• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.9°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.6°C / 33.8°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 33.2°C
  0 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 30.2°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 30.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 26.4°C
  0 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.1°C / 30.1°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 31.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.2°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.8°C / 33.0°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 29.4°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.0°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  56%

Την κλήση τριών κρίσιμων μαρτύρων ζητά η υπεράσπιση της Γ. Παπαδάκου

 • A-
 • A+

Να κληθούν να καταθέσουν για την υπόθεση Novartis τρεις ακόμα μάρτυρες, εκ των οποίων ο ένας Αμερικανός αξιωματούχος και δύο εισαγγελείς υπό την πρώην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ζητά η υπεράσπιση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου, η οποία έχει βρεθεί κατηγορούμενη για την έρευνά της γύρω απ' το σκάνδαλο.

Όπως κάνει γνωστό με σημερινή του ανακοίνωση το δικηγορικό γραφείου του Ιπποκράτη Μυλώνα, ήδη απ' τον Νοέμβριο του 2019 η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είχε λάβει έγγραφο του Αναπληρωτή Νομικού Συμβούλου της Πρεσβείας των ΗΠΑ και υπαλλήλου - πράκτορα (agent) του FBI στην Αθήνα, Viet Nguyen, με το οποίο αυτός ζητά μία συνάντηση, προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες. Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση πως δεν κλήθηκε ουδέποτε να καταθέσει και επιπλέον ο συνήγορος της Γ. Παπαδάκου σημειώνει ότι καθώς πήγε σήμερα να καταθέσει νέα αίτηση εξέτασης τριών σημαντικών μαρτύρων, πληροφορήθηκε εκεί ότι η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου έχει ήδη περατώσει την ανάκριση και ότι δικαστικός επιμελητής θα του επέδιδε τη σχετική κλήση!

Η υπεράσπιση της δημοσιογράφου ζητά να κληθεί ως μάρτυρας ως πράκτορας του FBI, καθώς και ο τότε Επίκουρος Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, κ. Αντώνιος Ελευθεριάνος, ο οποίος στις 19-12-2016είχε υπογράψει και υποβάλει «ΑΙΤΗΣΗ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ» προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές των ΗΠΑ.

Επίσης, ζητά να εξεταστεί ως μάρτυρας ο έτερος επίκουρος εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, κ. Ι. Σέβης και να ερωτηθεί αν αυτός είχε ενημερώσει την τότε προϊσταμένη του κ. Ράϊκου για το ότι στον κατάλογο των εμβασμάτων με τους γιατρούς αποδέκτες δωροδοκιών από τη Novartis, που αυτός παρέλαβε, περιέχονταν και το όνομα του ιατρού συζύγου της, που και αυτός είχε λάβει χρήματα από τη φαρμακοβιομηχανία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου

1. Στην κύρια ανάκριση για την υπόθεση «Παπαγγελόπουλου – Νοβάρτις», ως γνωστόν υπερασπίζομαι τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου. Μετά την απολογία της συνεχίζω να μελετώ την τεράστια δικογραφία και συνεχώς εντοπίζω  σημαντικά έγγραφα, τα οποία περιέργως δεν έχει αξιοποιήσει η κ. Ανακρίτρια. 

2. Στις 24-5-2022 έλαβα περί τις 1.000 σελίδες εγγράφων από τη δικο-γραφία και σήμερα (26-5-2022) στις 9.45 το πρωί πήγα στο γραφείο της κ. Ανακρίτριας να καταθέσω νέα αίτηση εξέτασης τριών σημαντικών μαρ-τύρων.

Έκπληκτος έμαθα από την κ. Ανακρίτρια ότι αυτή είχε ήδη περατώσει την ανάκριση και ότι δικαστικός επιμελητής θα μου επέδιδε τη σχετική κλήση!!

Αφού δήλωσα ότι εγώ δεν είχα λάβει καμία τέτοια κλήση, κατέθεσα την ανωτέρω αίτησή μου.

3. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρίτος μάρτυρας, του οποίου ζήτησα την εξέταση.
Από τη μελέτη των εγγράφων που έλαβα στις 24-5-2022 διαπίστωσα πρώτα  ότι οι Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ. κ. Ζαχαρής και Σοφουλάκης είχαν απευθύνει στις 24-10-2019 έγγραφό τους προς τη Νομική Υπηρεσία της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, ζητώντας στοιχεία για τις καταθέσεις των μαρτύρων στις ΗΠΑ για την υπόθεση Νοβάρτις.

Στη συνέχεια διαπίστωσα ότι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εισήλθε στις 5-11-2019 έγγραφο του Αναπληρωτή Νομικού Συμβούλου της Πρε-σβείας των ΗΠΑ και υπαλλήλου - πράκτορα (agent) του FBI στην Αθή-να, κ. Viet Nguyen, με το οποίο αυτός, αναφερόμενος στο προηγούμενο έγγραφο των κυρίων Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, ζητά μία συνά-ντηση, προκειμένου να βοηθήσει στο ανωτέρω ζήτημα της Νοβάρτις.

Η ακριβής διατύπωση στο έγγραφο του κ. Nguyen έχει ως εξής:

«I respectfully request a meeting with your office to explore how I can assist you on this or future matters.»

Τονίζω ότι η Ανακρίτρια κ. Αλεβιζοπούλου από τον Φεβρουάριο του 2021 γνώριζε αυτό το έγγραφο του κ. Nguyen, αφού αυτό περιέχεται σε εισερ-χόμενο έγγραφο της παρούσας Ανάκρισης. Επίσης γνώριζε ότι ο κ. Nguyen συνεργάστηκε με την κ. Τουλουπάκη και της παρείχε πληροφορίες, όπως προκύπτει από άλλο  έγγραφο του 2020, που και αυτό υπάρχει στην παρούσα δικογραφία.  

Προξενεί προφανώς μεγάλη εντύπωση πως η έμπειρη κ. Ανακρίτρια παρέ-λειψε να αναζητήσει τον κ. Nguyen και να του ζητήσει πληροφορίες, λαμβάνοντας κατάθεση από αυτόν. 

Επειδή προφανώς ο ανωτέρω  υπάλληλος - πράκτορας του FBI που υπηρετεί στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Viet Nguyen, γνωρίζει για τις καταθέσεις των μαρτύρων στις ΗΠΑ, έκρινα ότι η προσφερόμενη εκ μέ-ρους του βοήθεια είναι πράγματι πολύ σημαντική για τη διερεύνηση του σκανδάλου της Νοβάρτις και ζήτησα σήμερα με την αίτησή μου να εξε-ταστεί ο κ. Viet Nguyen ως μάρτυρας. 

4.  Ως γνωστόν, η κ. Παπαδάκου κατηγορείται (μεταξύ άλλων) για το ότι δήθεν ψευδώς κατήγγειλε τον Φεβρουάριο του 2017 στην τότε εισαγγελέα διαφθοράς κ. Ράϊκου ότι υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπό-θεση Νοβάρτις, γεγονός που -υποτίθεται- ότι δεν γνώριζε η κ. Ράϊκου.

5. Ωστόσο από τη μελέτη των εγγράφων που στις 24-5-2022 έλαβα προ-κύπτει ευθέως ότι ήδη στις 9-1-2017 είχε εισαχθεί στη δικογραφία της Νο-βάρτις, την οποία χειριζόταν η κ. Ράϊκου, το από 29-12-2016 έγγραφο του FBI, στο οποίο γίνεται μεταξύ άλλων λόγος για πληρωμές μετρητών «to in-fluential government officials in Greece holding senior position in the Greek government», ενώ η ίδια διατύπωση περιέχεται και στο από 18-1-2017 έγ-γραφο του FBI, το οποίο είχε εισαχθεί στη δικογραφία της Νοβάρτις στις 18-1-2017. Αξίζει να τονιστεί ότι σε άλλο σημείο του ίδιου εγγράφου κα-ταγράφεται ότι ο Α έδινε μετρητά στον Β, «who then paid cash to Deputy Ministers». [Τα πλήρη ονόματα αναφέρονται στο έγγραφο.]

Τα ανωτέρω δύο έγγραφα του FBI η κυρία Ράϊκου τα χρέωσε στον τότε Επίκουρο Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, κ. Αντώνιο Ελευθεριάνο, ο οποίος ήδη στις 19-12-2016 είχε υπογράψει και υποβάλει «ΑΙΤΗΣΗ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕ-ΣΗ» προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές των ΗΠΑ, στην οποία αυτός ανα-φέρει ότι οι καταγγελίες των υπαλλήλων της Νοβάρτις που κατέθεσαν στις ΗΠΑ «αναφέρονται σε χρηματισμό δημόσιων λειτουργών που κατείχαν κρίσιμες κυβερνητικές ή διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα την τελευ-ταία επταετία, προκειμένου να επηρεάσουν τις αποφάσεις τους αναφορικά είτε με τις εγκρίσεις των φαρμάκων, είτε με την τιμολόγησή τους, είτε τέλος με την αποζημίωσή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία.»

6. Βάσει των ανωτέρω δεδομένων ζήτησα σήμερα την εξέταση του εισαγ-γελέα κ. Αντώνιου Ελευθεριάνου, προκειμένου αυτός να καταθέσει περί του αν η κ. Ράϊκου γνώριζε ή όχι για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων ήδη από τον Ιανουάριο του 2017 και να αποδειχθεί ότι η κ. Ράϊκου ψεύδεται, όταν ισχυρίζεται ότι αυτή δεν γνώριζε την ύπαρξη στοιχείων για την  εμπλο-κή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Νοβάρτις. 

7. Επίσης ζήτησα να εξεταστεί ως μάρτυρας ο έτερος επίκουρος εισαγγε-λέας διαφθοράς, κ. Ι. Σέβης και να ερωτηθεί αν αυτός είχε ενημερώσει την τότε προϊσταμένη του κ. Ράϊκου για το ότι στον κατάλογο των εμβασμάτων με τους γιατρούς αποδέκτες δωροδοκιών από τη Νοβάρτις, που αυτός πα-ρέλαβε, περιέχονταν και το όνομα του ιατρού συζύγου της, που και αυτός είχε λάβει χρήματα από τη Νοβάρτις. 

8. Θα σας απογοητεύσω και για μία ακόμη φορά δεν θα αναφερθώ στο πε-ριεχόμενο των -ασαφών και αόριστων- κατηγοριών σε βάρος της κ. Παπα-δάκου, επειδή το αρμόδιο Δικαστικό  Συμβούλιο, στο οποίο έχω προσφύ-γει στις 14 Μαρτίου 2022 ζητώντας την κήρυξη της ακυρότητας του κατηγορητηρίου, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΔΩΣΕΙ ΒΟΥΛΕΥΜΑ!!.... 

Υ.Γ. Επί του ζητήματος της πρόωρης και παράνομης περάτωσης της ανά-κρισης θα επανέλθω με σχετικό Δελτίο Τύπου.

Το έγγραφο με την επιστολή του πράκτορα του FBI που προσφέρθηκε να συνδράμει στις έρευνες

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Novartis: Εξέταση 4 μαρτύρων και συλλογή στοιχείων ζητά η Γ. Παπαδάκου
Ζητά τη συλλογή σημαντικών αποδεικτικών στοιχείων, την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης που δεν έχουν ακόμη εξεταστεί, και την επισύναψη στην δικογραφία δικογραφιών, όπως αυτές των δέκα πολιτικών προσώπων που...
Novartis: Εξέταση 4 μαρτύρων και συλλογή στοιχείων ζητά η Γ. Παπαδάκου
MEDIA
Και η Le Monde γράφει για τη δίωξη Βαξεβάνη - Παπαδάκου και την κατρακύλα της ελευθερίας του Τύπου
Η γαλλική εφημερίδα τονίζει ότι οι δύο δημοσιογράφοι κινδυνεύουν με φυλάκιση έως 20 έτη για «συμμετοχή σε συνωμοσία και εγκληματική οργάνωση» και παραθέτει δηλώσεις εκπροσώπων διεθνών οργανώσεων του Τύπου για...
Και η Le Monde γράφει για τη δίωξη Βαξεβάνη - Παπαδάκου και την κατρακύλα της ελευθερίας του Τύπου
MEDIA
Και η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων κατά της δίωξης Βαξεβάνη-Παπαδάκου
Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν τις έρευνές τους για τους Κώστα Βαξεβάνη και Ιωάννα Παπαδάκου και να διασφαλίσουν ότι τα μέλη του Τύπου δεν αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για το έργο τους, τόνισε...
Και η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων κατά της δίωξης Βαξεβάνη-Παπαδάκου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δημοσιογράφοι πιέζουν τη Δικαιοσύνη να βγάλει βούλευμα για το Ειδικό Δικαστήριο
Μεγάλη πίεση ασκείται προς το Δικαστικό Συμβούλιο από δικαστικούς συντάκτες των ΜΜΕ που υποστηρίζουν φανατικά την κυβέρνηση για να εκδώσει παραπεμπτικό βούλευμα για τους Τουλουπάκη, Ντζούρα, Μανώλη καθώες και...
Δημοσιογράφοι πιέζουν τη Δικαιοσύνη να βγάλει βούλευμα για το Ειδικό Δικαστήριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας