• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 25.8°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 26.1°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.0°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.2°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.0°C / 23.2°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 19.5°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.5°C / 24.4°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.0°C
  2 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.3°C / 22.1°C
  0 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 24.7°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  82%

Αιχμές και θέσεις των υποψηφίων στις εκλογές στην ΕνΔΕ

 • A-
 • A+

Αύριο και την επόμενη Κυριακή διεξάγονται οι αρχαιρεσίες στην μεγαλύτερη δικαστική Ένωση της Ελλάδας, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Δύο είναι οι βασικές ομάδες που διεκδικούν την ψήφο των συναδέλφων τους αλλά και μεμονωμένοι υποψήφιοι. Η «Εφ.Συν.» είχε απευθυνθεί με ερωτήσεις στους εκπροσώπους των ομάδων και στους μεμονωμένους υποψήφιους («Εκλογές στην ΕνΔΕ με το βλέμμα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», «Εφ.Συν.» 26.4.2022)

Στο αφιέρωμα δεν θέλησε να συμμετάσχει η Μαργαρίτα Στενιώτη η οποία προέρχεται από την παλιά ομάδα της Βασιλικής Θάνου την οποία και είχε διαδεχθεί. Σήμερα η ομάδα εκφράζει κυρίως τις αντιλήψεις των πλέον συντηρητικών δικαστικών λειτουργών (για παράδειγμα δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις με τις δεκάδες αναχρονιστικές και αυταρχικές παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης στους νέους Κώδικες) ενώ φαίνεται ότι ταυτίζεται ή τουλάχιστον δεν διατυπώνει αντιρρήσεις με πολλές νομοθετικές και λοιπές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Σε παλαιότερη συνέντευξη της στην «Εφ.Συν.» («Οι εκ των έσω βολές πλήττουν το κύρος της Δικαιοσύνης», «Εφ.Συν.» 24.2.2018) η Μαργαρίτα Στενιώτη στην ερώτηση για τα μεγάλα σκάνδαλα στην υγεία είχε απαντήσει: «Αυτό που επιβάλλεται να γίνει ώστε να ολοκληρωθεί η διερεύνηση όχι μόνο της υπόθεσης που μονοπωλεί το ενδιαφέρον όλων τις τελευταίες ημέρες αλλά και των χιλιάδων υποθέσεων που φέρονται ενώπιον των δικαστηρίων είναι να επικρατήσει αυτοσυγκράτηση των εκπροσώπων των άλλων δύο λειτουργιών, των εκπροσώπων των κομμάτων, οι παραπάνω να επιδείξουν εμπιστοσύνη και σεβασμό στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι προσηλωμένοι στην υψηλή αποστολή τους, είναι ανεξάρτητοι και ενεργούν με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους». Εκτοτε βέβαια οι δρόμοι τη δικής της ομάδας και της ομάδας Λυμπερόπουλου και Σαλάτα (οι ίδιοι δεν είναι σήμερα υποψήφιοι) συνέκλιναν και σήμερα εκφράζονται ως μια ενιαία ομάδα ενώ την ίδια ώρα οι ανεξάρτητοι δικαστές που διερεύνησαν τις υποθέσεις βρίσκονται στο στόχαστρο της εκτελεστικής εξουσίας.  

Η δεύτερη ομάδα της σημερινής εκλεγμένης πλειοψηφίας της ΕνΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Χριστόφορο Σεβαστίδη διεκδικεί την ψήφο των συναδέλφων της με κύριους στόχους την διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και τις διεκδικήσεις για μια δικαιοσύνη στο πλευρό όλων των πολιτών με ταυτόχρονη διασφάλιση των συνθηκών εργασίας και των δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών που αποτελούν ισχυρό παράγοντα για την ενισχυση του κράτους Δικαίου σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά.

Οι βασικές θέσεις των εκπροσώπων των ομάδων και οι αιχμες τους για τις αντίπαλες ομάδες δημοσιεύονται σήμερα στο dikastiko.gr. Αντιγράφουμε ορισμένα ενδεικτικά αποσπάσματα: 

Χριστόφορος Σεβαστίδης: «Στις φετινές εκλογές της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων δύο κόσμοι διαμετρικά αντίθετοι αναμετρώνται μεταξύ τους. Δύο αντιλήψεις που δεν έχουν τίποτα κοινό να τις συνδέει. Στα χρόνια που ασκήσαμε τη διοίκηση, η Ένωση απέκτησε εξωστρέφεια, φωνή και σοβαρό δημόσιο λόγο. Διατυπώσαμε με επιστημονικά επιχειρήματα τις θέσεις μας σε όλα τα κομβικά νομοθετήματα, πραγματοποιήσαμε πλήθος επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, είχαμε μια έντονη διεθνή παρουσία, στηρίξαμε συναδέλφους που δέχτηκαν άδικες επιθέσεις, αναπτύξαμε πολύπλευρο κοινωνικό έργο, προχωρήσαμε όλα τα οικονομικά θέματα, πετύχαμε τον στόχο της αύξησης των οργανικών θέσεων. Το σημαντικότερο επίτευγμα είναι ότι η Ένωση διατήρησε την ουδετερότητά της και της ανεξαρτησία της απέναντι σε κάθε κυβέρνηση που είχε απέναντί της.Η ενωμένη μειοψηφία αποτελεί το άθροισμα ομάδων που από αυτές ξεπήδησαν συνεργάτες υπουργών, πρόεδροι ανεξάρτητων Αρχών, ευνοημένοι από φωτογραφικές διατάξεις. Θεωρούσαν και θεωρούν τιμή τους την λήψη χορηγιών από επιχειρηματίες και τράπεζες, διαφωνούν με το αίτημά μας να μην καταλαμβάνουν συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί δημόσιες θέσεις μετά την αφυπηρέτησή τους από το Σώμα. Παραβίασαν καταστατικούς κανόνες, ακύρωσαν δημοκρατικές διαδικασίες, επιχείρησαν να διατηρήσουν πραξικοπηματικά και χωρίς εκλογές την διοίκηση της Ένωσης πριν δύο χρόνια.
Το πέρασμα σε μια νέα Ένωση αποτελεί ολόκληρη ιστορική εποχή. Όσο δεν έχει τελειώσει η εποχή αυτή οι φορείς των αντιλήψεων του παρελθόντος τρέφουν αναπόφευκτα την ελπίδα της παλινόρθωσης. Όσοι ψάχνουν την ελπίδα στους υποψηφίους της μειοψηφίας ας θυμηθούν τα λόγια του μεγάλου Φλωρεντινού ποιητή: «Ανάμεσα στα άγονα δέντρα δεν γίνεται γλυκούς καρπούς να κάνει μια συκιά». 

Μαργαρίτα Στενιώτη: Οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί λειτουργοί καλούνται, να αποφασίσουν, αν θα αποτελέσουν το θεσμικό ανάχωμα στην πορεία προς μία Δικαστική Ένωση με αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά και στην προσπάθεια του απερχόμενου Προεδρείου η κομματική του ιδεολογία – ιδεοληψία να καταστεί κυρίαρχη στο Δικαστικό Σώμα. Οι συνάδελφοι καλούνται, επίσης, να αποφασίσουν, αν τους εκφράζει οι εκπρόσωποί τους να προβαίνουν σε θεσμικές εκτροπές, που φθάνουν μέχρι το σημείο, να εκδίδουν δελτίο τύπου υπέρ καταδικασθέντος, αμετάκλητα, τρομοκράτη ή αντίθετα επιθυμούν την αναγέννηση της Ένωσης, ώστε αυτή να ανακτήσει το απωλεσθέν Κύρος της και τον επιστημονικό της χαρακτήρα. Όσον αφορά δε το θεσμό της Δικαιοσύνης, οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί λειτουργοί καλούνται, να αποδοκιμάσουν τη στασιμότητα και να συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της, με όρους που εγγυώνται την περιφρούρηση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας του Δικαστή, την ενίσχυση του ελεύθερου φρονήματος αυτού και την προστασία της αρχής του Κράτους Δικαίου, δεδομένου ότι η σπουδαιότητα του ρόλου της Δικαιοσύνης διαφαίνεται εντονότερα τα τελευταία χρόνια, καθότι λειτουργεί ως συνεκτικός ιστός της κοινωνίας και ως εγγυητής της ισονομίας των πολιτών.

Χρήστος Νάστας: Ευθέως σας απαντώ ότι καμία καταστροφή δεν πρόκειται να υπάρξει από την ψήφο των συναδέλφων. Και τούτο διότι οι έριδες δεν εκκινούν από μια διαφορετική αντιμετώπιση των προβλημάτων του χώρου, αλλά τα ίδια προσωπικά ιδιοτελή κίνητρα των υποψηφίων «αρχηγών» να επικυριαρχήσουν των αντιπάλων τους και να γευτούν μόνο αυτοί το νέκταρ των επιτυχιών. Η υποστήριξη μιας και μόνο ομάδας σημαίνει αυτόματα τη φίμωση των υπολοίπων, με αποτέλεσμα, μέσα από «δημοκρατικές διαδικασίες», να οδηγούμαστε στην πιο ασφαλή φαλκίδευση της δημοκρατίας. Για το λόγο αυτό, εάν κάτι σημαντικό μπορεί να θεωρηθεί ότι διακυβεύεται στις εκλογές αυτές, δεν είναι τίποτε άλλο από την διασφάλιση της ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ, της βασικής δηλαδή αρχής της δημοκρατίας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εκλογή των νέων υποψηφίων, μεταξύ των οποίων είναι και η ταπεινότητά μου.  

Παναγιώτης Π. Βασταρούχας (είναι στην ίδια ομάδα με την Α. Σακκελαροπούλου που μίλησε στο αφιέρωμα της «Εφ.Συν.»): Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι μεγάλο για πολλούς λόγους. Όπως είναι γνωστό είναι υπό ψήφιση ένα νομοσχέδιο, με το οποίο τροποποιείται ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, με τρόπο και διατάξεις που αποδομούν, στην κυριολεξία, τη Δικαιοσύνη, καταργούν την ανεξαρτησία της και εμμέσως υπονομεύουν το θεσμικό ρόλο του Δικαστή στα πλαίσια ενός κράτους δικαίου. Η οιαδήποτε ηγεσία της ΕΝ.Δ.Ε., η οποία θα σχηματιστεί και θα αναλάβει μετά τις επερχόμενες εκλογές, είναι υπεύθυνη να πάρει δυναμική θέση κατά του ανωτέρω νομοσχεδίου και να μην μείνει άπραγη, όπως αυτό συνέβη έσω σήμερα σε αυτό, αλλά και σε πολλά άλλα ζητήματα.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν εξίσου σημαντικά προβλήματα στον κλάδο μας που πρέπει να λάβουν άμεσα λύση, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε τη μισθολογική ανισότητα μεταξύ πρωτοδικών και ειρηνοδικών, η υποστελεχωση των δικαστηρίων με ελλείψεις Δικαστών και Δικαστικών γραμματέων, αλλά και διαρκή πάγια αιτήματα όπως η ανάγκη άμεσης και γενναίας αύξησης του αριθμού των ειρηνοδικών λόγω της αυξημένων καθηκόντων τους, η ανάγκη άμεσης ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης και ο ορθός επαναπροσδιορισμός του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας. Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πρυτανεύσει η λογική, η ενότητα και η θέληση για αλλαγή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Εκλογές στην ΕνΔΕ με το βλέμμα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
Τρεις υποψήφιοι για τις εκλογές της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων απαντούν σε ερωτήματα της «Εφ.Συν.» σχετικά με τις παρεμβάσεις της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη.
Εκλογές στην ΕνΔΕ με το βλέμμα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ενότητα μόνο... όσων συμφωνούν
Η Μαργαρίτα Στενιώτη και πρόεδρος πλέον της ΕνΔΕ δήλωνε ότι προέχει η ενότητα και η συναίνεση, χωρίς ταυτόχρονα να αποφύγει και τον εξαιρετικά αρνητικό υπαινιγμό για την προηγούμενη διοίκηση.
Ενότητα μόνο... όσων συμφωνούν
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πολιτική οσμή και παρεμβάσεις στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων
«Εμφύλιο» προκαλούν στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων οι επίμονες προσπάθειες της σημερινής πλειοψηφίας του Δ.Σ. να αναβάλει πάση θυσία τις νόμιμες αρχαιρεσίες της Συνδικαλιστικής Ενωσης .
Πολιτική οσμή και παρεμβάσεις στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Από μέλη της νέας πλειοψηφίας και μόνο εκλέχτηκε σήμερα το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Από μέλη της νέας πλειοψηφίας και μόνο εκλέχτηκε σήμερα το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και...
Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στο νήμα κρίθηκαν οι εκλογές στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Με οριακό προβάδισμα η ομάδα της Μαργαρίτας Στενιώτη εξασφάλισε την πλειοψηφία στη διοίκηση της ΈνΔΕ εκλέγοντας 8 από τα 15 μέλη της διοίκησης. Αφήνει την προεδρία μετά από έξι χρόνια ο Χριστόφορος Σεβαστίδης.
Στο νήμα κρίθηκαν οι εκλογές στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας