• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 30.2°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 28.0°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 26.0°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 25.9°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 22.3°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.1°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.9°C / 26.9°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 29.6°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 20.5°C / 28.8°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 29.3°C
  1 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.3°C / 27.1°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.7°C / 26.7°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  72%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φωτογραφίες και μαρτυρίες καίνε τον Λιγνάδη

 • A-
 • A+
Τι κατέθεσαν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Φιλίππογλου και ο φίλος του δεύτερου μάρτυρα κατηγορίας για το επίμαχο τριήμερο. ● «Σκούρα» τα βρήκε η υπεράσπιση του Δ. Λιγνάδη, που συνέχισε να πέφτει σε κραυγαλέες αντιφάσεις. ● Ο κ. Κούγιας επέμεινε να εγκαλεί τους μάρτυρες σε μια προσπάθεια αντιστροφής του ρόλου κατηγόρων και κατηγορούμενου, ενώ δεν παρέλειψε τις απειλές.

Η κατάθεση του ηθοποιού, σκηνοθέτη και δασκάλου του θεάτρου Κώστα Φιλίππογλου χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας και οι φωτογραφίες που έφερε στο δικαστήριο ο φίλος του δεύτερου μάρτυρα κατηγορίας καίνε τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου Δημήτρη Λιγνάδη ότι δεν επισκέφτηκε καθόλου την Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2015 και επιπλέον ότι δεν έχει πάει ποτέ στην Επίδαυρο με τους δύο ανήλικους φίλους, ο ένας από τους οποίους καταγγέλλει τον βιασμό του στο δωμάτιο όπου έμεναν στο ταξίδι, σε ηλικία 17 ετών.

Ο κ. Φιλίππογλου κατέθεσε ότι το επίμαχο τριήμερο, 24-26 Ιουλίου 2015, βρισκόταν στην Επίδαυρο για να παρακολουθήσει την παράσταση «Νέκυια» του Μιχαήλ Μαρμαρινού και είδε τον Δημήτρη Λιγνάδη μαζί με δύο νεαρούς. Σημείωσε ότι συγκράτησε την παρουσία του σκηνοθέτη, τον οποίο ήξερε από τον χώρο του θεάτρου, και την παρουσία δύο νεαρών, τους οποίους όμως δεν γνώριζε και δεν συγκράτησε τα χαρακτηριστικά τους ούτε μπορεί να τους αναγνωρίσει μετά από τόσα χρόνια. Είπε ότι προσήλθε να καταθέσει αυτό που ήξερε, χωρίς άλλη πρόθεση ούτε κέρδος, παρά μόνο από χρέος προς την αλήθεια.

Στην ερώτηση της έδρας αν είχε επιφυλάξεις, καθώς ο μάρτυρας κατηγορίας είχε καταθέσει αρχικά στην ανάκριση διαφορετικές ημερομηνίες για το ταξίδι στην Επίδαυρο, ο κ. Φιλίππογλου είπε ότι δεν μπορεί να θυμάται κανείς ημερομηνίες μετά από χρόνια και ότι και ο ίδιος δεν θα τις θυμόταν αν δεν είχε συνδυάσει το ταξίδι με την παράσταση.

Χτες ο φίλος του θύματος προσκόμισε στο δικαστήριο έξι φωτογραφίες από το δικό τους ταξίδι στην Επίδαυρο με τον κατηγορούμενο, τις οποίες, όπως είπε, εντόπισε σε στικάκι που κατάφερε να βρει στο σπίτι του. Η μία είναι μια σέλφι που απεικονίζει τους δύο φίλους μαζί με τον κατηγορούμενο στο μπαλκόνι του καταλύματος την ημέρα της άφιξής τους, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας. Οι υπόλοιπες δείχνουν τη θέα από το δωμάτιο αμέσως μετά την άφιξη, τον μάρτυρα κατηγορίας από τη δεύτερη παραλία που επισκέφτηκαν την επομένη ή την πισίνα του καταλύματος.

Από την πλευρά της, η υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη σημείωσε ότι δεν είναι αδίκημα να πάει κανείς ταξίδι στην Επίδαυρο, κάνοντας πως δεν αντιλαμβάνεται ότι καταρρίπτεται ο βασικός ισχυρισμός του κατηγορούμενου ότι τάχα δεν είχε επισκεφτεί καθόλου την Επίδαυρο το καλοκαίρι του 2015, ενώ συνέχισε να πέφτει σε κραυγαλέες αντιφάσεις. Ο κ. Κούγιας επέμεινε να ρωτά τους μάρτυρες αν κατασκεύασαν πλευρές της ιστορίας προκειμένου να στήσουν σκευωρία, την ίδια στιγμή που επικαλείται μεταξύ τους συνομιλίες στις οποίες προσπαθούν εμφανώς όχι να κατασκευάσουν ψέματα, αλλά να ανακαλέσουν στη μνήμη τους γεγονότα και λεπτομέρειες. «Δεν ψάξαμε να φτιάξουμε καμία ιστορία. Είναι στοιχεία που συνέβησαν τότε», διευκρίνισε ο μάρτυρας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης επέμεινε επίσης να εγκαλεί τους μάρτυρες για τη σχέση που είχαν με τον κατηγορούμενο, ρωτώντας τους γιατί σύχναζαν αυτοί στο σπίτι του και όχι γιατί προσκαλούσε αυτός στο σπίτι του ανήλικα παιδιά, σε μια προσπάθεια αντιστροφής του ρόλου κατηγόρων και κατηγορούμενου, που όμως γυρίζει τελικά μπούμερανγκ.

«Αρα συμφωνείτε ότι ήταν περίεργα τα πράγματα σε σχέση με τον κατηγορούμενο;» ρώτησε τον συνήγορο ο μάρτυρας, ο οποίος είχε καταθέσει ότι είχε σαν πατέρα τον κατηγορούμενο και όταν αυτός ζήτησε από άλλο φίλο του να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις με τον μάρτυρα, οι δύο έφηβοι αρνήθηκαν και αποχώρησαν, ενώ και ο μάρτυρας κατηγορίας έχει πει πως τον χειραγωγούσε ο κατηγορούμενος πριν και μετά τον βιασμό του, με σκοπό να εθιστεί συναισθηματικά. Ο κ. Κούγιας δεν παρέλειψε τις απειλές προς τους μάρτυρες («ό,τι λέτε εδώ θα το πληρώσετε»), αναγκάζοντας την έδρα να του υπενθυμίσει πως τον κατηγορούμενο δεν τον έβαλαν φυλακή οι μάρτυρες, όπως ισχυρίστηκε, αλλά τα αρμόδια όργανα της πολιτείας.

■ Οι εξελίξεις στη δίκη καταγράφονται και μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο από το Παρατηρητήριο της Δίκης LignadisTrialWatch

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ασθενής η μνήμη των συγγενών-μαρτύρων του Λιγνάδη
Επιλεκτική μνήμη και υπερβολική διακριτικότητα επέδειξαν δύο συγγενείς εξ αγχιστείας του Δημήτρη Λιγνάδη. Το δικαστήριο διέταξε βίαιη προσαγωγή του τρίτου μάρτυρα κατηγορίας ● Η δολοφονία Κουμανταρέα και η...
Ασθενής η μνήμη των συγγενών-μαρτύρων του Λιγνάδη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Δεν είδε» η Ελένη Κούρκουλα, δεν πιστεύει ούτε τα ντοκουμέντα
Η κ. Κούρκουλα επέμεινε να χαρακτηρίζει μηνυτές και μάρτυρες κατηγορίας «περίεργες προσωπικότητες», καθώς κάποιοι από αυτούς είχαν όνειρο να ασχοληθούν με τον καλλιτεχνικό χώρο περιμένοντας γνωριμίες που τους...
«Δεν είδε» η Ελένη Κούρκουλα, δεν πιστεύει ούτε τα ντοκουμέντα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Δίκη Λιγνάδη: Απαντήσεις-φρένο στις προσβολές και την ομοφοβία
Ο μάρτυρας Ν.Σ. χαρακτήρισε σεξιστικό και ομοφοβικό τον τρόπο εξέτασης από την υπεράσπιση και αρνήθηκε να απαντήσει σε τέτοιου είδους ερωτήσεις.
Δίκη Λιγνάδη: Απαντήσεις-φρένο στις προσβολές και την ομοφοβία
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Ένιωθε πολύ βρόμικος, τον έβλεπα πώς πονάει»
Τουλάχιστον άλλα δύο άτομα από την παρέα του σκηνοθέτη και ηθοποιού Κώστα Φιλίππογλου ήρθαν τετ-α-τετ με τον Δ. Λιγνάδη το μεσημέρι του Σαββάτου, 25 Ιουλίου 2015, στην Επίδαυρο, λίγες ώρες πριν τον βιασμό που...
«Ένιωθε πολύ βρόμικος, τον έβλεπα πώς πονάει»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κατέρρευσε το οικοδόμημα της υπεράσπισης Λιγνάδη
Ολο το τερατώδες οικοδόμημα από χυδαίες προσβολές, αλλοπρόσαλλες κατηγορίες και αυταπόδεικτα ψέματα που έχτιζε για σχεδόν πέντε μήνες η υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη κατέρρευσε χθες στο Μικτό Ορκωτό...
Κατέρρευσε το οικοδόμημα της υπεράσπισης Λιγνάδη
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σχεδόν κεκλεισμένων των θυρών η απολογία Λιγνάδη;
Στην μικρότερη αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, την αίθουσα 3, έχει προγραμματιστεί να δοθεί τη Δευτέρα στις 9 το πρωί η πολυαναμενόμενη απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη.
Σχεδόν κεκλεισμένων των θυρών η απολογία Λιγνάδη;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας