%

Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκλεισε άρον άρον την ανάκριση

 • A-
 • A+
Η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου κήρυξε το πέρας της ανάκρισης για όσους έχουν καταστεί κατηγορούμενοι επειδή αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis ● Αποκάλυψη για τη μη κλήση πράκτορα του FBI να καταθέσει, που θεωρείται κρίσιμος μάρτυρας ● Καταθέσεις και από ακόμη δύο μάρτυρες ζητά η Γιάννα Παπαδάκου ● Προσφυγή από τον Κ. Βαξεβάνη στο Δικαστικό Συμβούλιο

Τo πέρας της ανάκρισης για όσους έχουν καταστεί κατηγορούμενοι επειδή αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis έσπευσε να κηρύξει η ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου. Η κίνηση της ανακρίτριας θα κριθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο, αλλά κάποιες πτυχές της υπόθεσης φανερώνουν σπουδή να αποδειχτεί η «σκευωρία» με κατηγορούμενους τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, τους τότε επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς, Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, καθώς και εκδότες και δημοσιογράφους (Κώστας Βαξεβάνης, Γιάννα Παπαδάκου, Ιωάννης Φιλιππάκης, Αλέξανδρος Τάρκας).

Μία από τις πτυχές αυτές αποκαλύφθηκε χθες και αφορά μη κλήση κρίσιμου μάρτυρα από την ανακρίτρια. Πρόκειται για τον πράκτορα του FBI, Viet Nguyen, που υπηρετεί στην πρεσβεία της Αθήνας ως νομικός σύμβουλος, ο οποίος ζήτησε επισήμως να βοηθήσει τη Δικαιοσύνη τον Νοέμβριο του 2019. «Είμαι πράκτορας του FBI και υπηρετώ στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Προσφάτως διάβασα στις ειδήσεις ότι η Υπηρεσία σας ενδεχομένως να έστειλε επιστολή στις Αμερικανικές Αρχές ζητώντας πληροφορίες για τη Novartis. Θα εκτιμούσα ιδιαιτέρως μια συνάντηση με το γραφείο σας προκειμένου να διερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσα να σας φανώ χρήσιμος στην παρούσα ή σε μελλοντικές υποθέσεις» έγραφε το μέιλ που έστειλε τότε στον Αρειο Πάγο.

Το μέιλ του πράκτορα του FBI είναι ανάμεσα στα έγγραφα που είχε στη διάθεσή της η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η οποία παρέλειψε να του ζητήσει κατάθεση. Ο νομικός παραστάτης της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, Ιπποκράτης Μυλωνάς, πρόλαβε να υποβάλει αίτημα κατάθεσης του μάρτυρα πριν παραλάβει την κλήση για περαίωση της ανάκρισης. Οπως τονίζει, «προξενεί προφανώς μεγάλη εντύπωση πώς η έμπειρη κ. Ανακρίτρια παρέλειψε να αναζητήσει τον κ. Nguyen και να του ζητήσει πληροφορίες, λαμβάνοντας κατάθεση από αυτόν. Επειδή προφανώς ο ανωτέρω υπάλληλος, πράκτορας του FBI που υπηρετεί στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Viet Nguyen, γνωρίζει για τις καταθέσεις των μαρτύρων στις ΗΠΑ, έκρινα ότι η προσφερόμενη εκ μέρους του βοήθεια είναι πράγματι πολύ σημαντική για τη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis και ζήτησα με την αίτησή μου να εξεταστεί ο κ. Viet Nguyen ως μάρτυρας».

Η Γιάννα Παπαδάκου ζητάει επίσης να κληθούν να καταθέσουν ακόμη δύο μάρτυρες:

 ο τότε επίκουρος εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, Αντώνιος Ελευθεριάνος, προκειμένου να καταθέσει αν η αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου γνώριζε την ύπαρξη στοιχείων για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis και

 ο έτερος επίκουρος εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ιωάννης Σέβης, για να καταθέσει αν είχε ενημερώσει την τότε προϊσταμένη του, Ελένη Ράικου, για το ότι στον κατάλογο των εμβασμάτων με τους γιατρούς αποδέκτες δωροδοκιών από τη Novartis, που αυτός παρέλαβε, περιεχόταν και το όνομα του ιατρού συζύγου της, που και αυτός είχε λάβει χρήματα από τη φαρμακοβιομηχανία.

Δικαστικό Συμβούλιο

Η ενέργεια της ανακρίτριας να κλείσει την ανάκριση δεν έμεινε αναπάντητη από τον εκδότη και δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, ο οποίος προσέφυγε στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο κάνοντας λόγο για «την τελευταία πράξη μιας σειράς αυθαίρετων, δόλιων, σκόπιμων και παράνομων πράξεων και παραλείψεων αυτής κατά τη διάρκεια της διεξαχθείσης -τρόπος του λέγειν- κατ’ όνομα μόνον ανακριτικής διαδικασίας, η οποία διενεργήθηκε σε εκτέλεση συγκεκριμένου σχεδιασμού υπό την καθοδήγηση κέντρων πολιτικής ποδηγέτησης και νομικής χειραγώγησης, με εκτελεστικό όργανο την ως άνω ανακρίτρια».

Τι (δεν) ερευνήθηκε

 Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ο Κ. Βαξεβάνης δημοσιοποίησε ότι μία από τις πηγές του ήταν ο προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης και ζήτησε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση μαζί του. Η ανακρίτρια δεν έκανε δεκτό το αίτημα.

 Στην απολογία του στην ανακρίτρια ο Κ. Βαξεβάνης προσκόμισε ηχητικό με τον Νίκο Μανιαδάκη, κατά το οποίο, όπως απέδειξε, ο μάρτυρας του αποκάλυψε ότι δεχόταν απειλές και εκβιασμούς από τον Γιάννη Στουρνάρα. «Θα γαμήσουμε και τους μάρτυρες και τη Δικαιοσύνη» δήλωνε ο κεντρικός τραπεζίτης, σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο Κώστας Βαξεβάνης, και απειλούσε τον Μανιαδάκη ότι θα το κάνει πράξη μόλις η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση. Η ανακρίτρια κάλεσε μόνο σε συμπληρωματική κατάθεση τον Ν. Μανιαδάκη αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν του έθεσε ερωτήματα για τα ζητήματα που προέκυπταν από την κατάθεση Βαξεβάνη.

 Ο Κ. Βαξεβάνης ζήτησε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση και με την αντεισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου και την πρώην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, προκειμένου να αποδείξει «το παντελώς ψευδές και δόλιον του περιεχομένου των ενόρκων μαρτυρικών καταθέσεών τους». Η ανακρίτρια απέρριψε και αυτό το αίτημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Κατηγορούμενοι εμποδίζονται να ασκήσουν τα κατά νόμον δικαιώματά τους, μάρτυρες ούτε καν λαμβάνονται υπόψη, η Novartis πληρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια για να μη δικαστεί στις ΗΠΑ, αλλά κατά τα λοιπά η υπόθεση είναι “σκευωρία”. Το Κράτος Δικαίου όμως έχει τους θεσμούς που θα ανταποκριθούν στην αποστολή τους και είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος όλα θα αποκαλυφθούν», σχολίασε σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο ειδικό δικαστήριο Παπαγγελόπουλος - Τουλουπάκη
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς παραπέμπονται για τους χειρισμούς τους στο σκάνδαλο Novartis. Απαλλάχθηκαν οι βοηθοί εισαγγελείς.
Στο ειδικό δικαστήριο Παπαγγελόπουλος - Τουλουπάκη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δίωξη κατά Αγγελή για παράβαση καθήκοντος
Κατηγορείται ότι το 2018 αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από Αμερικανούς συναδέλφους του που αφορούσαν λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis.
Δίωξη κατά Αγγελή για παράβαση καθήκοντος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η δικογραφία στα χέρια αυτών που μας αρέσουν
Ομολογία ωμής πολιτικής παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης συνιστά το άρθρο του -άψογα πληροφορημένου, φυσικά, για τα εσωτερικά της κυβέρνησης- Γιάννη Πρετεντέρη που προμηνύει την αφαίρεση της δικογραφίας για...
Η δικογραφία στα χέρια αυτών που μας αρέσουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας