Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βαριά κακουργήματα μελών & στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ

Ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία και με ζημιά που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ σε βάρος των μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

ΤΑΙΠΕΔ

Βαριά κακουργήματα μελών & στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ

  • A-
  • A+

Με εντολή της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί αν η «αξιοποίηση» από το ΤΑΙΠΕΔ μέσω πώλησης και επαναμίσθωσης ήταν επωφελής για το ελληνικό δημόσιο.

Από τη διενέργεια της έρευνας που έκαναν οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς Ιωάννης Σέβης και Αγγελική Τριανταφύλλου διαπιστώθηκε ότι η διαδικασία αυτή δεν ήταν επωφελής για το δημόσιο και για το λόγο αυτό:
Ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία και με ζημιά που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ σε βάρος των μελών του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ τα μέλη του ΔΣ για πράξεις ή παραλείψεις τους που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του ελεγκτικού συνεδρίου δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη και για το λόγο αυτό δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας αλλά μόνο για την υπεξαίρεση.
Να σημειώσουμε πως με βάση το 2ο μνημόνιο ιδρύθηκε το ΤΑΙΠΕΔ και μεταβιβάστηκαν σε αυτό 28 ακίνητα τα οποία χαρτογραφήθηκαν σε δυο χαρτοφυλάκια.

Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Καταρτίστηκαν δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου με αντισυμβαλλόμενο μέλη το ελληνικό δημόσιο και δυο αναδόχους ( Eurobank Properties, ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατ. ευρώ ενώ το δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που αριθμεί 200 σελίδες, τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων παρ' ό,τι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποιήση των όρων της συναλλαγής ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να είναι συμφέρουσα για το δημόσιο, εντούτοις ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής ενώ αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται στο πόρισμα ότι αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση το ποσό των 6,6 εκατ ευρώ που αντιστοιχεί σε μίσθωμα που πλήρωσε το δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο του 2015 για τη μίσθωση κενών ή εν μέρη κενών κτιρίων για το κτίριο του Κεράνη και το κτίριο του υπουργείου Υγείας (πρώην Ολυμπιακό κέντρο γραπτού Τύπου).

Σε άλλο σημείο γίνεται λόγος για υποτίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων με αποτέλεσμα να εισπράττει μικρότερο τίμημα.

  • Δεν εκτιμήθηκε η αξία γης στις περιπτώσεις που απέμενε συντελεστής δόμησης σε κάποια ακίνητα ( Υπ. Δικαιοσύνης και Γενικό Χημείο του Κράτους)
  • Δεν εκτιμήθηκε η μελλοντική υπεραξία των ακινήτων λόγω μεταβολής των χρήσεων γης (υπ. Παιδείας)

Επιπλέον, συνομολογήθηκαν επαχθής μισθωτικοί όροι που επάγονται ζημία για το ελληνικό δημόσιο η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων.
Σε ότι αφορά την ποινική ευθύνη των μελών του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ως προς την πράξη της υπεξαίρεσης προέκυψε ότι ενώ τα μέλη του όφειλαν αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος το αργότερο μέσα σε δέκα μέρες να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους, εντούτοις δεν απέδωσαν τόκους που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Υπόθεση καρμπόν για υπεξαίρεση σε βάρος του δημοσίου αποτελεί και η δεύτερη δικογραφία που ερευνήθηκε από την εισαγγελία διαφθοράς και αφορά το GOLDEN HALL.
Με τον ίδιο τρόπο το ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδωσε στο δημόσιο τόκους που φτάνουν τα 361.000 ευρώ. Σε βάρος των τριών μελών του ΤΑΙΠΕΔ ασκήθηκε δίωξη για υπεξαίρεση.
Για την υπόθεση αυτή η δικογραφία διαχωρίστηκε και συνεχίζεται η έρευνα για να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως έχει διαπράττει απιστία σε βάρος του δημοσίου.
Η δικογραφία ανατέθηκε στον ανακριτή διαφθοράς Κωνσταντίνο Σαργιώτη. 

Μαξίμου: Κοινωνική απαίτηση η απόδοση ευθυνών

Κύκλοι της κυβέρνησης, σχολιάζοντας τις διώξεις, σημειώνουν ότι η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να μην παρεμβαίνει, ούτε καν αξιολογικά στο έργο της. Η απόδοση, όμως, των ευθυνών και η αποκατάσταση της ζημιάς που έχει προκληθεί στη δημόσια περιουσία, αποτελούν απαίτηση της κοινωνικής πλειοψηφίας και κυρίαρχο μέλημα αυτής της κυβέρνησης.

Και συμπληρώνουν: 

Η δίωξη κατά των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, ασκήθηκε από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου και βασίζεται στο εισαγγελικό πόρισμα προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

Η υπόθεση αφορά 28 ακίνητα του δημοσίου, που είχαν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση τους και στην συνέχεια την λειτουργική μίσθωσή τους από τους αγοραστές για 20 χρόνια. Οι συμβάσεις πώλησης και επαναμίσθωσης, υπογράφηκαν ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τις εταιρείες "Eurobank Properties" και "ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία". Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2014 και το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατομμύρια ευρώ. Τα μισθώματα που ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως το ελληνικό δημόσιο, ανέρχονταν για το πρώτο έτος σε 25,5 εκ. ευρώ.

Στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται ότι τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, παρ' ότι γνώριζαν ότι η συναλλαγή δεν ήταν συμφέρουσα για το δημόσιο, γνωμοδότησαν ομόφωνα προς το ΔΣ το αντίθετο. Οι εισαγγελείς εκτιμούν ότι η ζημία του δημοσίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 580 εκ. ευρώ - είναι περίπου το διπλάσιο από την τιμή πώλησης.

Στο πόρισμα επίσης, αναφέρονται συγκεκριμένες περιπτώσεις με τις οποίες τεκμηριώνεται η προκληθείσα ζημία για το δημόσιο. Τέτοιες είναι:

  • Το συνολικό ποσόν 6,6 εκ. ευρώ που κατέβαλλε το δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο του 2015 για μίσθωση κενών ή εν μέρει κενών κτιρίων. (Κτίριο Κεράνη, Κτίριο Υπουργείου Υγείας - πρώην Ολυμπιακό Κέντρο γραπτού Τύπου).
  • Υποτίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων με αποτέλεσμα την μείωση του τιμήματος που εισέπραξε το δημόσιο (κτίριο υπουργείου Δικαιοσύνης, Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου υπήρχε περιθώριο για ανέγερση νέων κτισμάτων από τον αγοραστή, καθώς ο συντελεστής δόμησης δεν είχε καλυφθεί πλήρως)
  • Υποεκτίμηση της μελλοντικής υπεραξίας των ακινήτων λόγω μεταβολής των χρήσεων γης (Κτίριο Υπουργείου Παιδείας).

Με βάση τα παραπάνω, τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, διώκονται για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική περίσταση του ν. 1608 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος (ιδιαίτερα μεγάλη αξία του αντικειμένου του εγκλήματος).

Τα τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ διώκονται για υπεξαίρεση, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν. 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου. Η δίωξη αφορά την μη απόδοση τόκων που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με την δικογραφία, οι κατηγορούμενοι όφειλαν εντός δεκαημέρου να πιστώσουν το ποσόν στον ειδικό λογαριασμό του δημοσίου, με τους αναλογούντες τόκους, τους οποίους δεν απέδωσαν.

Με βάση τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, στα μέλη του ΔΣ δεν μπορούν να διωχθούν για απιστία, για πράξεις ή παραλείψεις που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως η αναφερόμενη. Έτσι τα τρία μέλη του ΔΣ διώκονται μόνο για το αδίκημα της υπεξαίρεσης.

Ανάλογη υπόθεση μη αποδοθέντων τόκων που φτάνουν τα 361.000 ευρώ, έχει ερευνηθεί και για το κτίριο του εμπορικού κέντρου Golden Hall. Η υπόθεση έχει διαχωριστεί, καθώς ερευνάται και η τέλεση απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
ΤΑΙΠΕΔ στο εδώλιο για σκάνδαλο 28 ακινήτων
Ζημιά 600 εκατ. ευρώ προκάλεσαν στο Δημόσιο οι σκανδαλώδεις συμβάσεις επαναμίσθωσης 28 κρατικών ακινήτων για 20 χρόνια. Καταπέλτης το πόρισμα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς για τρία μέλη του Δ.Σ. του...
ΤΑΙΠΕΔ στο εδώλιο για σκάνδαλο 28 ακινήτων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Το ΣτΕ αποφασίζει ξανά για τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας
Περιμένοντας τη δύσκολη συζήτηση της Ολομέλειας για περικοπές σε δώρα και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, η «Εφ.Συν.» κάνει μια αναδρομή στις αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου κατά την περίοδο...
Το ΣτΕ αποφασίζει ξανά για τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέα δίκη για τους 6 εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ
Εκ νέου σε δίκη παραπέμπονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τα έξι μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, ως συνεργοί σε απιστία, γιατί είχαν σύμφωνη γνώμη στον τρόπο αξιοποίησης 28...
Νέα δίκη για τους 6 εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο μέγας... μάγιστρος της απάτης
44χρονος καταδικάστηκε ερήμην σε κάθειρξη οκτώ ετών για απάτες κατ' εξακολούθησιν. Εμφανιζόταν ως αρχιμασόνος και γενικώς ως κατέχων υψηλές γνωριμίες κι έπειθε αθώους -μέχρι και ανώτατο δικαστή- υποσχόμενος να...
Ο μέγας... μάγιστρος της απάτης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενοχος για παράβαση καθήκοντος ο Α. Γεωργίου
Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθήνας επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, για την υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009. Απαλλάχθηκε από...
Ενοχος για παράβαση καθήκοντος ο Α. Γεωργίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ανατροπή από τον Άρειο Πάγο για τη δίωξη μελών του ΤΑΙΠΕΔ
Την αναίρεση του παραπεμπτικού βουλεύματος εις βάρος των μελών του ΤΑΙΠΕΔ που κατηγορούνταν για απιστία σε βάρος του Δημοσίου ζήτησε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αναφέρει ότι το βούλευμα πάσχει από...
Ανατροπή από τον Άρειο Πάγο για τη δίωξη μελών του ΤΑΙΠΕΔ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας